Erasmus in de RSB: De eerste winst is binnen!

Het vierde team heeft als eerste voor de bond gespeeld en gewonnen! Na een zeer spannend slot stond de eindstand 4½ – 3½ op het scorebord.

De tegenstander Barendrecht – IJsselmonde 2 is zeker één van de concurrenten voor een goede klassering en de spelers hebben globaal dezelfde rating als de spelers van Erasmus.

Wim Verkerk (zwart, bord 3): “Ik was als eerste klaar met mijn partij. Na 24 zetten accepteerde ik het remiseaanbod van mijn tegenstander. Het aanbod had me wel verrast, omdat hij volgens mij toch iets beter stond en meer tijd op de klok had. Hoe dan ook het eerste half puntje was daarmee binnen en zo had ik tijd om nog wat rond te kijken bij de andere partijen.”

Teamleider Bram de Knegt (wit, bord 8): “Ik kreeg een Geweigerd Damegambiet met c5 op de derde zet van zwart. Ik kwam iets beter te staan met druk op het centrum, maar bij de poging hiervan te profiteren moesten de dames worden geruild en was het voordeel verdwenen. Remise.”

Op bord 5 speelde Herman Beerling met zwart. Hij speelde een gedegen partij waarin hij langzaam de overhand kreeg. In een aanval won hij materiaal en zette de koning onder zware druk. De tegenstander moest inleveren en gaf op. De eerste winst was binnen!

Gerrit Boer speelde aan bord 4 met wit: “De opening verliep voor mij wel goed. Ik had ruimte en het initiatief. Hij verdedigde zich goed, maar kwam toch wat ongunstiger te staan. Ik bleef proberen kleine stellingvoordeeltjes te bereiken, hem het spel lastig te maken. Uiteindelijk liet hij een pion slaan, mogelijk zag hij het over het hoofd. Zijn tijd werd krapper en krapper in zijn (vergeefse) pogingen om tot enig spel te komen. Toen ik een tweede pion veroverde en hij nog 37 seconden over had, hield Robert Dortmond het voor gezien.”

Lucian Mihailescu zat aan bord 2 met wit. Lucian was na zijn partij buitengewoon teleurgesteld. Hij speelde goed en kon een aanval opbouwen. Dat laatste deed zijn tegenstander ook, maar wat geniepiger. Want toen Lucian wilde doorzetten vergat hij iets wat hij eerder wel had gezien en plots stond hij mat achter de paaltjes! Nou dan heb je wel de ziekte in!

Inmiddels stond het dus 3-2 voor ons. Cor van As aan bord 6, Gerard Kastelein aan bord 7 en Jaap van Meerkerk aan bord 1 waren nog aan het spelen.

Cor: “Ik kon met wit mijn vertrouwde opening spelen. Op zet 10, zag ik een lokzet, een zet die, als mijn tegenstander iets te onvoorzichtig was, hem een stuk zou kosten. Het bleek echter, dat hij niet onvoorzichtig was, maar dat ik niet goed gerekend had, de schade viel mee, maar ik had toch enkele zetten nodig, om mijn stelling te herstellen. Op zet 24 sloot mijn tegenstander, zijn belangrijke zwarte loper op, toen hij dat deed, wist ik dat ik ging winnen, hetgeen na mijns inziens zorgvuldig spel van mij, plus de tijdnood van mijn tegenstander lukte.”

En dus was het 4-2!

Gerard Kastelein schreef over zijn partij: “Ik mocht met zwart spelen tegen Wim van Schelven. Een vindingrijke routinier die met wit een soort reactieschaak speelde en de gelederen gesloten hield. Met een klein voordeel in het eindspel forceerde ik remise met eeuwig schaak! Dat bracht de stand op 4½ bordpunten en dus de eerste gewonnen wedstrijd!!”

Aan bord 1 werkte Jaap van Meerkerk stug door aan een goed resultaat. Jaap schreef: “Ja, voor mij een zure afloop. Ik kreeg remise aangeboden in het middenspel na een Grünfeld. Het was waarschijnlijk ook remise, want de grote stukken gingen er weldra af. Maar het was nog onduidelijk op alle andere borden! Dus ik speelde door, terwijl Wim Verkerk, die op hetzelfde moment remise kreeg aangeboden dat accepteerde. Maar ja, ik dacht ook ietsje beter te staan, maar dat denk ik al gauw:-)

Toen dacht ik een winstplan te zoeken en kansen te ontdekken via een combinatie. Die kon hij nog net keepen. Wat ik overzag was dat de dubbelpion die ik hem daarna bezorgde nou juist hem kansen gaf. Stom. Inmiddels kon mijn tegenstander geen remise meer nemen, want zijn team stond achter. Hij kon die pion als opstapje gebruiken voor een pionnenopmars op de koningsvleugel en met zijn toren mijn koning tijdelijk op de achtste rij houden. Dat alles woog op tegen de bekende pionnenmeerderheid van zwart op de damevleugel in de Grünfeld. Het werd een verloren eindspel.”

De eindstand was daarmee dus 4½ – 3½. Maandag 23 oktober wacht ons het tweede team van HZP Schiedam. Zij wonnen ook de eerste ronde.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van het vierde in RSB klasse 3A. Of lees hier het verslag op de website van IJsselmonde.

Bram de Knegt

Teamleider