Erasmianen experimenteren erop los

Eens per jaar organiseert Erasmus een bijzondere avond. Meestal zo tussen Sinterklaas en de Kerstdagen.

Iets losser dan normaal. Verschillende teams tegen elkaar. En ook wat andere schaakvormen dan gebruikelijk.

Onze wedstrijdleider Jaap van Meerkerk had er ook maandag 26 februari weer een mooi programma van gemaakt!

De eerste opdracht van de avond, bedenk een teamnaam! En zo kwamen we onder meer de Sturmtroepers tegen onder leiding van Pieter. En ook het team Jan en alleman, al zaten er meer Jannen dan allemannen in dat team?!? Alles bij elkaar waren er 6 teams met 5 leden per team.

En de andere teamnamen dan? Tja, in een – op zich zeer te waarderen poging – om de zaal snel op te ruimen aan het einde van de avond, bleken de briefjes met teamnamen en uitslagen ergens verdwenen te zijn.

Gongschaak by the pianoman

In de eerste echte schaaktest werd de stabiliteit van de leden getest. Iedere 7 seconden ging de gong en dan moest er gezet worden. In het begin bij de opening was dat nog wel gemakkelijk, maar even in 7 seconden die briljante mataanval doorrekenen. Tja, dat is toch andere koek.

Met de eerste gong gaf Jaap het startsignaal met de gong. De helft schrok zo van het helse geluid, dat het zeven seconde duurde voordat ze daar van bij waren gekomen. En toen ging al weer de volgende gong!?! Snel werd een oplossing gevonden in de vorm van een piano in de zaal en zo ontdekte wij op deze avond een andere kant van Jaap.

Kort daarna werd het champagneglas geheven op de voorspoed van onze mooie schaakvereniging. Want natuurlijk mochten de hapjes en drankjes op deze avond niet ontbreken.

Rapidschaak met increment

Het tweede onderdeel van het programma bestond uit twee ronden rapidschaak, 15 minuten per persoon met 5 seconden per zet erbij. Een enkeling vond de extra tijd zo’n goed idee, dat ze zichzelf er maar meteen 15 seconden per zet bij gaven! Tja, je geeft ze een vinger …

Mogelijk is het ook interessant om de interne rapidcompetitie later dit jaar ook met increment te gaan spelen. Een zuivere toepassing van de FIDE-reglementen laat namelijk zien, dat het – zonder increment en toepassing van een aanvullend reglement – in feite mogelijk is om iemand door zijn vlag heen te stampen zonder dat er nog winstpogingen worden gedaan (binnenkort volgt hierover een artikel op onze website in de serie over ‘regeltjes en misverstanden’). Dat lijkt toch wat ongewenst voor de interne competitie.

Simultaanschaak – geven en nemen

Het laatste onderdeel van het programma was de simultaan. Eén speler uit ieder team nam het op tegen vier anderen uit een ander team. En dat werd een heerlijk rommeltje.

Voor sommige werd het een soort gongschaak II. “Hé, is hij er nu al weer? Moet ik dan nu al zetten?” Een ander zette meteen nadat de simultaangever had gezet én nog een keer toen de simultaangever weer terug was. Twee zetten achter elkaar, goh, wat zou dat af en toe handig zijn in een echte partij.

And the winner is…

En bij zo’n fantastische avond hoort natuurlijk ook een fantastische winnaar! En dat is geworden…

Team D met 17½ punten op een half punt gevolgd door team F met 17 punten!

Wat de namen van de teams dan eigenlijk waren? En wie er in die teams zaten? Tja, de verdwenen briefjes…

Maar uiteindelijk maakte dat natuurlijk niet uit.

Het ging op deze avond natuurlijk vooral om de gezelligheid!

Frank van Zutphen