Eerste kwartet afgeserveerd

Viertal Spijkenisse is in klasse 1A oppermachtig

Voor de derde ronde van de RSB-viertallencompetitie in 1A bracht Erasmus een stevig team op de been.

Niet stevig genoeg echter voor het tweede (!) viertal van Spijkenisse, dat moeiteloos met ½-3½ zegevierde. De bezoekers onderstreepten daarmee ondubbelzinnig hun kandidatuur voor het kampioenschap.

Anders dan de nuchtere eindstand doet vermoeden, weerden de Erasmianen zich als leeuwen. Vooral Leo Verhoeven en Peter Aarnoudse dwongen hun tegenstanders om tot diep in de avond het onderste uit de kan te halen. Het tweetal keek na ruim twee uur tegen een 0-2 achterstand aan, maar knokte fanatiek voor een eervoller resultaat. Aan de borden één en vier was het onderlinge krachtsverschil te groot gebleken.

Aan het kopbord kwam Wim Posthumus al in de opening in moeilijkheden. De ervaren Erik Both buitte zijn voordeel stelselmatig uit en kon om half elf de felicitaties in ontvangst nemen. Eerder had Davin Mostert een nul geïncasseerd tegen Fabian van Buuren. Onze man, verontschuldigend en mismoedig: “Mijn huidige rating is echt te hoog.” Volgens uw verslaggever valt dat wel mee, want onze bescheiden man speelt een sterke positionele partij. De huidige ‘dip’ zal zonder twijfel van korte duur zijn.

Dat vertrouwen past overigens ook voor de prestaties van Wim Posthumus die momenteel een mindere fase in zijn schaakcarrière doormaakt. Kennelijk houdt hij zijn kruit droog voor de tienkampen in Wijk aan Zee die aanstaande vrijdag van start gaan.

Leo Verhoeven redde de spreekwoordelijke eer. Daarvoor moest hij, stug verdedigend, met de rug tegen de muur het naderend onheil afwenden. Complimenten voor de puntendeling waren aan hem na afloop niet besteed, want hoofdschuddend lanceerde hij de tekst “Man, man, wat heb ik gezwendeld…”

In de slotfase verzamelden zich veel schakers rond het bord van Peter Aarnoudse en Kostandinos Sideras. Eerstgenoemde toonde zich taai door heel lang de constante druk te trotseren en zelfs af te wentelen. Zijn opponent zette steunend en zwoegend voort en zag de resterende tijd teruglopen dan minder dan één minuut. Die tijdnood overleefde hij en, sterker nog, een kleine combinatie leverde hem alsnog de winst op.

Ons eerste viertal blijft nog wel in de race voor de tweede plaats in de poule, met Fianchetto en De IJssel als concurrenten. In de eerstvolgende ronde, op 2 februari, is opnieuw Spijkenisse onze tegenstander.

Gedetailleerde uitslag:

  Erasmus V1      1888 - Spijkenisse V2    1986 ½ - 3½
1. Wim Posthumus     1902 - Erik Both       2156 0 - 1
2. Peter Aarnoudse      - Kostandinos Sideras  1916 0 - 1
3. Leo Verhoeven     1889 - Rob Kalkman      1937 ½ - ½
4. Davin Mostert     1874 - Fabian van Buuren   1937 0 - 1

Zie klasse 1A van de RSB-site voor de stand en de andere uitslagen.

Henk de Kleijnen