Henk Ochtman clubkampioen Erasmus

Alek Dabrowski wint C-groep

Ons jaarlijkse hoogtepunt, het Spindler Makelaars Watertoren Toernooi staat voor de deur. Het SMWT heeft zeven ronden en start op 16 april.

Op dit moment, zondagochtend, hebben 84 deelnemers zich aangemeld. Nog 6 plaatsen beschikbaar. Vorige week deed ik via deze plaats een oproep aan onze clubleden zich te melden voor een soort van werkploeg.

Eigenlijk lijkt die oproep een beetje overbodig, want er zijn altijd clubleden die bij onze schaakevenementen de handen uit de mouwen steken. Dit jaar wordt het echter wel een extra uitdaging omdat er inmiddels een bloeiende Erasmus-jeugdafdeling in de speelzaal is gehuisvest. Dat wordt flink bikkelen dus.

Fijn dat zich voldoende hulptroepen hebben gemeld! Meer dan 10 Erasmianen gaan dit karwei klaren. Dit toernooi is tenslotte een visitekaartje van onze vereniging. En dus willen we graag dat er ruim 40 borden en schaakstukken in de beginopstelling strak uitdagend in de houding staan, klokken zijn ingesteld, bordnummers, uitslagenbriefjes en naamkaartjes uitgedeeld. En … bij Erasmus zijn we gewend om stipt om 20.00 uur met de wedstrijden te beginnen. Dat wordt elke speelronde weer een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen.

En dan nu de ontknoping, de apotheose van onze interne competitie!

Tot en met de laatste ronde bleef het spannend in de A en de C finalegroepen. De laatste wedstrijden zouden duidelijkheid scheppen over wie er met eremetaal aan de haal mocht. Het finishdoek in de B-finale was reeds gevallen.

A-finale

In de A-finale deden Henk Ochtman en Andrzej Pietrow goede zaken. Beiden wonnen hun partijen tegen respectievelijk Zoltan Brindza en Murdoch MacLean. Voor Henk, die vijf partijen won en alleen van uitgerekend zijn naaste concurrent Andrzej verloor, was dat genoeg om op de ongedeeld eerste plaats uit te komen. Henk Ochtman is daarmee de nieuwe clubkampioen van Erasmus! Gefeliciteerd, Henk. Je hebt creatief en met lef en zichtbaar plezier gespeeld.

Henk Ochtman – Zoltan Brindza

Zoltan Brindza greep zodoende net naast eremetaal en komt met 3½ punt uit op plek 4. Hij kon zijn ambities niet waarmaken.

Andrzej bleef ongeslagen, een knappe prestatie. Hij kwam met drie overwinningen en drie remises net een halfje tekort voor het clubkampioenschap, maar hij kan terugkijken op een mooi schaakseizoen met zijn tweede plaats.

Dick Straathof was al uitgespeeld, en kan in zijn eerste seizoen in onze interne competitie de terechte derde plaats opeisen. Dick moest alleen tegen Henk Ochtman een nul incasseren, kwam drie keer tot winst en twee keer tot remise. Dat zal hem ook aardig wat ratingpuntjes gaan opleveren.

André Boon moet met 2 punten genoegen nemen met plek 5, terwijl Henk de Kleijnen zich tekort deed met slechts twee remises. In enkele verliespartijen had hij zeker meer verdiend.

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in finalegroep A.

B-finale

De laatste wedstrijd in de B-finale tussen Ton Dulk en Peter Aarnoudse was al gespeeld. Daarover werd door Ton in het vorige verslag al gerapporteerd. De meeste B-spelers kwamen tijdens ronde 11 uit voor het tweede team.

Ton Dulk en Arno van Houten eindigden samen met 5 uit 7 op de gedeeld eerste plaatsen. De winnaar wordt volgens ons competitiereglement bepaald door de plaats in de voorronde. En zie, Beide heren scoorden daar 9½ punt! Ton heeft net wat meer weerstandpunten (164,5) dan Arno (162,5) en op basis daarvan is Ton Dulk de winnaar van de B-finale. Op de 3e plaats eindigde Pieter Sturm met 4½ punt.

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in finalegroep B.

C-finale

Het zou spannend gaan worden. Cander zou vanwege zijn optreden voor het tweede een halfje toebedeeld krijgen. Alek moest winnen in de laatste ronde om een gelijke score te bereiken en op weerstandspunten net boven Cander te blijven. Jaap van Meerkerk had zich uiteraard goed voorbereid, kreeg tegen Alek precies de stelling die hij wenste. Verslapte daardoor zijn aandacht? Door mijn onoplettendheid, sorry Cander, werd een echte strijd onmogelijk, al ging ik nog lang op zoek naar tegenspel. Lees het verslag van Alek.

Bernhard Ruimschoot remiseerde tegen Herman Beerling en speelde een mooi resultaat bij elkaar: 2½ punt meer dan op basis van zijn rating (1638) mocht worden verwacht, en een TPR van 1853.

Kees van Toor nestelde zich netjes op plek 4. Herman Beerling (1666) komt uit op plek 5, met een fraaie TPR van 1805, boven toppers als Leo de Jager (plaats 6) en Leo Verhoeven (plaats 7) die niet verder reiken dan 6½ punt.

Even op zoek naar verrassingen. Eens kijken wie er meer dan 1 punt boven zijn te verwachten score (zie de W-We score) is uitgekomen.

Leo de Jager 1.17 en een vreselijk hoge TPR van 2364 (hoe kan dat eigenlijk?). Jeroen Landsheer (1350) scoorde ruim 2 punten boven zijn te verwachte score en heeft een TPR van 1558. Jeroen komt op plaats 20 uit.

Alek Dabrowski – Jaap van Meerkerk

Voor aanvang van de laatste ronde stond ik tweede in groep C. Cander Flanders stond eerste, maar hij speelde de laatste ronde niet mee. Hij kwam uit voor team twee en kreeg intern dus een halfje. Kortom, ik had maar één optie open in de laatste ronde: winnen!

Ik had wit en mocht aantreden tegen Jaap van Meerkerk, een speler die de theorie van het Siciliaans goed beheerst. Ik hou ook erg van de verwikkelingen die de Najdorf of al die andere varianten teweeg kunnen brengen. Vroeger bestudeerde ik de openingstheorie zeer nauwkeurig. Ik onthield alles wat ik speelde of las. Die tijd ligt nu ver achter mij. Siciliaans of welke opening dan ook speel ik vooral op gevoel.

En als ik in de opening g4 kan spelen ben ik blij. Maandag speelde ik g4 op zet 11. Helaas werd het geen ingewikkeld vuurgevecht, een tweefrontenaanval met dodelijke afloop. Jaap gaf op zet 15 zomaar pion d6 cadeau. Even later pakte ik de a-pion en was de partij reeds over. Het blijft natuurlijk oppassen. Wel vaker verslapt mijn aandacht in een praktisch gewonnen stelling. Deze keer gelukkig niet. Om 11 uur schudde Jaap mij de hand en was ik kampioen van groep C. Volgend jaar ga ik voor het clubkampioenschap, maar eerst volgt de strijd in het Watertorentoernooi. Ik heb er zin in.

Amon Haidari – Coen van Vlijmen

Amon doet verslag: Coen speelde de Queens Gambit tegen mij. Daar heb ik nu een jaar ervaring mee. Hij maakte een blunder waardoor ik een toren won. Na een aantal zetten gaf Coen op. Ik had teveel materiaal.

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in finalegroep C.