Erasmus herstelt zich met overwinning op Fianchetto

Na de zeperd tegen Sliedrecht 3 moest er uit een ander vaatje getapt worden.

We willen – als we niet kampioen worden – dan toch de beste tweede worden van de drie derde klassen.

Wel, een goed begin, de opponent van Jan Hoek van Dijke kwam meer dan een uur te laat: 1-0 voor ons.

Paul Wilhelm speelde na afruil van paarden en loper – en het weigeren van een remiseaanbod na tien minuten – met overwicht, maar in plaats van het offeren van een stuk met winst op f7 vergiste hij zich en boette een kwaliteit in. Met compensatie, dat dan weer wel. Die druk leidde tot een spoedig matnet. Het had dus alleen wat vlugger gekund.

Dat punt was wel nodig omdat op bord 1 van Anton van Berkel de weg kwijt raakte en verloor.

Gilles Donze speelde degelijk (Siciliaans), maar kwam in het eindspel tot een terechte remise. Jan Smit had in zijn favoriete London-opening met Lg5 (toch iets zwakker dan Lf4) niet genoeg druk voor de overwinning.

Henry Pijpers kreeg het moeilijk met druk op zijn pion op d6. Daarna gaf het ruimtevoordeel een definitieve plus in het eindspel en verloor Pijpers na een lange strijd. Daarvoor had Peter Weeda al geremiseerd.

De beslissing kwam doordat Pim Kleinjan van zijn opponent 2/3e van het bord kreeg, de stukken van wit stonden allemaal op de a-lijn. Een petit combinaison leverde twee kwaliteiten op en daarna was het punt vlug binnen.

Het resultaat: drie gewonnen, twee verloren en drie remises! Een 4½ – 3½ overwinning en nog steeds kansen op plaats een of twee. (Update: na 4 ronden staat het derde gedeeld eerste!)

Kijk hier voor alle uitslagen en de standen in klasse 2B van de RSB competitie.

Paul Wilhelm