Comeback eerste kwartet

Hardwerkend naar ruime winst op Fianchetto: 3-1

In de tweede ronde van de viertallencompetitie (afdeling 1A) slaagde ons ‘eerste’ erin om de tegen De IJssel opgelopen schade te repareren.

De 3-1 nederlaag kreeg een beter vervolg tegen Fianchetto: winst met dezelfde cijfers. Gezien het ratingverschil (gemiddeld bijna honderd) een normaal resultaat, maar de Erasmianen hebben er hard voor moeten werken.

De start van de gastheren was veelbelovend. Henk de Kleijnen plukte een pionnetje met een standaardcombinatie en Wim Posthumus drong met grof geweld de koningsstelling van zijn tegenstander binnen. Dit laatste leverde hem na precies een uur spelen de overwinning op, waarna hij relaxed kon gaan ‘kiebitzen’.

Aan de borden van Leo de Jager en Davin Mostert viel aanvankelijk weinig te beleven. Uit angst voor een nieuwe grote nederlaag (Fianchetto scoorde in de openingsronde slechts een half punt tegen Spijkenisse 2) besloten de Schiedammers daar tot een remisebod.

In beide gevallen werd dat niet geaccepteerd, maar het overleg met de teamcaptain van de thuisploeg had een verschillend verloop. Leo: “Hoe staan we ervoor?” Op het antwoord “Wim heeft gewonnen, aan bord drie staan we veel beter en Davin staat prettig” reageerde Leo resoluut met de woorden: “Dan ga ik er vol voor.” That’s the spirit! Davin: “Ik krijg een remiseaanbod, maar ik wil eigenlijk liever doorspelen.” That’s the spirit!

De 2-0 liet langer wachten dan nodig was. Henk overspeelde zijn opponent en ging vervolgens in de fout: geïrriteerd omdat niet werd opgegeven verhoogde hij het speeltempo en offerde een kwaliteit. Slordig en riskant, want de opgelucht ademhalende witspeler kreeg zowaar tegenkansen. Beide spelers brachten een pion naar de overkant, maar het eindspel van K+D+pion tegen K+D was niet eenvoudig te winnen. Moegestreden en met het oog op de wegtikkende laatste seconden gaf de Fianchettoman (te vroeg) op.

Inmiddels was kopman Leo geen stap verder gekomen tegen de geroutineerde Kees Sio, die zijn reputatie van vechter en goede verdediger weer eens waar maakte. Remise dus, waarna alle aandacht kon uitgaan naar Davin, die onverwacht moest vechten voor eenzelfde resultaat. “Het is met mij altijd hetzelfde,” verzuchtte hij na afloop. “Sta ik lekker, gaat mijn tegenstander verdedigen en probeer ik het te forceren.” Dat kostte ditmaal een pion, maar de tijd was in zijn voordeel. Met iets meer dan een minuut op de klok bood de zwartspeler remise. Davin accepteerde begrijpelijk.

Op 11 december ontvangen we topfavoriet Spijkenisse 2. We loeren op een surprise…

De individuele resultaten:

  Erasmus V1      1842 - Fianchetto V1    1746 3 - 1
1. Leo de Jager     1793 - Kees Sio      1810 ½ - ½
2. Wim Posthumus     1902 - Ben Riksen     1789 1 - 0
3. Henk de Kleijnen   1798 - Bela Hlavaj     1714 1 - 0
4. Davin Mostert     1874 - Cenk Ergen     1671 ½ - ½

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van het eerste viertal in RSB viertallen divisie 1A.

Henk de Kleijnen