Adembenemend duel tegen HZP eindigt in puntendeling

Erasmus 2 laat kansen glippen

De strijd vertoonde overeenkomst met de slinger van een klok. Na een verdachte openingsfase kantelde de krachtmeting tussen de reserves van Erasmus (vechtend voor het behoud van een gedeelde eerste plaats in 1B) en het bezoekende HZP Schiedam 1.

Via soms halsbrekende toeren namen de Rotterdammers het initiatief. Kort voor tijd was het nog 4-3, maar het werd een – niet onverdiend – gelijkspel. De kleine kampioenskansen lijken verkeken. Theoretisch is promotie nog steeds haalbaar, maar de twee concurrenten uit Dordrecht hebben nu veruit de beste papieren.

Teamspirit basis van een sterk seizoen

Aan teamgeest ontbreekt het de negen basisspelers van Erasmus 2 zeker niet. Aan vasthoudende vechtlust evenmin. Niet gestart als kanshebber voor een ereplaats in 1B schoppen ze het verder dan vooraf werd verwacht. Nu al kan gesproken worden van een sterk seizoen met tal van hoogstandjes. De sfeer is dan ook prima. Tekenend daarvoor is de aanwezigheid van een ‘uitgeroosterde’ speler, die moeiteloos de rol van supporter overneemt. Ditmaal was het Cander Flanders die mentale ondersteuning gaf. Klasse!

Fronsende wenkbrauwen na een klein uur. Op de helft van de borden was duidelijk Schiedams voordeel zichtbaar. André Boon, Gilles Donze, Davin Mostert en Leo Verhoeven kwamen zwak uit de startblokken. Ook Henk de Kleijnen ‘vergreep’ zich in de openingsfase via zetverwisseling, maar kwam met de schrik vrij. Ruud Dröge en Pim Kleinjan hadden weinig te vrezen en Arno van Houten keek tegen een voor hem veelbelovende stelling aan.

Na anderhalf uur spelen verscheen de eerste uitslag op het whiteboard: remise op naam van Ruud, die een klein nadeeltje had weten te repareren en een volledig gelijke stelling had bereikt. Een ‘zonnetje’ leek door te breken, want Davin zorgde om 22.10 uur voor een vol punt. Positioneel en consequent opererend laste hij een verwoestende doorbraak in het centrum in, daarbij en passant de vijandelijke koning bedreigend. Stukwinst en ‘curtains’. Ook André ontworstelde zich aan de druk op zijn veste en Leo weerde zich aan het kopbord goed tegen de ervaren John van Baarle die terecht de titel Fidemeester mag voeren.

Tussen half elf en elf uur werd veel geëist van het Erasmiaans incasseringsvermogen. Pim verloor de greep op de stelling en ging zelfs ‘mat achter de paaltjes’ en ook Leo moest het hoofd alsnog buigen. Wég voorsprong. Gilles slaagde er niet in om de balans terug te brengen, want meer dan remise bleek er voor hem niet in te zitten (2 – 3). Boeiende taferelen op de borden vijf en zes: André deed een greep naar de macht en Henk weerlegde een op het oog kansrijk stukoffer ijzig kalm en met grote precisie. Beiden slaagden in hun missie, waarmee het team opnieuw de leiding nam: 4 – 3.

Helaas voor het wederom veelkoppige thuispubliek slaagde Arno er niet in om de vis op het droge te brengen. Zelfs geen halve, want Daniël van Loenen voerde de partij bijzonder knap naar winst.

Een zwaar bevochten gelijkspel dus. In maart wachten nog twee tegenstanders, waarvan vooral de eerste (RSR Ivoren Toren 3) een fikse uitdaging vormt. WSV zal de laatste hindernis van deze nu al gedenkwaardige competitie zijn.

Kijk hier voor alle uitslagen van het tweede team in de RSB competitie. Of lees hier het prachtige verslag “Erasmus 2 – HZP Schiedam 1   4 – 4” op de website van HZP Schiedam.

Henk de Kleijnen