Reputaties sneuvelen in eerste ronde
Eindelijk was het dan weer zover! Maandag 16 april begon de eerste ronde van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi (SMWT).
88 deelnemers waren er helemaal klaar voor! 1 van de deelnemers (Marcel van der Linden) nog niet helemaal, hij dacht dat het toernooi een weekje later zou gaan beginnen…
En zo rond een uur of negen kwam Anton van Berkel de zaal binnen gelopen, “Watertorentoernooi? Leuk! Kan ik nog meedoen?” “Nog net!” kon ik hem gelukkig vertellen, want Anton was de 90ste schaker, die mee wilde doen, en daarmee was ook meteen het maximaal aantal deelnemers bereikt.
Maar eerst werd Erasmiaan Wim Witvliet in het zonnetje gezet. Hij had eerder dit seizoen meegedaan aan De oudste tegen de jongste in het kader van #ChessConnectUs. Ik mocht hem namens de KNSB nog een prachtige ingelijste foto overhandigen!
Het is in zo’n eerste ronde van een zevenrondig open toernooi altijd een beetje een ongelijke en oneerlijke strijd. De bovenste helft wordt dan namelijk ingedeeld tegen de onderste helft. En vaak is het in een eerste ronde zoeken naar de verrassende uitslagen. Maar dit jaar niet bij het SMWT, in de eerste ronde leken de ratingverschillen niet te bestaan.
Nu wilde het toeval dat ik – spelend aan bord 7 tegen Gerrit Boer – getuige was van één van grote verrassingen direct naast me. En toen ik zo rond een uur of half elf mijn partij had gewonnen, kon ik een rondje maken door de speelzaal om te zien waar nog hard gezwoegd werd voor de overwinning of remise. Bereid je vast voor op een lang verslag, want er viel veel te schrijven!
Aad Jan Roos – Alek Dabrowski
Op bord 8 nam Alek Dabrowski (de kersverse winnaar van de finalegroep C) het op tegen Aad Jan Roos. Na een openingsvalletje kreeg Roos groot voordeel.
Het slot van de partij was prachtig. Want ondanks een kwaliteit achterstand bleef Dabrowski actief spelen (zoals we van hem gewend zijn), maar deze keer vroeg hij te veel van zijn stelling. Met een prachtige slotcombinatie vlocht Roos een prachtig matnet! Een prachtige overwinning voor Roos!
Wellicht een kanshebber voor de SMS-prijs? Want ook dit jaar is er weer de Spindler Makelaars Spektakelprijs (of SMS-prijs) voor de mooiste partij gespeeld tijdens de eerste zes ronden van het toernooi. Maandag volgt meer informatie op de website hoe je hier aan mee kan doen.
Arie de Jong – Wijnand Rijnders
Een paar borden lager, op bord 14, speelde good-old Arie de Jong tegen Wijnand Rijnders. Zo rond een uur of elf stond er een eindspel van T+2L op het bord met allebei nog vier pionnen. De stelling was dynamisch, het kon nog alle kanten op. Er was echter een groot verschil: De Jong had nog 30 minuten en Rijnders iets meer dan 3 minuten. En dat zou mede een verschil gaan maken.
De Jong won een kwaliteit en toen ook het potentiële gevaar van de zwarte pion op e4 geneutraliseerd kon worden, kon De Jong de overwinning bijschrijven. Een prima partij, dat maar weer eens laat zien, dat De Jong – ondanks zijn respectabele leeftijd – het schaakspelletje nog steeds uitstekend in de vingers heeft.
Amon Alemyar – Cander Flanders
Op bord 18 voltrok zich de volgende verrassing! Alhoewel verrassing?!? Wij weten natuurlijk allemaal dat Alemyar veel beter kan schaken dan wat zijn rating aangeeft.
Hij nam het met wit op tegen Cander Flanders, de nummer 2 van de finalegroep C). Zo rond half elf stond er een onevenwichtige stelling op het bord met een pionnetje extra voor Alemyar. Flanders had het centrum met pionnen op d5 en e5, maar daar stond tegenover dat Alemyar twee vrijpionnen had op a2 en b2. Dat kon nog alle kanten op.
Niet veel later werden verschillende stukken afgeruild en stond er een toreneindspel op het bord. Het zag er remiseachtig uit, maar Flanders koos niet voor de juiste verdediging. En vanaf dat moment was het mooi om te zien hoe Alemyar dit buitenkansje met beide handen aangreep. Dankzij een prima techniek werd het eindspel omgetoverd tot een vol punt. Een fraaie overwinning voor Alemyar!
Arjan Schouteren – Pearl Uyttenhove
Een bordje verderop, op bord 19, nam Arjan Schouteren het op tegen Pearl Uyttenhove. Om half elf kwam ik voor het eerst langs en toen stond er een eindspel met beiden een dame en twee torens op het bord. Verder was de stelling nog in evenwicht.
Iets meer dan een half later, de dame en de torens waren inmiddels van het bord af. Er resteerde dus een pionneneindspel. En dan gaan andere elementen een verschil maken. De koning van Uyttenhove stond actiever en de pionnenstructuur van Schouteren zag er minder stabiel uit. Dat zag er goed uit voor Uyttenhove, hij won niet veel later een pion en dat bleek ook beslissend voor de overwinning. Een knappe overwinning van Uyttenhove na een goede en solide partij!
Wim Heinen – Kees van Toor
Zo rond een uur of elf kwam een enthousiaste Wim Heinen bij mij langs om zijn uitslagenbriefje in te leveren. Hij kwam het persoonlijk inleveren met als extra toevoeging, dat de uitslag geen vergissing was!
Hij had het opgenomen tegen Kees van Toor en iets na tienen had hij een prachtige stelling bereikt met een kwaliteit voor (T vs P met beiden 6 pionnen). Zijn toren op e6 hield daarbij de stelling van Van Toor volledig in de houdgreep. Met een goed getimed kwaliteitsoffer kon hij een definitieve doorbraak realiseren en kon één van zijn pionnen promoveren. Een fraaie overwinning voor Heinen!
Halve verrassingen: de remises
Met gemiddeld 300 ratingpunten verschil mag een remise in de eerste ronde vaak ook als een verrassing worden gezien. En daarvan waren er ook verschillende te noteren. Harry Stroosma hield netjes de sterke kopman van Charlois Europoort 3, Henk van der Velde op remise. En Herman Beerling speelde aan bord 6 een uitstekende partij tegen Peter Tcorzynski, waarbij Beerling zelfs een heel klein plusje had.
Ook knap was de remise van Bernhard Ruimschoot tegen René de Lange, al is Ruimschoot op dit moment wel de man in vorm met recent een knappe derde plek in de finalegroep C. En tot slot wist Piet Verkamman Watertorentoernooi-veteraan Arnout van Kempen prima op een gelijkspel te houden.
Net niet: met een blauw oog ontsnapt
En dan waren er ook nog een paar partijen, waar de ratingsterkste met een blauw oog kon ontsnappen.
Wat te denken van André Boon tegen Alik Tchavelachvili? Er kwam een toreneindspel op het bord met allebei een toren en een pion. Een theoretische remise, al was de pion van Boon wel verder opgerukt. Interessant om te volgen, zou Tchavelachvili dit vast kunnen houden? Het zag er lang uit dat dat inderdaad zou gaan gebeuren, tot Tchavelachvili pardoes een toren weggaf. Au! Een benauwde overwinning van Boon.
De laatste partij die nog bezig was ging tussen Andrzej Pietrow en Hans Brobbel. Daar kwam een eindspel op het bord van 2L+3pi tegen L+P+2pi. Een klein plusje dus voor Pietrow, maar omdat de pionnen allemaal op de koningsvleugel stonden was dit nog wel heel lastig om te winnen. De stelling kantelde toen Pietrow een vrijpion op f6 kreeg en dat bleek inderdaad beslissend.
Kijk hier om alle uitslagen en de tussenstand van het Spindler Makelaars Watertorentoernooi 2018 te bekijken. Tot volgende week!
Frank van Zutphen