Lessen zomerschaak in de praktijk!

Iets minder partijen in ronde 8 van de interne competitie dan normaal, maar dan waren er ook maar liefst drie Erasmus teams die een externe wedstrijd speelden!

Het eerste won thuis ruim van SV Nieuwerkerk aan den IJssel 1, het vierde pakte flink uit tegen HZP Schiedam 2 en ons eerste viertal leed een nederlaag tegen het viertal van De IJssel.

Maar gelukkig viel er ook nog genoeg te genieten van de 18 partijen in de interne competitie! En mooi om te zien, de Erasmianen brachten de lessen van het zomerschaak van dit jaar in de praktijk!

Deze ronde was het aan Pieter Sturm om te kijken of de zegereeks van Zoltan Brindza tot stand kon worden gebracht. Zo rond een uur of 10 was de stelling (zonder zware stukken) nog in evenwicht, maar toch trok Brindza weer aan het langste eind. Hij blijft de fiere koploper van de interne competitie met 7½ uit 8! Wie gaat hem stoppen?

Op het tweede bord speelden André Boon en Dick Straathof. Boon dirigeerde zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren en met een prachtig paard op d6 strengelde hij Straathof helemaal in. Dat bleek voldoende voor de overwinning!

Pim Kleinjan ging met wit vol voor de aanval tegen Leo Verhoeven, Kleinjan had niet gerokeerd en dirigeerde zijn pion naar h6. Verhoeven stelde daar een soort van egelstelling tegenover. En zoals we nog weten van het zomerschaak, verdedigen kan je wel aan Verhoeven overlaten. De partij eindigde dan ook in remise!

In de partij tussen Kees van Toor en Ruud Dröge kreeg Van Toor in het late middenspel een klein plusje (goede loper tegen slechte loper), maar toch was het Dröge die aan het langste eind trok en aan het einde van de avond het punt mee naar huis mocht nemen.

Een paar bordjes verderop speelde Aad Jan Roos tegen Leo Koster. Roos won een kwaliteit (permanent voordeel volgens Steinitz) al had Koster wel actief tegenspel en stonden zijn stukken iets beter (tijdelijk voordeel volgens Steinitz). UPDATE: Het bleek geen winst van de kwaliteit te zijn, maar het zogenaamde Lets Gambiet! Zeer de moeite waard om eens te bekijken! Toen het tijdelijke voordeel van Koster was verdwenen gaf het permanente voordeel de doorslag. Een prima overwinning van Roos!

Wil de Boer nam het  met wit op tegen Fred de Wild. Zo rond een uur of tien stond De Wild een pionnetje voor in een eindspel met beide twee torens en een paard.

De pionnenstructuur van De Boer zag er echter veel beter uit. En dat laatste bleek uiteindelijk doorslaggevend te zijn, het punt ging naar De Boer.

Onze kersverse jeugdleider Peter Ruimschoot gaat ook met de week beter schaken! Hij speelde deze week tegen Carel Keller. Keller kreeg een toreneindspel op het bord met toren + paard tegen toren en beiden nog vijf pionnen, maar dat bleek toch niet voldoende voor de winst. Remise was het resultaat en dat is weer een prima resultaat van Ruimschoot!

Tot slot behaalde nieuwkomer Leo de Rooij zijn eerste overwinning in de interne competitie. Hij was te sterk voor Vincent Smol!

Kijk hier om alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie bij Erasmus te bekijken.

Frank van Zutphen