Over een koraanval, een Vencura-zoektocht en illegaal vuurwerk

Had ik maar … de variant gespeeld die ik van plan was, toch veel eerder opgegeven om van veel meer moois van al jullie partijtjes te kunnen genieten en dus nog wat aan mijn avond te hebben, mezelf niet ingedeeld tegen Ruud om me door hem te laten afdrögen. Ja, had ik maar.

De finalegroepen A en B zijn zo’n beetje halverwege. Tijd dus voor een serieuze tussenstand.

Finalegroep A

Leo de Jager, spelend met wit, trakteerde Wim Westerveld op een stevig maal, het Colle-systeem, of iets wat daarop leek. Hij zette in deze opening een onneembare vesting in het centrum neer en Wim moest er tegenaan. Leo kreeg de betere stelling en Wim moest alle zeilen bijzetten om het remise te houden. Dat lukte.

Pieter Sturm nam het met succes op tegen Andrzej Pietrow en kon weer eens een vol punt bijschrijven. Knappe prestatie van Pieter! En goed voor het zelfvertrouwen.

Leo Verhoeven en Paul Wilhelm hadden een bijzondere pot. Was het gezichtsbedrog? In de afterparty zagen de omstanders een winststelling voor wit. Alleen Paul, de man in vorm, geloofde in tegenspel. Er waren te veel witte dreigende stukken rond de lang gerokeerde zwarte koning en reusachtige rossen in stelling gebracht. Pauls torentje, zielig geparkeerd op a8, kon niets uitrichten. Toch sloeg de aanval niet door, en bleek de zwarte stelling veerkrachtiger en actiever dan we dachten. Het werd remise!

Kijk hier voor de uitslagen, de stand en het programma in de A-groep. Of kijk hier voor het overzicht inclusief de TPR’s.

Finalegroep B

Een ongekend spannende groep, allemaal vechters voor de eerste plek, geen remiseschuivers (slechts 3 remises onder de 14 uitslagen) en dus goed voor wekelijks spektakel. Wat jammer dat je er zo weinig van meekrijgt. Tip: lever je partij in, dan kunnen we meegenieten.

Frits Steenbergen won met de witte stukken van Henk de Kleijnen. Een mooi resultaat. Henk, na drie wedstrijden nog ongeslagen, moest zijn eerste nul incasseren, maar staat nog op de derde plek in deze groep.

Davin Mostert won met wit van Gerard Kastelein, die daarmee zijn derde nul moest verwerken. Gerard heeft veel pech te verwerken! Ook in deze partij kwam hij tot zeer goed, of wellicht gewonnen, te staan, maar maakte het niet af. Kom op Gerard, volgende keer beter! Davin weet een nederlaag te voorkomen en trekt daarmee flink van leer in deze groep. Hij zegt wel dat stap 6 voor hem te moeilijk is, maar wacht effe, daar trappen we niet in. Met drie uit vier speelt Davin mooi mee om de prijzen. Voorlopig staat hij tweede.

Wim Posthumus moest met wit tegen Arno van Houten het onderspit delven. Arno bakte er flink hout van en gaat daardoor fier aan kop in deze groep met 3½ uit 4 en is de man in topvorm. Wim is inmiddels “best ver” onder zijn verwachte score gebleven en zal, happend naar adem, er vol ingaan, de komende ronden. Nou, vergeet dat happen maar, Wim is niet zo gauw nerveus. En ik heb al vast wat illegaal vuurwerk op jouw bord besteld.

Kijk hier voor de uitslagen, de stand en het programma in de B-groep. Of kijk hier voor het overzicht inclusief de TPR’s.

Finalegroep C

16 wedstrijden stonden er voor deze ronde gepland. Helaas kon Jan Bruinsma niet spelen, wegens de regeling voor ‘oneven’. Maar Jan was tijdens de voorronde ook al eens ‘oneven’ geweest. Dat is geheel volgens het competitiereglement. Per halve competitie kun je maximaal één keer oneven zijn. Maar, nu er in de C-finale meer deelnemers meespelen, kunnen we volgend seizoen het aantal keren oneven (proberen te) beperken tot maximaal 1 keer per geheel seizoen. We komen er zeker nog op terug tijdens de ALV.

Leo Koster verstevigde zijn koppositie door winst op René de Wild, terwijl Jaap van Meerkerk, door zich in de opening te laten verrassen door Ruud Dröge, terugzakte op de ranglijst. Wim Verkerk wist nu ook van Jan Hoek van Dijke te winnen en afficheert zich daarmee tot serieuze kanshebber op één van de prijzen in deze groep, hoewel we natuurlijk nog maar op een derde van de competitie zitten. Toch durf ik deze voorspelling wel aan. Wim komt hoog. Die opgegeven rating van hem, 1500, klopt natuurlijk niet. Bovendien woont hij in Ommoord.

Henry Pijpers liet Anton van Berkel in een Weens Gambiet geen enkele kans. Mooie partij van Henry! Die had ik heel graag willen zien, hoor. Jammie, jammie, had ik maar niet zo lang moeten doorspelen in een verloren toreneindspel. Maar ja, ik zie zelfs een verloren toreneindspel als een lekker toetje. En wat is nou twee pionnen? Als je er eentje terugwint, maak je gewoon remise. Dat lukte dus niet. Ik kon in de verste verte geen Vencura remise bereiken. Ken je die remise niet, joh? Toch maar eens naar op zoek gaan, echt een aanradertje.

Peter de Boer kon zijn zegereeks, ditmaal tegen Cor van As, niet voortzetten. Cor deed volgens Peter enkele heel sterke zetten en wist meer in de opening te bereiken en won daarna in de bekende koraanval (lees: Cor-aanval).

Carel Keller won met wit van Foek Tsai en wurmde zichzelf naar plek 29.

Harrie Jansen, door zijn overwinning op Coen van Vlijmen en Peter Ruimschoot flink gestegen op de ranglijst, kwam nu Bernhard Ruimschoot tegen en verloor. Maar dat mag ook wel want Bernhard heeft 400 ratingpunten meer aan bagage.

Kijk hier voor de uitslagen en de stand in de C-groep.

Zo, dit was het weer voor ronde 6!

Jaap van Meerkerk