Teleurstellende nederlaag voor bekerteam Erasmus

Woensdag 1 november mocht het bekerteam van Erasmus het opnemen tegen het bekerteam van SO Rotterdam. Met een sterk team (gemiddelde rating van ruim 2000) was Erasmus één van de kanshebbers voor de RSB beker.

Maar ook de tegenstander, SO Rotterdam, kon een sterk team op de been brengen. Het zou een spannende avond gaan worden!

De avond begon redelijk voorspoedig voor de Erasmianen. Murdoch Mac Lean (zwart, bord 4) speelde snel en secuur tegen Gerrit Markus en kreeg een voordelig lopereindspel. Hij won een pionnetje en dat was ook meteen beslissend. Een prima 1-0 voorsprong al zo rond een uur of tien.

Op de andere borden was er op dat moment nog niet echt tekening in de strijd. Olivier Vrolijk (bord 3) had een prettige stelling, maar op bord 1 en 2 stonden we al wat minder.

De volgende uitslag viel op bord 2 waar Marvin Dekker het met zwart opnam tegen Marius Strijdhorst. Dekker had een pionnetje gesnoept, maar dat had er wel voor gezorgd dat zijn dame heel weinig bewegingsruimte had. En uiteindelijk wist Strijdhorst een net te knopen, waar de dame niet meer uitkwam. Dekker kreeg weliswaar nog een toren en een licht stuk terug voor de dame, maar op dat moment speelde hij een verloren partij: 1-1.

Olivier Vrolijk stond inmiddels heel goed met een hele gezonde pluspion.

De actie was echter vooral te zien op bord 1 waar Wim Westerveld het met wit opnam tegen Michiel Besseling. Twee toppers dus! Westerveld kreeg wel een goede stelling, maar na een positionele fout draaide de kansen. In een eindspel van twee torens en een loper tegen twee torens en een paard kreeg Besseling de betere stelling. Besseling won eerst een pion en toen hij vervolgens via een petit combinaison een toren en licht stuk af kon ruilen stond er een verloren eindspel op het bord: 1-2.

Aan Olivier Vrolijk op bord 2 de opdracht om een gelijkspel uit het vuur te slepen tegen Frans Vreugdenhil. Vrolijk kreeg zoals aangegeven een prachtige stelling en won heel fraai een pion. Het was alleen de vraag hoe dat voordeel over de streep te krijgen in een eindspel met beiden twee torens en een paard. Want inmiddels waren we in de tijdnoodfase aanbeland. Helaas verloor Vrolijk zijn pluspion en hij bleef het nog lang proberen, maar Vreugdenhil vond via eeuwig schaak de weg naar remise. En zo stond er een 1½-2½ eindstand voor SO Rotterdam op het bord.

Alles overziend, had er wel een gelijkspel ingezeten, maar heel veel meer ook niet. Dus an sich een terechte overwinning voor SO Rotterdam. En dat betekent natuurlijk wel dat wij ons nu helemaal op de RSB-competitie kunnen richten. En een mooie taak voor ons tweede om op later dit seizoen om revanche te nemen op de heren van SO Rotterdam in de reguliere competitie!

Kijk hier voor alle uitslagen van het RSB bekerteam.

Frank van Zutphen