Schaken op glas, overbodige zetten en wat kunnen we voorspellen?

Voorafgaande aan deze ronde schreven wij drie spelers uit en twee weer in. Dat was dus nog even bikkelen voor de wedstrijdleiding. De jeugd begon nu met opruimen om 19.45 uur en toen moesten we nog van alles klaarzetten, maar we wilden, nee moesten om 20.00 uur beginnen. Dat zijn we zo gewend namelijk. Het lukte.

Aanstaande maandag gaan we nog slimmer te werk en doen we het nog soepeler. Komt u weer lekker op tijd? Dus graag vóór 19.45 uur, of eerder aanwezig zijn.

Adam Eladam (uit Jordanië) en Nathan Brunnett schreven zich in. Welkom!

Waar vindt u de tussenstand, de ranglijst na de gespeelde ronde en de voorlopige indeling voor de volgende ronde?

Onderaan elk rondeverslag (dus eerst op doorlezen klikken) kunt u doorklikken naar de paringen en actuele stand en de uitslagen. Klikt u bij paringen op de 2 dan ziet u daar wie tegen wie in ronde 2 hebben gespeeld met daarachter de uitslag. Vanaf zaterdag ziet u achter paringen een 3 staan: de voorlopige indeling voor ronde 3.

Voorlopige indeling voor de volgende ronde

Wij plaatsen de voorlopige indeling voor de volgende ronde vanaf de derde ronde op de zaterdag voorafgaand aan de ronde op de website. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat er op de valreep nog afmeldingen komen. Hou er bij je voorbereiding dus rekening mee dat de indeling nog kan veranderen! Want wij maken pas op maandag om 19.30 uur de definitieve indeling voor de betreffende ronde. Geef het dus zo vroeg mogelijk door als je niet mee kunt spelen (bij voorkeur uiterlijk vrijdagavond). Daarmee kan voorkomen worden dat de voorlopige indeling moet worden gewijzigd. En daarmee voorkomen we teleurstellingen bij schakers die zich hebben voorbereid op hun tegenstander.

Glazen schaakspel als trofee voor beste Erasmiaan

Waarom is er geen prijs voor de best scorende Erasmiaan? De vraag stellen is hem beantwoorden. Die komt er dus. Naast de reguliere geldprijzen en de spektakelprijs wordt er nu nog een interessante uitgeloofd: de WWe-prijs!

De rating geeft aan welke score we van een speler mogen verwachten (de We-score). Je werkelijke score (W) pakt hoger uit als je beter scoort dan op basis van je rating mag worden verwacht. Trek je vervolgens beide scores van elkaar af, dan kom je in dit geval uit op een plusscore. Verlies je te vaak dan kom je in de min. Na ronde 2 is de stand:

  1. Amon Alemyar +0.74
  2. Lucian Mihailescu +0.69
  3. Arie de Jong +0.68

Eén van onze leden heeft een exotisch glazen schaakspel uitgeloofd voor zijn clubgenoot die als hoogste op de W-We lijst prijkt na de zevende ronde!

De verrassingen van ronde 2

Cander Flanders ging voor de tweede keer onderuit, schaakte tegen 400 ratingpunten verschil en … weer lukte het hem niet. Het zijn zware dagen voor Cander. Maar hij vindt vast de weg weer omhoog. Gefeliciteerd, Shakir Salih!

Peter Ruimschoot (1231) komt tegen Shau-Ming Yuen (1607) verrassend tot remise.

Lucian Mihailescu (1733) weet zijn partij tegen André Boon (1873) te winnen.

Frank van Zutphen (1985) moet heel hard werken voor zijn remise tegen Paul Dekker (1794). Elnathan Ghebreab (1760), Jan Smit (1741) en Ruud Bosch (1753) houden hun op papier sterkere tegenstanders Pieter Sturm (1916), Peter van Oevelen (1910) en Johan van de Griend (1889) netjes in bedwang en op remise.

Gedachten gefopt en dus mindgef*ckt

Wilt u maandag om 20.00 uur al weten welke slotstelling er op uw bord staat? Nodig Victor Mids even uit en we gaan het meemaken … Illusionist Mids (echte naam Middelkoop, afgestudeerd arts) schaakte in de uitzending Mindf*ck van deze week een potje tegen Hans Böhm, die hem uiteindelijk mat zette met een toren op de h-lijn. De eindstand had Mids vooraf in een onder het bord liggende envelop uitgeprint. Weet u hoe dat werkt? Lijkt me best handig als ik in ronde 3 weet hoe dat moet. Je wordt natuurlijk gemindf*ckt waar je bijstaat maar de vraag blijft hoe Victor hem dat f*ckt. De envelop met daarin de fotoprint lag onder het bord. Daar ergens moeten we de oplossing zoeken. Want ik zie Victor niet en nooit een schaakbord met de voorspelde matstelling vooraf in een kluis leggen. Maar verbluffend was het wel. Zelfs Böhm, met wie ik nog in een schoolschaakteam heb gezeten en hij heel veel babbels had, was onherkenbaar sprakeloos.

Voor de belangstellenden: Mindf*ck met Hans Böhm erin klik hier.

In deze tweede ronde werden 38 partijen gespeeld. Hieronder enkele persoonlijke verslagen. Lees de belevenissen van uw toernooimaten! De nummers verwijzen naar het bord waaraan de partij werd gespeeld.

1. Arend Bongers – Gert Timmerman

Arend vertelt hierover: Wat is een goede en wat een slechte loper? In een Stonewall-opening (zwarte pionnen op c6, d5,e6 en f5) ruilde ik via de opzet b3, Lb2, Dc1 gevolgd door La3 mijn zwartveldige loper voor de zijne. Dit was een succesje voor wit. Zwart plantte daarna een paard op e4. Omdat de pionnenstelling vastgelegd was, sloeg ik met mijn loper dit paard. Daarbij was mijn inschatting dat ik in een eindspel met goed paard tegen slechte loper kon komen. Dit bleek een misrekening. Zwart speelde zijn ‘slechte’ loper van c8 via d7 naar e8 naar h5. Door een onhandige zet met mijn paard naar e2, waar deze door de loper op h5 gepend werd, raakten mijn stukken in de knoop en werd wit vastgezet op de eigen helft. Wit verloor een pion, en na 28 zetten was het bekeken.

2. Nathanaël Spaan – Leo de Jager

Nathanaël doet verslag: In onze partij kwam het Frans op het bord waarbij zwart al vroeg op e4 sloeg. Zwart had twee tijdelijke problemen: zijn loper op c8 te activeren en het gebrek aan ruimte. We hadden beiden niet verwacht dat onze partij tot de 13e zet van wit in de boeken staat. Het is wel steeds niet de meest gespeelde zet, maar een zijvariant van een zijvariant. Leo beging in het middenspel enkele onnauwkeurigheden waarna ik een mokerslag kon uitdelen met mijn toren.

3. Arno van Houten – Henk Ochtman

Henk schrijft hierover: In de tweede ronde speelde ik met zwart tegen Arno van Houten. Arno speelde een solide, rustige opstelling. Het duurde dan ook lang voordat er wat muziek in de stelling kwam. Na een pion achter te hebben gestaan kon ik afwikkelen naar een toreneindspel met een pion meer. Lastig om te winnen! Arno had echter niet meer voldoende bedenktijd over om de verdediging perfect te voeren.

4. Marcel Tillemans – Andrzej Pietrow

Andrzej heeft zijn partij ingeleverd voor de SMS-prijs met commentaar. Deze is hieronder na te spelen!

Marcel Tillemans – Andrzej Pietrow

12. Wybe Evenhuis – Aad Jan Roos

Wybe stelt vast: Mijn partij was niet erg boeiend eerlijk gezegd. In een stelling met een klein plusje voor mij gaf mijn tegenstander een kwaliteit weg.

24. Adam Eladam – Jaap van Meerkerk

De zwartspeler fantaseert: Een nieuwe speler zonder rating. Uit het Midden-Oosten. Totaal onduidelijk op welk schaakniveau hij zit, dacht ik. Adam raffelde a tempo een stuk of 7 best goede zetten op het bord. Ik had 20 minuten verbruikt, Adam nog geen 3. Maar na 8 .. d5 (in het Siciliaans met 2 Lc4) had Adam toch even moeten opletten. Pas toen hield ik rekening met het feit een snelschakende internetspeler tegenover me te hebben. Ik kon met d5 de loper aanvallen en vervolgens, na Lb3 met d4 doordrukken met een vork (jagen heet dat) won een stuk tegen een pion, en even later nog wat materiaal.

Adam bleef volharden in zijn veel te vlotte zetjes en zette de denktank pas open als het te laat was. Kom op, Adam, ga eens goed op je handen zitten, dus: look before you leap (niet: “sit on your hands” want dat betekent: Doe maar lekker niets meer). Adam mag overigens in het Arabisch noteren. Op zich best apart.

35. Harry Jansen – Cor van As

Cor filosofeert: De reden, dat ik van spelers met een rating van 1200 win, is m.i. dat spelers met een 1200 rating denken in toekomstig gevaar, in plaats van denken in eigen mogelijkheden. Denken in gevaar blokkeert m.i. de creativiteit.

Een andere reden waarom ik win van spelers met een 1200 rating is, dat deze spelers veel overbodige zetten doen. Wat ik van schaken begrijp, is dat diegene die de minst overbodige zetten doet, de meeste kans heeft de partij te winnen. In dit geval deed ik minder overbodige zetten, en won.

Dit was het weer, Watertorentjes, tot volgende week! Ik mag hopen dat jullie weer veel te vertellen hebben. Lever je impressies bij me in, dan neem ik die mee in het volgende verslag.

Voor de actuele stand en de uitslagen klik hier.

Jaap van Meerkerk