Eerste komt niet verder dan gelijkspel

De opdracht was duidelijk. Wilde het eerste nog een kleine kans maken op promotie dan moest er ruim gewonnen worden.

En dat zou moeten kunnen. Immers, we waren op volle sterkte en hadden een ruim ratingoverwicht.

Het eerste resultaat van de avond kwam van Andrzej Pietrow op bord 1. De stelling was nog redelijk in evenwicht en met het oog op de andere borden was er geen reden om risico te nemen. Een remise om mee te beginnen.

En het duurde weliswaar enige tijd, maar de volgende uitslagen vielen de goede kant op. Murdoch Mac Lean had met zwart op bord 6 prettige stelling bereikt. Het verschil tussen actieve stukken en passieve stukken. Mac Lean won een pionnetje en toen was het snel voorbij. Een prachtig resultaat voor Mac Lean met 6 uit 8 in het eerste dit jaar!

Het derde resultaat werd genoteerd op bord 3. Ondergetekende kwam met wit tamelijk beroerd uit de opening, maar met een venijnig zetje van mij (De3) kwamen er allemaal vervelende dreigingen in de stelling. Ik dreigde een stuk te winnen en toen mijn tegenstander ervoor koos om een het materiële evenwicht wat te herstellen door een kwaliteitsoffer aan te nemen stond het binnen 5 zetten mat. Een 2½ – ½ voorsprong voor Erasmus.

Daarna ging het wat moeizamer. Marvin Dekker (zwart op bord 3) had an sich een redelijke stelling, maar was in tijdnood. Hij probeerde te forceren met een stukoffer en dat bleek niet goed te zijn. Hij probeerde het nog wel, maar de nederlaag was niet te voorkomen. Een 2½ – 1½ voorsprong.

Het zag er nog steeds allemaal goed uit voor Erasmus. Maar er verschenen wat wolken voor de zon. Wim Westerveld (bord 2, zwart) kwam goed uit de opening, maar langzamerhand verdween zijn voordeel en verloor hij zelfs een pion. Remise was nog steeds mogelijk in het dame-eindspel met een pion minder, maar Westerveld zag een mat in één over het hoofd. Au! En zo stond het 2½ – 2½.

Pieter Sturm (bord 5, wit) speelde een goede partij en kwam een pionnetje voor in een T+2L eindspel. Na een afruil kwam er echter een eindspel met ongelijke lopers op het bord en dat was niet meer te winnen. Remise en een 3 – 3 tussenstand.

Oké, de gewenste ruime overwinning zat er niet meer in, maar een overwinning was zeker. Wim Posthumus had een potremise stelling met 2L tegen L+P en allebei vijf pionnen. Het enige wat ik op dat moment dacht was: “niet de lopers afruilen en verder maakt het niet uit wat je speelt”. Drie keer raden wat er gebeurde. Tja. En zo stonden we met 4 – 3 achter.

Olivier Vrolijk was als laatste nog bezig en hij speelde een solide partij. Hij stond op dat moment een pionnetje voor en won er nog een tweede bij. Prima overwinning dus! En daarmee kwam de eindstand van 4 – 4 op het scorebord.

We staan nu bovenaan en er is nog een soort van theoretische kans op promotie. We wachten op de andere uitslagen. Maar een tip van uw verslaggever: zet niet al je spaargeld bij de bookmakers in op de promotie van het eerste team dit jaar…

Kijk hier voor alle uitslagen van het eerste team in de RSB competitie. Of kijk hier voor het verslag “Thriller SVN 1 – Erasmus 1 blijft onbeslist

Frank van Zutphen