Over drie maal geen scheepsrecht, een naderend SMWT en een geslagen Catalaan

Volle bak op maandag 19 maart bij Erasmus.

Een spannende RSB wedstrijd van het eerste van Erasmus tegen het eerste van Overschie (inclusief een uitgebreide supportersschare) en verder veel wedstrijden in de B-groep en de C-groep.

Hinderlijk

Ook ik klets graag wat na. Maar als er dan een wedstrijdleider vraagt om stilte, dan volg ik die suggestie natuurlijk op. Afgelopen maandag had onze Pietrow hinder van gebabbel van een groepje schakers uit Overschie. Dat ze enthousiast repten over hun net gebleken overwinning – Overschie leidde op dat moment met 4½ punt en de buit was dus binnen – is begrijpelijk. Ik toog in hun richting, wilde hen naar de hal verwijzen, maar dat is tegen de regels van Borgsate. “Willen jullie stil zijn of wat verderop gaan staan?”, vroeg ik. Het bleef helaas bij ‘ja zeggen, maar nee doen’.

Nog maar eens erop af. Pietrow gebaarde weer afkeurend. Het waren weer diezelfde kletsers. Verdorie. Heel hinderlijk. Even later bleek mijn nu dringende verzoek VOOR DE DERDE KEER TEVERGEEFS. Inmiddels had Pietrow opgegeven. “Volgende keer zet je ze dan maar buiten”, hoorde ik Frank zeggen. Buiten vroor het nog net niet. Vanwege de ijskoude wind heerste er een gevoelstemperatuur van min 16. Ik overwoog een klacht, maar wie klaagt zit in de hoek van de losers. Het verlies van ons eerste team is al erg genoeg.

Spindler Makelaars Watertorentoernooi

Vanaf maandag 16 april gaat het Spindler Makelaars Watertorentoernooi (SMWT) weer van start. We verwachten weer veel inschrijvingen. Volgende week gaat de mailing er weer uit. Veel schakers uit de regio schrijven zich daarna in. Clubleden doen er goed aan zich snel op te geven. Want het maximum van 90 deelnemers is al gauw bereikt. Ook onze eigen leden moeten zich dus voor ons toernooi aanmelden. Dat kan aanstaande maandag! Frank, onze voorzitter, zal ook nog met een lijst rondgaan.

Hulp gevraagd

Wie van onze clubleden wil tijdens het SMWT vanaf 19.00 uur assisteren met het inrichten van de speelzaal? Om 19.45 uur willen we de speelzaal geheel hebben ingericht: 45 tafels op hun plek, borden erop, stukken in de beginstand, digitale klokken en tafelnummers. Samen maken we Erasmus sterk!

De volgende clubgenoten hebben weer een persoonlijke verslag van hun wedstrijd ingeleverd, waarvoor dank! Lees hun belevenissen!

B-finale

Paul Wilhelm – Wim Posthumus

Paul vertelt over zijn partij tegen Posthumus: Een Catalaan met slaan op c4 en Lb4; welbekend. Ik speelde Df4 om bevrijding tegen te gaan. Toen kwam een pion naar c3, die ik niet kon slaan vanwege zwart slaat paard. Teruggaan was het verstandigste. Dat deed ik niet en ik kwam vlot verloren te staan. Toen zwart een verkeerde tussenzet deed, was de stelling weer gelijk en heb ik remise aangeboden.

Pieter Sturm – Ruurd Ouwehand

Pieter stuurde de volgende mooie partij in. Hij offerde een stuk voor compensatie op langere termijn. Dat zien we niet elke maandag! Schaakt u even mee?

Pieter Sturm – Ruurd Ouwehand

Ton Dulk - Davin Mostert

Ton meldt hierover: “Er valt niet zo veel over deze partij te vertellen. Davin kwam op de 25e zet met een remiseaanbod, wat ik na enig nadenken aannam. Ik stond heel de partij (iets) beter, maar ik wist niet precies hoe verder te gaan. Voeg daaraan toe mijn grote tijdsachterstand plus mijn toenemende vermoeidheid...”

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep B.

C-finale

Cander Flanders – Kees van Toor

Cander schrijft: Afgelopen maandag moest ik het opnemen tegen medekoploper in de c-finale groep Kees van Toor. Ik had wit. Het werd een Konings-Indische partij: de vierpionnenaanval. Het is een opening die ik vaak speel. Ik vond dat ik best wel oké stond. De stelling werd dichtgegooid in het midden van het bord en ik zou, na afruilen van de dames, een pion gaan winnen op de koningsvleugel.

Maar Kees probeerde te counteren op de damevleugel. Hij opende de a-lijn en drong door met zijn toren. Opeens stond ik niet zo goed meer. Bijna al mijn stukken stonden op de eerste rij, terwijl zijn torens via de a-lijn doordrongen op de tweede rij. Ik zat helemaal vast.

Totdat Kees één van zijn torens naar h2 speelde om mij op h1 mat te zetten. Ik had daarom Lf3 gespeeld om het veld h1 te dekken. Zwart moest wel teruggaan met zijn toren maar deed dat het niet, waarna ik hem kon insluiten met Lg2. Vervolgens kwam mijn koning erbij om zijn toren op te eten en was het snel uit.

Jeroen Landsheer - Anton van Bokhoven

Jeroen: Afgelopen maandag speelde ik tegen Anton van Bokhoven. Het was een interessante partij met een beslissende fout aan het eind voor zwart. Daardoor won ik!

Jeroen heeft zijn volledige partij plus commentaar ook ingeleverd, waarvoor dank!

Jeroen Landsheer - Anton van Bokhoven

Gerrit Boer - Fred de Wild

Gerrit rapporteert: Het begon allemaal met een opening waarin ik twee pionnen won. Niet onaardig, maar met een kwetsbare dame midden op het bord en één ontwikkeld paard, zou ik wel moeten oppassen. Toen Fred op zet 9 overzag dat zijn loper en prise stond, werd het eenvoudiger voor me. Maar ook toen was goed nadenken en behoedzaam manoeuvreren een noodzaak voor me.

Naarmate het spel vorderde en de dreigingen van Fred niet te moeilijk gepareerd konden worden, kwam er uiteindelijk een stand op het bord waarin ik drie verbonden vrijpionnen en een paard meer had. Fred gaf op. Hoe zou het spel gelopen zijn als Fred zijn loper niet in had laten staan? Dat zullen we nooit weten, maar dat er dan meer spel op het bord was verschenen lijkt zonneklaar.

Jaap van Meerkerk - Gerard Kastelein

Jaap doet verslag: Ik speelde tegen mijn teammaatje. Met regelmaat nemen wij, onderweg naar een wedstrijd voor Dubbelschaak 2 onze partij door. Voor je het weet heb je veel aandacht voor de 64 velden, weinig oog voor de weg. Het heeft tot op heden gelukkig geen gevolgen voor de verkeersveiligheid gehad. Ik vraag me af wat een chauffeur meer afleidt, een partijbespreking of appen onder het rijden.

U begrijpt, Gerards 1 .. Pc6 kwam niet als een verrassing. Ik koos voor een rustige aanpak, vooral om Gerard geen thuiswedstrijd te bezorgen. Mijn 4 e3 was wel erg aan de rustige kant, want de ingesloten loper wil maar wat graag het ruime sop kiezen. Even geduld. Al snel kwam zwart met een onverwacht Df6, terwijl het paard van g8 nog op stal stond. Gerard wilde met aanval op Pf3 - hij had al Lg4 gespeeld - snel compliceren en kwam ook nog met Lb4, op zoek naar de agressiestand.

Wit hing 10 minuten boven de stelling en besloot de door zwart beoogde agressie positioneel te blijven bestrijden ten koste van een tempo. Zwart was wat kwetsbaar, dacht ik, op de witte velden der damevleugel, die ik maar al te graag opzocht. Het lukte me om de druk op te voeren en gebruik te maken van de matig geposteerde zwarte dame op f6. Ik meende dat Gerards lange rokade niet goed was en via de half open c-lijn kon ik de druk op de zwarte koning opvoeren. Gerard raakte in de verdediging en met Pa5 enigszins de weg daarin kwijt, waarna ik het punt mocht incasseren.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep C.

A-finale

In de A-finale waren er geen partijen vanwege de RSB-wedstrijd van het eerste team.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in finalegroep A.

Jaap van Meerkerk