Eerste viertal sluit competitie winnend af

Een (ont)spannend avondje schaak in Schiedam. In de zesde – en laatste -ronde van de RSB-viertallencompetitie was Fianchetto gastheer van het eerste kwartet van Erasmus.

Hoofdprijzen waren er niet meer te verdelen, maar de 1-3 zege leverde de Erasmianen de gedeelde tweede plaats op in de hoogste afdeling.

Op bordpunten betekende dat de ‘bronzen plak’, aangezien De IJssel in de slotronde stuntte met een overwinning op het viertal van Spijkenisse dat al zeker was van het kampioenschap.

Penningmeester Ruurd Ouwehand had er zin in. Hij gaf zijn teammaten het goede voorbeeld door na anderhalf uur de winst op te strijken. Het leek hem geen moeite te kosten en het volle punt bracht hem niet zichtbaat in vervoering, hoewel zijn partij een gaaf werkje was. Stand derhalve 0-1.

Ongeveer op hetzelfde moment kreeg ik remise aangeboden onder het motto: “Er is al zoveel van het bord.” Dat viel wel mee. Slechts drie lichte stukken en een pion deden per speler niet meer mee. De verleiding was sterk, gezien de teamvoorsprong en het gegeven dat er weinig meer op het spel stond. Toch zette ik door, eerst met grote druk over de e-lijn en toen dat niet doorslaggevend bleek werden de zware stukken naar de h-lijn verplaatst. Dat leverde uiteindelijk een pionnetje op, waarna de rest een licht karweitje was.

Inmiddels was Wim Posthumus aan het eerste bord remise overeengekomen met de onverwoestbare Kees Sio. Een keurig spelletje tussen beschaafde heren die elkaar niet al te veel pijn wilden doen.

Met de tussenstand van ½-2½ was de Rotterdamse triomf een feit en was er alleen nog actie aan het vierde bord. Daar had Peter Aarnoudse het lang niet gemakkelijk, maar (te) snel en vooral ook slordig opereren in het eindspel van de jonge Schiedammer gaf onze man de kans om af te wikkelen naar een gelijke stelling. Het duurde vermakelijk lang alvorens de witspeler in remise berustte, maar om 23.15 uur was de strijd gestreden: 1-3.

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand van het eerste viertal in de viertallencompetitie Divisie 1A.

Henk de Kleijnen