Erasmus 3 wint nipt van concurrent De Pionier 1

In de strijd voor promotie heeft Erasmus een mooie stap gezet. Een 4½ – 3½ winst tegen een van de sterkere teams in onze klasse.

Zoals gewoonlijk werden de prijzen aan de meet verdeeld. Die banddikte winst had ook naar de tegenpartij kunnen gaan.

We volgende de partijen in de tijd.

Op bord 2 Peter Weeda verloor regelmatig. Hij was wellicht wat overschaakt na zijn toernooi in Haarlem. Op 6 had Paul Wilhelm een totaal mislukte opening. De zet 4. b3 was een echte grafzet. Uiteindelijk kwam een wat gemankeerde Catalaan op het bord. Later na hangen en trekken een van de twee hangende pionnen gewonnen. Hierna stortte de stelling van Van de Ree vlug ineen. Gilles Donze speelde een briljante partij. Overbelasting van bijna alles van de opponent. Hij bracht een 2-1 voorsprong op het bord.

Nu vlug naar het laatste kwartiertje. Henry op 8 had een paard tegen wat pionnen voor. Jan Hoek van Dijke op 7 kwam aanvankelijk niet tot tegenspel in een Koningsindiër. Pim (5) had het moeilijk tegen een Alapin Siciliaan. Op bord 1 verdedigde Peter Aarnoudse dapper een slechter toreneindspel tegen Pluim Mentz. Verder kreeg Jan Smit (4) niet zijn gebruikelijke kansen op de koningsvleugel. Maar hij stond toch ook niet minder goed.

Prognose: bord 1 nul, bord 4 ½, bord 5 misschien een halfje, 7 misschien een halfje, 8 punt. Dit wil zeggen. Met de wind mee een kleine overwinning. Dat kwam ook uit, maar wel anders dan net beschreven.

Jan Hoek ontwikkelde toch wat druk op de damevleugel. Dat is heel apart voor koningsindisch. Hij kreeg een stuk cadeau. Pim had een dame eindspel met pion minder maar kreeg toen een dame cadeau.

We hadden de indruk dat we bij Henry Pijpers in een concours hippique waren aangeland. Hij had een paard meer en sloeg achtereenvolgens 3 pionnen. De weg is nu vrij voor het promoveren van mijn h-pion. Gauw twee zetten doen, dan staat ie al op h6. Helaas in de dode hoek van het bord. De tegenstander had vlug zijn overgebleven pionnen opgespeeld. Toen het promotieveld bezet bleek moest Henry het matnet vergeten en damepromotie toestaan. Misschien zat er hierna nog iets in als remise door eeuwig schaak. Dat hebben we niet meer uitputtend onderzocht. Jammer van een hele goed opgezette aanvalspartij.

Om in de beeldspraak te blijven. De eerste hindernis is genomen.

Zie de site van De Pionier voor een uitgebreid verslag.

Zie de RSB site voor alle uitslagen en standen in klasse 2B.

Volgende keer spelen we tegen Sliedrecht 3. Een sterk team met ook jeugdspelers. Dus poets de theorie op of speel super positioneel.

Paul Wilhelm