Moeizame winst op Spijkenisse 3
Op 16 maart speelde Erasmus 2 uit tegen Spijkenisse 3. Teamleider Wim Posthumus kon er vanwege zijn 40-jarige huwelijksfeest niet bij zijn (Wim: nogmaals van harte!).
Maar Wim had alles voorbereid. Geen zorgen dus aan mijn kant over de opstelling of wat dan ook.
En het leek een gemakkelijke avond te gaan worden. Spijkenisse 3, vorig seizoen gepromoveerd naar de eerste klasse, had tot nu toe alles verloren. En op elk bord had Erasmus een fors ratingoverwicht. Maar het liep anders. Rond 23.00 uur stond het 3-3 en was het voor Cander en Arno hard werken om de matchpunten nog in Rotterdam te krijgen.
Ik loop de borden langs. Om te beginnen deze keer met onze zwartspelers.
Pieter Sturm zag een Engelse opening op het bord komen die hij vaak met wit had gespeeld. Moeilijk om met zwart tegen te spelen. De witspeler deed het goed en Pieter kwam minder te staan. Uiteindelijk vervlakte de stelling zo dat remise een logische uitkomst was.
André Boon had in een egelachtige stelling. Hij zette het bevrijdende b5 door en kwam gewonnen te staan. Maar terwijl zwart op de damevleugel aan het oogsten was, zette wit een koningsaanval op, die door André werd onderschat. De zwarte koning werd opgejaagd, zijn ondergang tegemoet.
Arno van Houten tartte de oude leermeesters door het centrum aan zijn tegenstander te laten. Hmm, ik stem voor de oude leermeesters. Arno kwam een pion achter maar wist zijn tegenstander een kwaliteit te ontfutselen. In de resterende stelling kon zwart van alles proberen en moest wit maar zien de boel dicht te houden. Lastig, als dat al zou kunnen. Zeer laat op de avond kwam Arno er doorheen.
Ruurd Ouwehand won een pion op de damevleugel maar moest een koningsaanval zien af te slaan. Dat kostte Ruurd een stuk tegen vier sterke pionnen. Op zichzelf geen probleem. Maar wit hield aanvalskansen. Ruurd kwam daar niet uit. Leuk en zeker ook verdiend voor zijn jonge tegenstander die – naar ik begreep – haar eerste bondswedstrijd speelde.
Nu onze witspelers.
Ik kwam goed uit de opening met veel ruimtevoordeel. Het voordeel bleef maar was moeilijk – althans voor mij – tot winst uit te bouwen. Mijn tegenstander kwam in tijdnood. Om pionverlies te voorkomen, verzwakte hij zijn koningsstelling. Maar dat middel was erger dan de kwaal. Gelijk uit.
Cander Flanders speelde tegen een Grünfeld. Hij won een kwaliteit tegen een pion. Vermoedelijk met geluk. Door een verkeerde zetvolgorde miste zijn tegenstander de mogelijkheid om ten koste van materiaal op mat te gaan spelen. Althans, dat was de eerste indruk na de partij. Cander zette zijn materiaalvoordeel in het zeer verre eindspel in winst om.
Davin Mostert leek goed te staan. Maar dat viel tegen. Hij had geen initiatief, moest het loperpaar aan zwart laten en zat met een dubbelpion. Maar Davin wist de stelling remise te houden.
Leo de Jager had een enorm ruimtevoordeel op de damevleugel en zou daar ook doorheen komen. Daartegenover had zwart spel op de koningsvleugel. Erg tweesnijdend. Leo had de stelling goed getaxeerd en won snel.
Uiteindelijk 5-3 voor ons. Minder dan we vooraf hadden gehoopt en verwacht. Maar iedereen heeft ervoor geknokt. Dat het zo’n spannende wedstrijd werd, is de verdienste van de dame en heren van Spijkenisse 3.
Kijk hier voor alle uitslagen en de standen van het tweede van Erasmus.
Leo Verhoeven