Bekerteam naar halve finale

Maandag 6 februari speelde het bekerteam tegen het bekerteam van Krimpen aan den IJssel. Op papier was Eramsus de favoriet, maar de heren van Krimpen aan den IJssel lieten zien dat ze niet voor niets in de kwartfinale stonden.

Al redelijk vroeg op de avond zag ik het positief in, maar het bleek in de praktijk toch nog een stuk lastiger te zijn.

Marvin Dekker speelde met zwart op bord 2 en kwam erg lekker uit de opening. Een stelling met T+P+6pi voor Dekker tegen T+L+6pi. Het verschil was echter dat wit twee dubbelpionnen had en de witte loper ingegraven stond op c1. Om daar uit te komen moest Dekkers tegenstander een pion offeren en het duurde nog lang, maar dit voordeel werd netjes tot een vol punt uitgebouwd.

Op dat moment zag ik het positief in. Andrzej Pietrow (bord 1) had een lekkere koningsaanval. Olivier Vrolijk (bord 3) had een dame, paard en 5 pionnen tegen toren, twee lopers en zes pionnen. Frank van Zutphen (bord 4) stond gedrukt, maar niets aan de hand.

Het tij keerde echter heel plotseling. Van Zutphen speelde een wat vlakke partij en dacht zich met een aardige combinatie onder de druk uit te spelen. Dacht… Stap 1. De pionvork. Eén zet diep. Tja. Totaal niet gezien. Black out zullen we maar zeggen. En zo stond het weer 1 – 1.

Gelukkig waren er nog twee partijen met voordeel. De aanval van Pietrow bleek echter toch niet door te slaan en beide heren kwamen remise overeen. Tussenstand: 1½ – 1½.

Gelukkig was er nog één partij met voordeel. Vrolijk (met wit) had een dame gewonnen tegen een toren en loper en een pion. Toen de pionnen op de damevleugel eraf gingen, zou het al lastiger gaan worden. Vrolijk won vervolgens wel een stuk.

Stelling: Een dame voor Vrolijk tegen een toren + pion. Maar zwart leek wel een onneembaar fort te hebben gebouwd. Tja, een echte remisestelling, al moest zwart nog wel op blijven letten. Ik ging me alvast voorbereiden op het snelschaken. En toen. Oeps. Foutje. Een verkeerd zetje van zwart en zo stond hij plotseling mat! En zo stond er toch nog 2½ – 1½ op het bord. En was Erasmus door naar de halve finale.

In de volgende ronde spelen wij in de halve finale tegen de winnaar van de andere kwartfinale tussen Spijkenisse en RSR Ivoren Toren. Kijk hier voor alle uitslagen en het programma van de RSB beker. Of lees hier het verslag “Krimpen verliest kwartfinale RSB Beker” op de website van Krimpen aan den IJssel.

Frank van Zutphen