Spanning in finalegroepen begint te stijgen!

12 maart 2018. Op het menu jeugdlessen als voorgerecht. Daarna de achtste finaleronde als hoofdgerecht. Tenslotte een thuiswedstrijd van Erasmus V2, ons tweede viertal, tegen het derde viertal van RSR Ivoren Toren.

De finales komen in de eindfase, de spanning neemt toe. Nog drie ronden te gaan. Hoe staan de toppers er voor? Zijn er opmerkelijke stijgers en hijgers, dwalers en dalers? We gaan het lezen. Maar eerst even opscheppen over onze jeugdafdeling.

De pareltjes van Erasmus

Wat een drukte is het rond 19.30 uur. Meer dan 20 kinderen krijgen les, verdeeld in diverse niveaugroepen. Van tevoren is door de schaakdocenten haarfijn afgestemd. Er wordt dus niet zomaar wat schaakstof met de kinderen doorgenomen. Er is structuur, lessen worden voorbereid.

Coen van Vlijmen, met als supercoach Anton van Bokhoven, verzorgde de beginnersgroep en behandelde les 2 uit de Stappenmethode ‘De loop der stukken’ met een verwerking uit het werkboek met oefenbladen, en als toegift een spelletje ‘Partijfragment’.

Peter Ruimschoot had niveaugroep 2 onder zijn hoede en schotelde hun ook een partijfragment in spelvorm voor, met als thema: ‘dame tegen paarden en pionnen’. De dame als veelvraat moest alle stukken en pionnen van de tegenstander opeten.

Andrzej Pietrow nam zoals gebruikelijk de hoogste niveaugroep voor zijn rekening. Alles dus haarfijn afgestemd. Pim Kleinjan, ook schaakdocent, kan vanuit zijn vakantieadressen in Australië gerust zijn. Ik kon een gevoel van trots nauwelijks onderdrukken en moest onwillekeurig aan pareltjes denken. Ja, dat zijn die schaakpupillen toch? Ze stellen zich als oesterschelpjes leergierig open voor alles wat op schaakgebied binnenstroomt. De pareltjes van Erasmus!

Wat een sfeertje. Angelo Ayala, voorzitter van de Rotterdamse Schaakbond, was dit bij aankomst in onze speelzaal zeker niet ontgaan: “Ik zie dat jullie nieuwe jeugdafdeling goed draait! Erg leuk en wat een drukte!”, complimenteerde hij.

Angelo was aanwezig voor de uitwedstrijd van zijn club RSR Ivoren Toren en was ingedeeld aan bord 2 tegen Peter Ruimschoot. Ook RSR heeft een jeugdafdeling, al jaren lang. Eén van hun pupillen speelde aan bord 4. Halverwege de avond bracht Angelo met nog 48 minuten op de klok hem naar huis, ergens in het centrum van Rotterdam, om een half uurtje later zijn partij nog winnend af te ronden. Opmerkelijk!

Maar nu de finales. Hoe staan we er voor?

A-finale

Dick Straathof heeft met 4 uit 5 verrassend de kop genomen met zeges op Zoltan Brindza, Murdoch Mac Lean en André Boon. Dick solliciteert inmiddels naar een bijnaam als ‘de taaie’. “Je kennie van hem winne, wel verlieze”, zei ons Cruijff al. Dick speelde remise tegen Henk de Kleijnen en afgelopen maandag gaf hij geen krimp en scoorde dus zelfs een halfje tegen de onoverwinnelijke Andrzej Pietrow, die met 3½ uit 5 in zijn nek hijgt. Pietrow speelt nog tegen Mac Lean en is naast Straathof kanshebber op goud.

Henk Ochtman staat als derde kanshebber op 3 punten uit 4 en kan bij een overwinning op Straathof langszij komen, maar heeft ook nog een wedstrijd tegen Brindza te goed. Ik durf echt niet te voorspellen wie clubkampioen gaat worden. In ieder geval een van deze drie toppers!

Zoltan Brindza heeft naar eigen zeggen waarschijnlijk ook de naweeën van een griep, niet alles uit de kast kunnen halen. Hij wilde zelfs aan de rest van de competitie de brui geven, maar kwam daar gelukkig op terug. Hij heeft 2½ uit 4 en kan nog proberen aan te sluiten bij de toppers. Wie weet hoe ver hij nog komt.

André Boon is tot anderhalve punt gekomen via een remise tegen Pietrow en een zege op Mac Lean en is bijna uitgespeeld (nog één partij tegen De Kleijnen). Maar in dit veld van krachtpatsers is het moeilijk aan punten te komen.

Murdoch Mac Lean heeft slechts 1½ punt uit 5 gescoord, maar zijn halfje tegen Wim Westerveld telt niet mee. Hij presteerde naar eigen zeggen, maar in mijn woorden, onder zijn kunnen.

Voor Henk de Kleijnen verloopt deze finale ronduit teleurstellend. Hij moest vier keer in het door hem zelf vooral verafschuwde stof bijten, gaf een gewonnen stelling tegen Ochtman uit handen, blunderde afgelopen maandag tot overmaat van ramp tegen Brindza en heeft ook nog maar een partij voor de boeg (tegen Boon). Wellicht is EMDR-therapie een idee (zie verslag van finaleronde 7 van vorige week) en zijn de weggeefpartijen snel vergeten. Henk zal zich in het komende Spindler Makelaars Watertorentoernooi ongetwijfeld revancheren en zijn ware krachten tonen.

Op 9 april is de laatste finaleronde. Dan spelen de kanshebbers (de onoverwinnelijke) Pietrow, (de verschrikkelijke) Ochtman en (beertje) Brindza hun laatste wedstrijd. Zij weten dan wat het totaal van de dan uitgespeelde Straathof (taaie Dick) is. Ik voorspel dat hij dan op 4½ punt staat. Dan moet Pietrow om ook bovenaan te eindigen winnen van Mac Lean, die zijn score ook nog wat wil oppoetsen.

Op 9 april spelen Brindza en Ochtman ook een voor de stand beslissende wedstrijd. Kortom, dat wordt smullen! En, niet vergeten, bij gelijk eindigen, gaat de eindstand van de voorronde een belangrijke rol spelen om te bepalen wie zich clubkampioen mag noemen! Brindza (1e), Pietrow (2e), Ochtman (4e), Straathof (5e).

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A.

B-finale

In de B-finale is niemand er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Paul Wilhelm heeft inmiddels zes van de zeven wedstrijden gespeeld. Ton Dulk heeft er vier op zitten, de overige deelnemers vijf.

Aan kop gaat Arno van Houten, die maandag remise speelde tegen Ruurd Ouwehand. Arno heeft de leiding met 3½ punt. Paul Wilhelm staat eveneens knap met 3½ punt aan kop, maar heeft een wedstrijd meer gespeeld.

Davin Mostert won maandag van Wim Posthumus. Davin en Ruurd Ouwehand zijn de hijgers van de groep en volgen het genoemde topduo Arno en Paul met slechts een halfje. Pieter Sturm lijkt de vorm weer wat te hervinden, al wist hij de in supervorm zijnde Paul Wilhelm afgelopen maandag niet van zich af te schudden (zie het verslag van Paul over deze partij hieronder).

Op 2½ punt uit 4 staat Ton Dulk, die met nog drie wedstrijden te gaan zich ook kansrijk mag achten in deze groep. Tenslotte de dwalende dalers. Wim Posthumus is al sinds Tata uit vorm, wist echter wel van subtopper Ruurd te winnen en heeft 1 uit 5. Hij wordt als lantaarndrager vergezeld door Peter Aarnoudse, die ook vier keer in het stof moest bijten, maar wel van Wim wist te winnen.

Paul Wilhelm heeft een verslag over zijn partij tegen Pieter Sturm ingeleverd.

Paul Wilhelm – Pieter Sturm

Zwart opteerde voor de Slavische verdediging: een complexe opening met vaak onduidelijke patronen. Eigenlijk te moeilijk voor mij, ook al omdat ik pas schaken leerde in de 70-er jaren en toen speelde bijna niemand dat nog.

Na een revival is dat nu wel anders. Er kwam een nieuwigheidje (relatief) in de Shirov op het bord: na g4 en g5 stond het paard van zwart op h5 en dat paard ging later naar g7. Dit omdat Sturm vreesde dat er na ruil met de loper een fikse aanval dreigde van wit. Dat kostte hem echter wel een pion en een sterk paard op d5 en resulteerde in een wat moeilijke, waarschijnlijk verloren stelling.

Het werd nog even spannend toen de zwarte dame binnenkwam op f3 en Wilhelm een terugtocht wilde verhinderen door een blokkade. Zwart kon tamelijk ongehinderd op e4 slaan en de witte koning naar de d-lijn doen verhuizen. Toen was het ook nog wel gewonnen voor wit, maar wel veel moeilijker, edoch een fout van zwart (paard naar h4) kostte een stuk en de partij.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep B.

C-finale

Aan kop gaan Kees van Toor, die na een kleine correctie in de stand, afgelopen maandag een extra halfje kon bijschrijven. Kees staat samen aan kop met Cander Flanders. Beide heren beten een maal in het stof. Kees verloor van Leo de Jager en Cander van Rogier Verkaik. Ongeslagen is Alek Dabrowski, die wat meer remises moest toestaan.

Ook hoog staat Leo Verhoeven. Maar dat is hij wel aan zijn reputatie verplicht. Leo had afgelopen maandag op meer dan een halfje gerekend en stond de hele partij zeer goed, zelfs op winst. Toch kon hij tegen concurrent Alek het volle punt niet incasseren. Maar zeer goed staan in combinatie met weinig tijd, is zooo moeilijk, het speelt allemaal mee.

Hijgers zijn een aantal vijf-punters: Leo de Jager, Ruud Dröge, Rogier Verkaik, Herman Beerling, Leo Koster, Bernhard Ruimschoot en Hans Brobbel.

Hieronder enkele verslagen van de verschillende matadoren.

Leo Verhoeven – Alek Dabrowski

Alek schrijft: Over mijn partij tegen Leo Verhoeven valt weinig te zeggen. Ik kwam met zwart slecht uit de opening en dat bleef zo de hele partij.

Mijn doelloze pionnen stonden vast op e6, d6 en c6. Een paard e7 kon op een gegeven moment alleen bewegen door mijn koning naar g7 te schuiven, waardoor de knol veld g8 tot zijn beschikking kreeg. Een toren bewoog van f8 naar e8, terug naar f8 om zich naar f7 te verplaatsen.

Het zag er allemaal niet uit. De computer gaf wit ook de hele partij voldoende voordeel om de winst binnen te halen. Wit verbruikte echter veel tijd, waarmee remise de ongelooflijke uitkomst werd.

Jan Smit – Cander Flanders

Cander vertelt: Afgelopen maandag moest ik het met zwart opnemen tegen Jan Smit. Het werd een Queen’s Pawn Opening: Zukertort Variation. De eerste 3 zetten waren: 1. d4-d5 2. Pf3-c6 3. Lg5-Pf6. De partij was tot en met zet 20 nog in evenwicht totdat Jan remise aanbood.

Toen ging ik kijken naar de partijen en uitslagen van mijn concurrenten. Toen ik weer achter het bord plaatsgenomen had, zag ik dat de laatste zet van Jan, nadat hij remise had aangeboden, niet goed was omdat het hem een pion kostte. Maar wit versnelde zijn lot door twee zetten later zijn dame weg te blunderen.

Kijk hier voor alle uitslagen en de standen in finalegroep C.

Jaap van Meerkerk