Scorebordjournalistiek uit 1984

Tja, daar zitten we dan… De één in Hoenderloo, de ander in Ronda. In ieder geval niet in Rotterdam bij Erasmus op de clubavond.

En dan ook nog een poging wagen om een zo waarheidsgetrouw mogelijk verslag te schrijven over de zevende ronde van de interne competitie bij Erasmus. Ga er maar aan staan…

Gelukkig bestaat er nog zoiets als ‘scorebordjournalistiek’, je kijkt gewoon naar de einduitslag en niet naar de daadwerkelijke krachtsverhoudingen tijdens de wedstrijd. Ooit geïntroduceerd door Co Adriaanse na een met 5-1 verloren wedstrijd, waarbij volgens Co Adriaanse de beste niet had gewonnen.

Maar ja, kan dat eigenlijk wel? Is dat geen geschiedsvervalsing? Is dat niet te veel ‘1984’ van George Orwell? En laat ik dat boek nu net in mijn vakantiekoffer hebben zitten als vakantielectuur. Het beroep van hoofdpersoon Winston Smith is het achteraf aanpassen van de ‘waarheid’. Misschien nog wel het allerergste; dit onderwerp is vandaag de dag actueler dan ooit.

Nee, dat kunnen we beter houden bij de echte feiten. En dan mag iedereen voor zichzelf bepalen hoe de uitslagen tot stand zijn gekomen.

Want wat zagen wij: Zoltan Brindza blijft maar winnen, ditmaal van de sterke Eric Hoogenes en staat inmiddels een vol punt voor op de achtervolgers. Reuzendoder Dick Straathof (vorige week nog te sterk voor Wim Westerveld) verloor nu van Murdoch Mac Lean. Murdoch is geenszins van plan om zijn wintertitel zonder slag of stoot in te leveren en is in de achtervolging op de tweede plaats.

Als we dan wat verder gaan met het betere ratingverschillenscorebordjournalistiek (3x woordwaarde bij Scrabble), dan zien wij knappe remises van Peter Weeda tegen Andrzej Pietrow en van Peter Aarnoudse tegen Wim Posthumus.

En dan naar de grootste verrassingen! Knap zijn de overwinning van Gerard Kastelein tegen Jan Hoek van Dijke (al is de rating van Gerard natuurlijk veel te laag), de winst van André Boon tegen Alek Dabrowski (al kan André natuurlijk van iedereen winnen), het volle punt van Aad Jan Roos tegen Anton van Berkel (al moet je Aad Jan natuurlijk nooit onderschatten) en de victorie van Peter Ruimschoot tegen René van Es (al is Peter als jeugdleider natuurlijk verantwoordelijk voor het steeds beter worden van onze jeugdspelertjes).

Misschien zijn het dan eigenlijk wel helemaal niet zulke grote verrassingen…

Kijk hier om alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie bij Erasmus te bekijken.

Frank van Zutphen