Derde team boekt eenvoudige overwinning

Alweer de voorlaatste wedstrijd voor ons derde team, ditmaal tegen het tweede team van HZP Schiedam dat kansloos onderaan staat. Wij staan op een degelijke derde plaats in de poule, helaas het hoogst bereikbare dit seizoen.

Gezien het grote ratingverschil waren er geen teamorders en mocht iedereen zijn eigen plan trekken. Niet toevallig had iedereen ook hetzelfde plan! Uiteindelijk wisten de meeste spelers ook hun plan te realiseren.

Pas na 2,5 uur spelen haalde kopman Paul Wilhelm het eerste punt binnen: beide spelers lieten (in het middenspel!) een pion naar de zevende rij oprukken, maar die van Paul haalde ook de achtste rij. Toen was het uit: 1 – 0.

De volgende speler die zijn plan realiseerde was Jan Hoek van Dijke op bord 8. Hij zette de partij scherp op, sprokkelde steeds meer pionnetjes bij elkaar en won tenslotte de dame: 2 – 0.

Frits ‘Houdini’ Steenbergen (bord 6) won een stuk tegen twee pionnen, maar stond behoorlijk onder druk. Hij moest met zijn koning pionnen op e5 en f6 tegenhouden, maar speelde zich uiteindelijk onder de druk uit. Toen deze pionnen vielen, was het snel voorbij: 3 – 0.

Het eerste wedstrijdpunt werd binnengehaald door Henry Pijpers, die al snel een stuk offerde op f7. Zijn beter ontwikkelde stukken droegen in een vlijmscherpe opening bij aan het terugwinnen van ‘hout’, maar Henry kon het (nog) niet bekronen. Er ontstond een eindspel met torens, lopers van ongelijke kleuren en wat pionnen. Kort nadat ik de partij op remise taxeerde, kreeg Henry het punt alsnog in zijn schoot geworpen: 4 – 0.

Ik was in staat om af en toe een blik te werpen op het bord van mijn buurman Gerard Kastelein. Gerard kwam goed uit de opening, won een pion en leek een makkelijke avond te hebben. Nadat ik mij een tijdje op mijn partij moest concentreren, hoorde ik nog net Gerard opgeven (“misrekening”): 4 – 1.

Mijn andere buurman Jan Smit speelde een sterke partij en blies de koningsstelling van zijn tegenstander op. Het volle punt was een logisch gevolg: 5 – 1. Prima gespeeld Jan!

Uw verslaggever (Ruurd Ouwehand) won een pion en stuurde aan op een toreneindspel met een vrijpion op de a-lijn. Uiteindelijk sleepte ik het punt binnen, maar het ging moeizamer dan ik vooraf taxeerde: 6 – 1.

Emil Verhoef had geen gemakkelijke avond; hij gaf een stuk tegen twee pionnen maar ik zag niet veel compensatie. Toch had Emil wel het gevoel binnen de remisegrenzen te zitten, want hij besprak een remiseaanbod. Uiteindelijk was dit ook de uitslag. Eindstand: 6½ – 1½.

De laatste ronde mogen wij tegen de koploper CSV waarbij wij een resultaat nodig hebben om op de derde plaats te blijven. Onze doelstelling (subtop) is echter al gehaald.

Erasmus 3                1761 - HZP Schiedam 2              1446   6½ - 1½
1. Paul Wilhelm          1823 - Hans Schrumpf               1520    1 - 0
2. Gerard Kastelein      1776 - Gerard Turkenburg           1589    0 - 1
3. Ruurd Ouwehand        1779 - Jan Verveen                 1357    1 - 0
4. Jan Smit              1765 - F.G. Maas                   1542    1 - 0
5. Frits Steenbergen     1777 - Arnold van der Kammen       1455    1 - 0
6. Henry Pijpers         1754 - Dick Vons                   1581    1 - 0
7. Emil Verhoef          1681 - Marco Zwanenburg            1431    ½ - ½
8. Jan Hoek van Dijke    1730 - Jan Hennevanger             1092    1 - 0

Kijk hier voor alle uitslagen van het derde team in de RSB competitie.

Ruurd Ouwehand