Juryrapport SMS-prijs

Voor het derde jaar op rij. De Spindler Makelaars Spektakelprijs (SMS-prijs) voor de meest spectaculaire partij gespeeld tijdens het Spindler Makelaars Watertorentoernooi.

De jury had het niet gemakkelijk dit jaar. Twaalf prachtige partijen, die allen de moeite waard zijn om na te spelen.

Hieronder zijn de bevindingen van de jury na te lezen.

Gerrit Boer – Pieter Sturm: 1-0

Eén van de meest spectaculaire verrassingen van de eerste ronde, de overwinning van Gerrit Boer tegen de sterke Pieter Sturm. Sturm krijgt ruimteoverwicht op de koningsvleugel, maar Boer opent een nieuw front op de damevleugel. Via een mooie combinatie wint Boer een stuk en op gedecideerde wijze wordt vervolgens alle jeu uit de stelling gehaald (een beetje zoals Manchester United recent won van Ajax), zodat Sturm niets anders rest dan opgeven! Knappe en foutloze partij van Boer!

Wim Posthumus – Jaap Brokaar: 1-0

Een heerlijke Siciliaanse aanvalspartij van Posthumus. De intenties van Posthumus zijn eigenlijk meteen al duidelijk met 8. g4 en 9. g5. Na de an sich niet onlogische zet 10. … – e5 wordt Brokaar dankzij een ijzersterke loper op b3 volledig onder de voet gelopen. Sterk gespeeld door Posthumus en na een serie krachtzetten is het mat niet te voorkomen. Een partij om in te lijsten en een schoolvoorbeeld van een mooie koningsaanval.

Henk van der Velde – Arno Luinenburg: 0-1

Eén van de verrassingen in de tweede ronde. Het cruciale moment in de partij is wanneer Van der Velde een kwaliteit lijkt te gaan winnen. Een logische voortzetting op dat moment. Maar Luinenburg heeft net iets dieper gerekend! Hij wint een pion en krijgt dan zo’n gevaarlijke snelle koningsaanval dat Van der Velde het kwaliteitsoffer niet meer aan durft te nemen. En dan gaat Luinenburg door de stelling zoals een warm mes door de boter gaat. Krachtig gespeeld en Luinenburg laat niet meer los! Een heel erg fraai kwaliteitsoffer van Luinenburg!

Marcel Terluin – Peter de Boer: 1-0

Een echte koffiehuisschaakpartij! Dat soort romantische partijen zien wij eigenlijk veel te weinig. Dat is genieten van het schaak in optima forma! Beide spelers spelen vol voor de eigen kansen, de aanval van Terluin is echter heel krachtig met de koning van De Boer, die nog in het midden blijft staan! De Boer lijkt weg te komen met een stuk achter tegen drie pionnen, maar dan blijkt de activiteit van de stukken van Terluin toch doorslaggevend. Een attractieve aanvalspartij van Terluin!

Dik van der Pluijm – Marcel van der Linden: 0-1

In deze partij niet zozeer spektakel, maar vooral subtiel spel. Van der Pluijm speelt zijn pionnen (a6, h6) net iets te ver op waardoor deze kwetsbaar worden. En daar maakt Van der Linden op een consequente wijze gebruik van! Een belangrijk thema om te onthouden, ver opgeschoven pionnen kunnen sterk zijn of zwak worden!

Arno Luinenburg – Wim Posthumus: 0-1

Twee namen die wel van spektakel houden! Beiden kwamen we al eerder tegen bij de inzendingen voor de SMS-prijs 2017. En dan is het niet vreemd dat hier spektakel op het bord verschijnt! Luinenburg krijgt een stevige koningsaanval en wint een kwaliteit tegen twee pionnen. Maar Posthumus heeft de stelling beter beoordeeld. De toren en het loperpaar en de twee extra pionnen van Posthumus zijn veel sterker dan de twee torens en loper van Luinenburg. Het werd nog een nagelbijtend spannend tijdnoodduel, maar Posthumus kon het punt netjes naar binnen hengelen!

Amon Alemyar – Ger Schaa: 1-0

Een mooi gespeelde partij van de kersverse Erasmiaan Alemyar! Hij speelt nog niet zo lang, maar heeft een goed gevoel voor de velden waar de stukken naar toe moeten. Na een klein foutje van Schraa wint hij een pion en even later nog één (beide keren via het sleutelveld g7). Met een zekere hand voert hij het middenspel vervolgens naar een gewonnen eindspel. Dankzij een mooie slotcombinatie is mat niet te vermijden.

Paul Dekker – Marvin Dekker: ½-½

Ook weer zo’n partij tussen twee van de spelers, die een abonnement hebben op spektakel. Meteen vanaf de opening vliegen beide heren elkaar in de haren. Kijk bijvoorbeeld eens naar de stelling na zet 12. Wow! Na een grote afruil resteert er een eindspel met T+L met ongelijke lopers en later een lopereindspel met ongelijke lopers. Remise is dan het logische resultaat. Uitstekende partij van beide spelers!

Nathanaël Spaan – Murdoch Mac Lean: 1-0

Technisch een mooie partij van Spaan! Hij komt goed uit de opening en alle stukken staan op de juiste plek. Vervolgens een (het lijkt zo) eenvoudig plan, een simpel zetje, maar ó zo effectief: 20. Dc2. Niets tegen te doen. Mac Lean rest niets dan toekijken hoe hij vijf zetten later verloren staat en moet opgeven.

Shau Ming Yuen – René Geuskens: 0-1

Een Franse opening, een dichtgeschoven stelling met tegengestelde rokades. Maar dan… Uit het niets. Een prachtig paardoffer midden in het centrum: 13. … – Pxe5!! Wat een heerlijke zet! Het is niet meteen te zien of en hoe het uit is. En zelfs of het goed is. Zwart krijgt het initiatief en een ijzersterke koningsaanval, waar wit eigenlijk heel weinig aan kan doen. Een prachtige aanvalspartij, maar vooral het briljante paardoffer is er eentje om in te lijsten!

Paul Dekker – Arnout van Kempen: ½-½

Een strijd tussen twee Watertorentoernooi-veteranen. Zwart lijkt een winnende koningsaanval te krijgen, maar dan volgt een heerlijke verdedigende zet! 27. g5, heel mooi gevonden! Het is de beste verdediging tegen naderend onheil. Daarna volgt een prima kwaliteitsoffer van Dekker, waarvoor hij een ijzersterke loper terugkrijgt. Het blijkt echter net niet mat te lopen en daarom moet Dekker voor de remisevariant gaan. Maar een paar heerlijke momenten in deze partij!

Marcel Tillemans – Selman Ercan: 1-0

Een heerlijke partij, met goed en vooral heel agressief spel van beide kanten. Een partij waar heel veel in zit waarbij het lastig is om goed te beoordelen wie er nu eigenlijk beter staat. Echt zo’n partij om eens uitgebreid uit te kauwen en te analyseren. Het spektakel begint met 16. Lf4, waarna het echte rekenen begint. Via een serie van onorthodoxe zetten weet Tillemans de zwarte tegenkansen te beperken en krijgt hij een hele sterke koningsaanval! Ercan countert nog heel gevaarlijk, maar Tillemans heeft goed doorgerekend dat Ercans aanval net niet doorslaat en zijn eigen aanval wel. Een hele knappe overwinning van Tillemans met dito spel, zeker omdat het ook een goede partij is van Ercan!

Eindoordeel jury

Het was dus niet gemakkelijk om uit al deze mooie inzendingen een winnaar te kiezen. Uiteindelijk kwam de jury tot het oordeel om de SMS prijs van 2017 uit te reiken aan Marcel Tillemans. Alles zat in deze partij: een fraaie aanval, knap verdedigen en vooral veel – minder gemakkelijk te vinden – zetten die toch wel heel sterk blijken te zijn! De prijs van € 50 gaat dan ook met lof naar Marcel Tillemans!

En voor het eerst dit jaar, omdat de keuze zo lastig was, ook een eervolle vermelding! Die eervolle vermelding gaat naar René Geuskens. Zijn heerlijke paardoffer als inleidende beschieting voor een prachtig uitgevoerde koningsaanval leidt tot een prachtige aanvalspartij. Daarmee wordt weer eens aangetoond, waarom het schaken zo’n mooie kijksport is!

Kijk hier nog eens terug om alle ingezonden partijen voor de SMS-prijs 2017 na te spelen.

Arie de Jong, Jaap van Meerkerk & Frank van Zutphen