Een actieve dame, een goede keeper en een bijzondere nazit

Het vierde team speelde een thuiswedstrijd tegen Spijkenisse 4, terwijl ons eerste viertal het thuis opnam tegen De IJssel.

De verslagen staan elders op onze website! Ingrediënten genoeg voor een volle speelzaal.

Nieuw aspirant-lid

Karel de Neef, oud-collega van Gerard Kastelein kwam kennismaken. Hij wil na 10 jaren rust het schaken weer serieus gaan oppakken en was onder de indruk van onze website. Reden genoeg voor hem om sfeer te komen proeven. Karel wil graag lid worden van Erasmus en zal meedoen met het Spindler Makelaars Watertorentoernooi van Erasmus. Welkom!

Gezellige avond op 26 februari

Maandag 26 februari is er geen ronde voor de interne competitie. U wordt wel van harte uitgenodigd om de jaarlijkse gezellige avond van Erasmus mee te maken. Er is weer een speciaal programma gemaakt, met diverse aan schaken gerelateerde activiteiten. Ook schaken met een knipoog. Volop gelegenheid om clubgenoten beter te leren kennen en ook kennis te maken met onlangs toegetreden leden.

Op zaterdag 17 februari hadden we ons jaarlijkse rapidtoernooi met als winnaar GM Erik van den Doel. Een groot succes en de sterkste opkomst ooit. Er valt heel wat over te vermelden. Een impressie van dit hoogtepunt wordt in het weekend op de website gezet!

Enkele clubgenoten doen weer verslag en geven een impressie van hun partij uit ronde 6. Lees hieronder hun verhaal.

Uit de A-finale

Murdoch Mac Lean – Dick Straathof

Dick vertelt hierover: Ik speelde met zwart tegen Murdoch Mac Lean een interessante opening. In het Scandinavisch speelde Murdoch het Mieses-gambiet. 1.e4 d5 2. exd5 Dxd5 3. Pc3 Da5 4. b4. Na 4. … – Dxb4 werd ik verrast door 5. a4. In het Scandinavisch moet je altijd oppassen dat je dame niet wordt ingesloten dus speelde ik alvast maar Dd6 om wat meer mogelijkheden op het nog lege gedeelte van het bord te hebben. Na 6. La3 overwoog ik 6. … – Dd8 al was het alleen maar vanwege het leuke diagram.

Maar het werd toch het iets actievere 6. … – De5+. In de eerste zes zetten waren er vijf met de dame. Misschien wel een record. Het lukte om het tijdelijke nadeel van de achterstand in ontwikkeling in te halen zonder de pluspion te verliezen. Wit probeerde ruimtevoordeel te krijgen door met zijn pionnen naar voren te gaan, maar dat leverde een aantal zwakke plekken in zijn verdediging op. Ik kon met dame en toren binnenvallen en mat of materiaalverlies was niet meer te vermijden.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A.

Uit de B-finale

Ton Dulk – Paul Wilhelm

Ton doet verslag: Deze partij was weer een voorbeeld van de zwarte Konings-Indische koningsaanval tegen de witte damevleugel-aanval. Ik wist met wit echter niet verder te komen en besloot me te richten op het ‘keepen’ van Paul’s aanval.

Dat lukte maar net, maar Paul kreeg wel een beter eindspel met 2 torens en 2 lopers tegen mijn 2 torens en 2 paarden. Ik kon echter de stelling op slot gooien ten voordele van de paarden. Na ruil van de lichte stukken resteerde een erg remise-achtig dubbeltoren eindspel. Paul gaf in tijdnood een pion weg, waarna de strijd meteen gestreden was. Na nog een zet gedaan te hebben gaf hij dan ook op.

Ruurd Ouwehand – Wim Posthumus

Wim vertelt: Een theoretische openingsdiscussie werd door Ruurd uit de weg gegaan. Toch ontstond er een scherpe strijd. Ruurd was daarin de bovenliggende partij.

Op verschillende momenten had hij naar een voor hem gunstig eindspel kunnen afwikkelen. Gebaseerd op mijn niet-ontwikkelde damevleugel. De koning van Ruurd stond nog in het midden. Een incorrecte afwikkeling van mij werd niet goed beantwoord. Een fout veranderde de stelling van Ruurd in een ruïne. Een paar zetten later was het afgelopen. 0-1.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep B.

Uit de C-finale

Cander Flanders – Marcel Tillemans

Cander meldt hierover: Ik moest afgelopen maandag met wit tegen Marcel Tillemans spelen. Meestal heb ik gelukkig wit tegen hem en speel ik dan mijn vierpionnenspel tegen hem.

Maar hij had daar deze keer geen zin in en speelde iets anders dan gewoonlijk. Het werd deze keer een Grünfeld. Ik had dat zo lang niet gespeeld dat ik ergens iets had gemist waardoor ik dacht dat toen hij 10. c5xd4 deed ik niet terug kon pakken met c3xd4. Dus ik had dan 11. Pxd4 gespeeld. Hierdoor had ik een zwakke c-pion gekregen waardoor ik het later moeilijk mee zou hebben om te verdedigen.

Maar een paar zetten later gaf hij zomaar zijn h-pion weg. Misschien was hij moe of aan het slapen, maar in ieder geval was ik nu gewoon een pion voor. Later won ik nog een pion en stond ik nu dus twee pionnen voor. De stelling was wel best open en ik was in mijn beroemde tijdnood zoals altijd, dus ik moest wel een beetje uitkijken. Maar met goede techniek had ik verder geen problemen om mijn pionnenvoordeel uit te breiden tot winst.

Harry Nefkens – Emil Verhoef

Emil schrijft: Het was deze ronde een rapidpartij tussen Harry Nefkens en mij. Veel planken zagen van dik hout en schijnoffers zoals eens Abraham met Izaak. Kortom een lekker potje met wisselende kansen.

Met een dame op h7 en een loper op c4 dreigde een heel nare affaire op f7 voor de nog niet gerokeerde koning van zwart. Gelukkig voor ondergetekende kon hij een dodelijke tegenaanval inzetten op de witte vorst en zo kon het formulier na 35 minuten getekend worden.

Het leukste van de hele partij was nog de nazit .Tijdens de analyse kwamen de grootmeesters Van Zutphen en Pietrow commentaar geven en alras bleek dat we beiden hadden moeten winnen. De heren namen de hele partij van Harry en mij over in hun analyse en beleefden nog vele gelukkige uren met andermans partij. Ik geloof niet dat ze het erg vonden dat wij ondertussen richting biertap waren gegaan en zo had eenieder een genoeglijke avond.

Peter de Boer – Carel Keller

Deze partij bleef tot in het eindspel een volkomen gelijke stand, zo vernam ik afgelopen dinsdag in het restaurant van De Windas.

Carel gaf echter onnodig een pion cadeau en verliet daarmee de veilige remisehaven, zodat Peter na nog wat onnauwkeurig heden van zwart het punt kon bijschrijven.

Kijk hier voor alle uitslagen en de standen in finalegroep C.

Jaap van Meerkerk