Nederlaag eerste viertal Erasmus tegen De IJssel V1

Met twee nederlagen en twee remises moest het eerste viertal van Erasmus teleurgesteld uit Moordrecht naar huis terug keren. Remises waren er van Wim Posthumus en Peter Aarnoudse, nederlagen voor Leo de Jager en Davin Mostert.

Aan het eerste bord speelde Wim Posthumus met wit een wisselvallige partij. Na de opening ontstond er een stand met ogenschijnlijk wat voordeel voor wit. Zwart had een achterstand in de ontwikkeling, de koning in het midden en hij kon niet lang en ook niet kort rokeren. Wel bezat zwart het loperpaar. Toch lukte het zwart ten koste van twee pionnen zijn ontwikkeling te voltooien en te rokeren. Toen werd het loperpaar sterk, gelukkig nog in bedwang gehouden door het witte paard op e4. Na verdere afruil ontstond een eindspel met ongelijke lopers en dames, heel verraderlijk. Ik had veel minder tijd over en zwart probeerde nog van alles maar berustte uiteindelijk in remise.

Aan bord 2 kreeg Leo de Jager een passieve stelling, waarin hij de loper van de zwarte velden mistte. Zijn tegenstander wist het overwicht goed vast te houden, wat leidde tot een paardeindspel met een pion minder voor Leo. Toen hij ook nog een tweede pion verloor moest hij opgeven.

Aan bord 3 stond Davin Mostert wel wat beter na een Scandinavische opening, maar het was niet veel. Hij belandde in een gelijkstaand toreneindspel. Hij probeerde een pionnenmeerderheid op de koningsvleugel te realiseren, maar dat ging ten koste van twee verbonden vrijpionnen van de tegenstander in het centrum. Voor de twee pionnen moest Davin zijn toren geven en toen was het uit.

Aan bord 4 speelde Peter Aarnoudse een degelijke partij. Zijn tegenstander probeerde een aanval op de koningsvleugel op te zetten, maar Peter had een mooie dubbelloperbatterij op b7 en b8. Later blokkeerde hij met zijn paard op d5 de geïsoleerde pion op d4. Herhaling van zetten en remise.

Een slecht begin in deze poule van 4 ploegen. Gelukkig is er de mogelijkheid van revanche als De IJssel op 19 maart 2018 bij ons op bezoek komt.

Lees hier het verslag “Eindspelen beslissend in eerste wedstrijd van De IJssel V1” op de website van De IJssel. En kijk hier voor alle uitslagen en de stand van het eerste viertal in RSB viertallen divisie 1A.

Wim Posthumus