Derde team sluit seizoen bedroevend slecht af

De laatste wedstrijd van ons derde team was beslissend voor het kampioenschap in klasse 2B. Helaas speelden wij daarin een bijrol in plaats van de gewenste hoofdrol. Wij hadden immers alleen invloed of Onésimus 1 of CSV 2 (Capelle) kampioen zou worden. Capelle had aan een gelijkspel tegen ons voldoende om kampioen te worden. Wij konden bij winst derde worden, anders resteerde de vierde plaats.

Wij misten Gerard Kastelein en Jan Smit, maar hadden in Anton van Berkel en Peter Weeda sterke vervangers. Er waren geen teamorders, iedereen mocht voor zijn eigen kansen spelen.

Kopman Paul Wilhelm speelde het “Wilhelm gambiet” (hij wilde de naam van de opening niet noemen, dus het zal wel een nieuwe variant zijn) waarbij hij zijn g-pion offerde om een scherpe aanval op f7 op te zetten. De zwarte koning stond klem, maar Paul kwam niet verder dan remise door zetherhaling: ½ – ½.

Vanuit een Caro-Kann ging Peter Weeda forceren en verloor hierbij een stuk en daarmee zijn partij: ½ – 1½. Frits Steenbergen leek redelijk uit de opening te komen, maar ook hij verloor een stuk en kon opgeven: ½ – 2½. Een slechte start.

Anton van Berkel kwam weliswaar een pion voor, maar zijn koning werd vastgepind in het centrum en kreeg een aanval met zware stukken over drie lijnen over zich heen. Toen zijn pionnenstructuur opengebroken werd, was mat onvermijdbaar: ½ – 3½.

Uw verslaggever (Ruurd Ouwehand) merkte enerzijds hoe mooi het schaakspel is en een speelde misschien wel zijn sterkste partij van het seizoen. Hij zette zijn tegenstander onder grote druk en bereikte een winnend voordeel. Anderzijds kon hij zich voorstellen dat mensen abrupt stoppen met schaken indien ze zo’n mooie stelling weggooien door zichzelf in een matnet te loodsen. Wat een vreselijk spel kan dit zijn: ½ – 4½. Capelle was kampioen en wij werden geslacht!

Emil Verhoef speelde een regelmatige partij en wikkelde af naar een remise-eindspel: 1 – 5. Jan Hoek van Dijke stond de hele partij in de verdrukking, kreeg zijn stukken er niet uit en dreigde na kwaliteitsverlies opgerold te worden: 1 – 6.

Henry Pijpers, die goed uit de opening was gekomen, kreeg een waar spektakelstuk op het bord. Er werden stukken geofferd en aan beide kanten leken pionpromoties niet te tegen te houden. Met subliem kunst- en vliegwerk werd Henry van promotie afgehouden, waarna de promotie aan de andere kant niet te stoppen was. De slachting was compleet: 1 – 7.

Met dit resultaat wordt een op zich verdienstelijk seizoen slecht afgesloten. De doelstelling, meedraaien in de subtop, werd behaald maar uiteindelijk scoorden we 4½ punt onder onze ratingverwachting. Toch iedereen bedankt, aan de inzet en motivatie heeft het niet gelegen.

CSV 2          1750 	- Erasmus 3        1772 	7 - 1
1. Richard van Herk   1869 	- Paul Wilhelm      1823 	½ - ½ 
2. Arjan Terlouw    1829 	- Peter Weeda       1832 	1 - 0 
3. Jaap Rusch      1869 	- Ruurd Ouwehand     1779 	1 - 0 
4. Walter Vermeer    1669 	- Anton van Berkel    1804 	1 - 0 
5. Rob van de Bosse   1719 	- Frits Steenbergen    1777 	1 - 0 
6. Johan Bos      1639 	- Henry Pijpers      1754 	1 - 0 
7. Mark van Liempt   1718 	- Emil Verhoef      1681 	½ - ½ 
8. Thomas Herrewijn   1689 	- Jan Hoek van Dijke   1730 	1 - 0

Kijk hier voor alle uitslagen van het derde team in de RSB competitie.

Ruurd Ouwehand