Over hoogspanning, een leermeester uit de oertijd en een verschrikkelijk 1. g4

Hoogspanning in de finales

Hoe hoog is de temperatuur in A, B en C inmiddels opgelopen? Laten we eens kijken.

Henk de Verschrikkelijke, alias Ochtman, betrad met een opmerkelijk g4 de arena. Tegenover hem zat taaie Dick, alias Straathof. Lees het verslag van Henk himzelf.

Maar eerst nog even dit:

Spindler Makelaars Watertorentoernooi

Aanstaande maandag over twee weken beginnen we!! Deze week gaan de uitnodigingen de deur uit. Dan worden weer veel schaakvrienden en bekenden voor ons Spindler Makelaars Watertoren Toernooi (SMWT) uitgenodigd. Over de naam van dit inmiddels grootste schaakspektakel uit de regio valt heel wat te zeggen. Daarover een andere keer.

Naar verwachting zullen 90 deelnemers om de Erasmus SMWT Cup gaan strijden. Wist u wie hem het vaakst op zijn conto schreef? Wie al acht keer geen Spaan van zijn tegenstanders heel liet? Nee, niet het Amsterdamse talent IM Hing Ting Lai, die won hem de afgelopen twee keer! Nee, ik stuur Nathanaël als eerste de persoonlijke uitnodiging voor de 21e editie van ons toernooi. Ontstaan in de krochten van Steinitz, in de dreven van de Maas, in een duistere watertoren, organiseert nu SV Erasmus het toernooi sinds haar oprichting in 2005. Sinds drie jaar is dit evenement omgedoopt tot Spindler Makelaars Watertorentoernooi. Lees alles over alle edities op onze website!

Assistentie gevraagd

Het SMWT gaat over zeven speelronden. Voorafgaande aan elke ronde moet vanaf 19.00 uur de speelzaal worden ingericht. De jeugd stopt een kwartiertje eerder, zodat vanaf 19.30 uur de laatste hand aan deze klus kan worden gelegd. Wij zoeken betrokken clubleden op wie we elke avond kunnen rekenen. We verdelen de taken, zodat om 19.45 uur alles klaar staat en alle deelnemers hun naam en bordnummer op hun speeltafel kunnen aantreffen.

Wie wil zich aansluiten bij de Erasmus Hulptroepen? Laat het even weten! Kunt u geen zeven, maar wel een aantal keer helpen? Ook prima. Ik mag graag op u rekenen. Mag ik dat zo zeggen? Ja toch? De eerste speelronde ben ik overigens zelf “gelukkig” verhinderd. Op 16 april verwacht ik namelijk de gelukkige grootvader te worden van een derde kleinkind!

A finale

Henk Ochtman gaat aan kop met 4 punten uit 5 wedstrijden, gevolgd door Dick Straathof met 4 uit 6.

Andrzej Pietrow kan met nog een wedstrijd tegen Murdoch Mac Lean te spelen langszij komen. Ook Zoltan Brindza heeft 3 ½ punt uit 5 en moet op de laatste speelavond nog tegen Henk Ochtman! Spanning volop dus en ik heb geen idee wie uiteindelijk clubkampioen gaat worden! Gaat dat zien.

Henk Ochtman – Dick Straathof

Henk Ochtman schrijft: Afgelopen maandag speelde ik tegen Dick Straathof in groep A. Dick had een uitstekende score en zou met winst op 5 uit 6 eindigen en het kampioenschap pakken! Met wit besloot ik met g4 te openen. Een slechte zet die bovendien verraadt dat er niet op remise gespeeld wordt. Maar wat een verrassingseffect!

Dick besloot zijn witveldige loper te ruilen tegen mijn paard op b1, zodoende mij van een onontwikkeld stuk afhelpend. En toen werd het opeens ook een positionele partij, waarbij ik de witte velden in de zwarte stelling ging verzwakken.

Toen mijn g-pion via g6 naar f7 mocht door kachelen was er geen houden meer aan. Een schijnoffer met de toren op g7 met schaak volgde. Toen ook mijn dame via de opengebroken koningsvleugel langs kwam, hield Dick het voor gezien. Zodoende blijft de strijd om het kampioenschap spannend tot de laatste ronde!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A.

B-finale

Arno van Houten klimt door zijn overwinning in ronde 10 op Davin Mostert naar de koppositie. Arno is bijzonder op dreef en won maar liefst vier keer in deze sterke groep.

De enige die hem nog kan evenaren is Ton Dulk, die in ronde 11 nog een wedstrijd tegen Peter Aarnoudse moet spelen. Pieter Sturm is inmiddels uitgespeeld en staat met slechts een halfje achterstand (nog) netjes op de tweede plek.

Ruurd Ouwehand – Ton Dulk

Ton Dulk doet verslag over zijn partij tegen Ruurd Ouwehand: “Na een lang gelijk opgaande partij, sloeg ik een remise-aanbod af. Eindelijk kwamen er een lijn en een diagonaal vrij om eventueel in de witte stelling te penetreren. Dat gebeurde dan ook en daarna was het pleit snel beslecht. Twee momenten zijn interessant om te laten zien:”

Ruurd Ouwehand – Ton Dulk

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep B.

C-finale

Aan kop gaat Cander Flanders, die afgelopen maandag een strategische bye opnam. Op deze manier blijft hij uit zicht van zijn naaste concurrenten. Door de thuiswedstrijd van Erasmus 2 zal Cander in de slotronde ook nog een halfje scoren en na 12 ronden op 8 punten staan. Alleen Alek Dabrowski kan nog langszij komen, staat nu op 7 punten en zal dan wel volle bak moeten gaan in de slotronde en dus moeten winnen.

Bernhard Ruimschoot schiet de laatste tijd flink uit zijn slof. Hij wist Don Leo’s scalp op te eisen. Hij stond in het middenspel overwegend en wist in een spannend eindspel zijn vis op het droge te trekken.

Jaap van Meerkerk - Leo Koster

Uw verslaggever Jaap steekt ook in een opmerkelijke vorm, alzo sprak Henk de Kleijnen, zijn leermeester uit de oertijd. Henk was ooit jeugdleider van schaakvereniging Schiebroek en schreef mij in 1963 in. Jaap is nog ongeslagen en kwam tegen het Hollands van Leo Koster niet in problemen. Hij houdt kennelijk van Hollandse kost. Dat scheelt. Wilt u ontdekken wat Henk allemaal nog meer voor de toenmalige schaakvereniging betekende? Lees erover in hoofdstuk 3 uit “Een greep uit 50 jaar Schiebroekse schaakhistorie."

Bernhard Ruimschoot is dus bijzonder succesvol en wist maar liefst vijf keer tot winst te komen. In de laatste ronde wist Leo Verhoeven hem zelfs niet de baas te blijven. Ongekend.

Bernhard heeft al tegen Alek Dabrowski gespeeld, en verloren. Het is zijn enige nul tot op heden. Alek staat op plaats 2 en zou tegen Jaap van Meerkerk kunnen worden ingedeeld. Of tegen Herman Beerling, clubkampioen (1980) en voorzitter van SWR (1982), nog ongeslagen en bezig aan een prima C-finale. Beiden hebben nu 6½ punt achter hun naam. Of moet Alek aantreden tegen Leo de Jager, bezig met een inhaalrace wat ratingpunten betreft, of Kees van Toor of de laatste zespunter Jan Hoek van Dijke, die nog geen remise wist te scoren, wel 4 keer het volle punt. Leo Verhoeven, bezig aan een voor zijn doen matige interne, speelt tijdens de slotronde voor het tweede team en zal in de eindstand uitkomen op 6,5 punt.

Amon Alemyar - Harrie Jansen

Amon Alemyar schrijft over zijn partij tegen Harrie Jansen. De partij was in één woord te beschrijven als spannend. Mijn hart klopte harder dan normaal, zo spannend was het. Ik speelde de Vienna, omdat dit vaak veel aanvalsmogelijkheden geeft en weinig mensen deze opening spelen. In eerste instantie speelde ik wel goed, maar daarna ging het, dacht ik, mis.

Ik leverde mijn toren in voor een paard. Ik had wel twee lopers waar Harrie 1 loper had. Doordat ik mijn loper inleverde dacht ik gauw dat de partij verloren was, maar ik had mijn pionnen zo gepositioneerd dat de stukken van Harrie vast zaten. Het was aan hem om mijn pionnen aan te vallen.

Uiteindelijk had ik meer ruimte om mijn stukken te ontwikkelen met tempo. Met mijn paard had ik zijn twee torens op een vork gezet. Dan zou je denken dat de positie gelijk was, maar dat was hij niet. Door dames te ruilen werd Harrie geforceerd om met zijn g7-pion terug te pakken. Zijn koning stond dus open voor een aanval.

Ik dreigde met een pion naar dame te promoveren. Dit was bijna niet te vermijden, tenzij Harrie zijn toren wilde inleveren. Dat zou betekenen dat de partij min of meer over zou zijn, dus gaf Harrie de partij op. Met een nog steeds bonkend hart, vol ongeloof dat ik de partij naar mijn hand heb kunnen zetten, schudde ik Harrie de hand. Een leuke avond, ook voor Harrie omdat hij mompelde dat het een spannende partij was. En daar gaat het om. Plezier maken. Op een gegeven moment wist ik bijna zeker dat ik zou verliezen, maar ik speelde door, omdat ik wilde leren en weerstand bieden.

Fred de Wild - Harry Nefkens

Fred de Wild schrijft over zijn partij tegen Harry Nefkens: Ik had wit tegen Harry Nefkens. Ik opende Engels 1. c4 d6 2. Pc3 g6 3. g3 Lg7 4. d4 Pf6 5. Lg2 0-0 6.e4 e5 7. dxe5 dxe5 8. Lg5 Dxd1 9. Txd1 Pc6 10. Pge2 Le6 en na tien zetten dames van het bord. Harry dacht niet lang na en speelde zeer snel. De partij duurde slechts 80 minuten. Na 53 zetten gaf zwart op. In het eindspel leek het nog erop dat het remise zou worden. Maar schaken blijft een raadsel, plots stond ik gewonnen. En als je wint. Dan ben je zo blij als een kind.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep C.

Dat was het weer voor deze keer. Op naar de slotronde! Met een naar verwachting zinderende finale.

Jaap van Meerkerk