Erasmus boekt ruime overwinning door goed teamwork na spannende strijd

Uiteindelijk konden de bezoekers met 4 nederlagen en slehts 1 overwinning naar huis. De einduitslag was 5½-2½. Een mooi resultaat.

In de rest van deze week blijkt hoe deze overwinning uit zal pakken. De medekoplopers Fianchetto en Rotterdam spelen tegen elkaar.

De avond begon goed. Leo de Jager drong aan bord 4 met zijn dame de zwarte stelling binnen en toen ik even later langs liep, stond hij een stuk voor. Om halftien gaf zijn tegenstander op. Altijd fijn een vroege voorsprong.

Na tien uur kwam er wat tekening in de strijd. Aan bord 1 had de tegenstander van Leo Verhoeven door nauwkeuriger spel een pion gewonnen. Pieter Sturm had een stelling met twee mooie vrijpionnen op de koningsvleugel. De tegenstander kon daar paard, loper en pion tegen een toren van Pieter tegenoverstellen.

Aan bord 3 dacht ik dat Cander Flanders met een dubbelpion iets minder stond. André Boon stond zo op het oog passief aan bord 5. Aan bord 6 had Wim Posthumus na de opening niet veel kunnen bereiken. Davin Mostert had aan bord 7 ook lastig spel met een dubbelpion, maar hij bezorgde zijn tegenstander ook een dubbelpion. Toen taxeerde ik de stelling van Davin als iets beter.

Ruurd Ouwehand aan bord 8 speelde een gecompliceerde partij. Zijn tegenstander bezat een pionnenmeerderheid op de damevleugel. Ruurd 4 tegen 3 pionnen op de koningsvleugel. Toen Ruurd de pionnenstelling van de tegenstander op de koningsvleugel wist te verminken, stond hij beter.

Tegen elf uur geeft André pardoes een paard cadeau. Hij speelt nog wel een poosje door. De einduitslag wordt hiermee ineens heel spannend. Pieter rukt onstuitbaar met de vrijpionnen op. Cander weet de dubbelpion weg te werken. Resultaat remise. Wim komt in een eindspel met gelijk materiaal en ongelijke lopers. Resultaat ook remise. 3-1 voor Erasmus.

Bij Davin wordt het later ook remise. 3½-1½. Ruurd verschalkt zijn tegenstander met een combinatie op de verzwakte koningsvleugel. Het wordt een eindspel van toren tegen loper met pluspion voor de tegenstander. Niet 123 gewonnen zou je zeggen. André geeft teleurgesteld op. Maar als ik even niet kijk heeft Ruurd de klus geklaard. 4½-2½

Dan de thriller aan bord 1. Leo heeft weliswaar een pion verloren maar bezit het loperpaar. De materiaalverhouding 2T+L tegen T+2L ben ik vaak tegen gekomen. Als de partij die de torens bezit geen lijnen voor de torens heeft en de andere partij wel lijnen voor de lopers, is de partij met de lopers in het voordeel. Dat was hier ook. Leo had een mooie dame-loperbatterij op de diagonaal b7-g2. De stelling had een gesloten karakter. Toch was de remisegrens niet overschreden. Maar in tijdnood overzag de man uit Gouda mat op g2. Eindstand 5½-2½.

De volgende wedstrijd is uit tegen De IJssel 1 op maandag 8 januari 2018. Zie de RSB site voor uitslagen en standen in de 1e klasse B.

Wim Posthumus