Voor Mac Lean (tweede) en Jan Smit (gedeeld derde)

Maandag 19 juni werd het tweede en laatste deel van de Erasmus rapidcompetitie gespeeld. De avond begon met een hele leuke verrassing, zo mochten wij na langere tijd afwezigheid John Helstone weer verwelkomen!

Een heel erg leuk weerzien en uiteraard speelde hij ook meteen mee. Even rustig inkomen zat er overigens niet in, want hij werd met zijn eerste partij werd hij ingedeeld tegen Wim Westerveld…

Na de eerste avond waren er twee spelers met een 100% score (Andrzej Pietrow en André Boon) en zij werden in ronde 5 tegen elkaar ingedeeld. Pietrow won deze confrontatie en ging daardoor ronde 6 in met een voorsprong van een vol punt op de rest van de achtervolgers.

Een voorsprong waar Pietrow overigens niet lang van kon genieten, want in ronde 6 speelde Murdoch Mac Lean een sterke partij en won hij van Pietrow. Ondertussen had Boon zich weer herstelt tegen Davin Mostert en was ook Frank van Zutphen dichterbij geslopen. En zo stonden er na 6 ronden 4 spelers met 5 uit 6 op de eerste plek.

En wat er gebeurde in ronde 7? Was het de hitte? Was het een vervroegde Sinterklaas? Pietrow deed in een goede stelling een toren cadeau aan Van Zutphen, Mac Lean deed een paard cadeau aan Jan Smit en medekoploper André Boon ging onderuit tegen Wim Westerveld, die na 4 bye’s op de eerste avond ook richting de top van het klassement ging. En zo stond Van Zutphen met het ingaan van de laatste ronde plotseling een vol punt voor!

In de laatste ronde had Van Zutphen aan een half puntje genoeg tegen Smit en al vrij vroeg in de partij bood Van Zutphen remise aan. Tja, wat moet je dan? Smit dacht er rustig over na en reageerde: “Nee, dat kan ik de andere schakers niet aan doen, je gaat er maar voor schaken!”

Hmmm, als schaker natuurlijk niet waar ik op zat te wachten, maar als voorzitter toch wel het mooie antwoord om te horen:-) Er moest dus voor gestreden worden. Tegen het einde van het middenspel kreeg Van Zutphen een iets betere stelling en toen was het wel verstandig om het remiseaanbod aan te nemen.

Daarmee werd Frank van Zutphen voor het tweede jaar op rij de rapidkampioen van Erasmus met 6½ uit 8 en voor Jan Smit was er met 5½ uit 8 een knappe gedeeld derde plaats! Een uitstekende prestatie van Smit met een plusscore van 1,77 punten en een TPR van 1927! Een gedeeld derde plaats, die Smit overigens deelde met Andrzej Pietrow, Wim Westerveld en Pieter Sturm. Een mooi rijtje namen om tussen te staan voor Smit!

De laatste plek op het podium (een treetje hoger met 6 uit 8) was er voor Murdoch Mac Lean, die in de laatste ronde te sterk was voor Davin Mostert! Ook Mac Lean haalde een mooie plusscore van 1,37 punten!

In de subtop waren er nog verschillende spelers die qua score heel tevreden terug mogen kijken op hun rapidkampioenschap! Jan Hoek van Dijke haalde met 5 uit 8 maarliefst 1,48 punten meer dan verwacht mocht worden op basis van zijn ELO-rating en eindigde op de tiende plek.

Bernhard Ruimschoot deed het (ook met 5 uit 8) relatief gezien nog beter met een plusscore van 2,33 punten met overwinningen op onder meer Ruud Dröge, Paul Wilhelm en Leo Verhoeven. Ook een prachtige prestatie van Ruimschoot!

En ook mooie plusscores waren er voor Cor van As (plusscore van 1,45) en Vincent Smol met 1,98 meer punten dan verwacht! Kijk hier voor alle uitslagen van het Erasmus rapidkampioenschap 2017.

Volgende week maandag nog een laatste kans om het nog beter te doen! Dan wordt het snelschaakkampioenschap van Erasmus gespeeld!