Bekerteam strandt in halve finale

Maandag 13 maart speelde ons bekerteam de halve finale van de RSB-beker tegen het bekerteam van Spijkenisse. En we hadden nog wat goed te maken, want vorig jaar ging Erasmus met een snoeiharde 4-0 onderuit tegen hetzelfde team.

De mannen van Erasmus waren dus gewaarschuwd. Gelukkig konden we met de sterkste opstelling aantreden!

Zo rond 21.30 was de eerste uitslag al gevallen. Wim Westerveld kreeg op bord 1 met zwart een vlijmscherpe opening tegen zich. Een fraai torenoffer van Joey Brokaar zorgde voor een niet te stoppen koningsaanval en zo stond Erasmus al snel met 1 – 0 achter.

Het duurde niet heel lang voordat het volgende resultaat te noteren viel. Marvin Dekker had met wit niet heel veel bereikt in de opening tegen Rick van der Pluijm op bord 4 maar zijn tijd was wel zienderogen geslonken. Met nog 20 minuten resterend na 1,5 uur schaken bood Dekker remise aan. En daarmee keken we aan tegen een 1½ – ½ achterstand aan. Nog twee partijen te gaan en daaruit zouden dan minimaal 1½ punt gehaald moeten worden.

Slechts een half uurtje later. De partij van Andrzej Pietrow ging al richting het eindspel tegen Fabian van Buren. Een eindspel met zware stukken zonder echte zwaktes. Onvoldoende reden om nog door te spelen en daarom kwamen beide heren remise overeen. Een tussenstand van 1 – 2. En dus moest Olivier Vrolijk het op bord 3 gaan doen.

Olivier Vrolijk speelde met zwart op bord 3 tegen Wilmar Meijer en had een prettige stelling, maar wel wat minder tijd dan zijn tegenstander. Het duurde pas tot het einde van de avond voordat hier de beslissing zou gaan vallen. Vrolijk moest forceren en kwam daardoor zelfs wat minder te staan. Toen zijn tegenstander een eeuwig schaak zag, koos hij daarvoor en was het 2½ – 1½ voor onze gasten uit Spijkenisse.

En daarmee strandde het Erasmus bekerteam in de halve finales van de RSB-beker. Een prima prestatie, al smaakt dit natuurlijk wel naar meer voor het volgend jaar!

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma van de RSB beker.

Frank van Zutphen