Nipte nederlaag eerste viertal: 2½ – 1½

Wim Posthumus gedeeld topscoorder in deze viertallencompetitie

Op 12 mei speelde Erasmus V1 de laatste wedstrijd van het seizoen, uit tegen RSR Ivoren Toren. Teamleider Henk de Kleijnen kon er niet bij zijn, maar had weer zeer tijdig voor de organisatie gezorgd. Dank!

Ik mocht op bord 1 met wit aantreden tegen Paul Tromp. Het werd na een vlak begin een verraderlijk gebeuren. Voordeel voor mij in het begin van het middenspel en voordeel voor Paul in het verre middenspel. Paul vond op winst spelen te riskant en zodoende ontstond na afruil een totaal gelijke stand. Remise dus.

Wim Posthumus speelde op bord 2 een echte Siciliaan. Niet van dat benauwde. Tegenstander Maxim le Clercq rokeerde lang en rukte op de koningsvleugel en het centrum op. Wim zette de stukken netjes neer om de witte koning onder vuur te kunnen nemen. In de combinaties won wit twee pionnen bij een zeer goede stelling. Wim probeerde het uiteraard nog wel, maar moest toezien hoe Maxim zijn voordeel keurig verzilverde.

Op bord 3 de partij tussen Arno van Houten en Leo de Jager. Klassiek beeld van wit, Arno, die op de koningsvleugel aan het spelen was en zwart die op de damevleugel heel veel ruimte had. Je verwacht dan winst voor wit na doorslaande koningsaanval of winst voor zwart als de koningsaanval is mislukt. Maar niets van dit alles: geen hak- en breekwerk van wit maar een dankbaar in ontvangst mogen nemen van een stuk. Leo onderging eenzelfde lot als Wim.

Ruurd Ouwehand kreeg op bord 4 met zwart de doorschuifvariant van de Caro-Kann op het bord. Ruurd, die voor het eerst in jaren met de fiets gekomen, had het weerbericht niet op waarde geschat en arriveerde in betreurenswaardige toestand. Beter werd het niet. Michael Fung gooide de stelling open en kreeg ten koste van een pion een enorme voorsprong in ontwikkeling. In de complicaties boette Ruurd materiaal in en verloor.

Eindstand dus 2½ – 1½ voor RSR Ivoren Toren. En tot slot. Michael Fung en Wim Posthumus zijn gedeeld topscoorder in deze viertallencompetitie geworden met vijf uit zes: netjes heren!

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand van het eerste viertal in de RSB viertallencompetitie.

Leo Verhoeven