Nipte nederlaag tweede viertal

Dinsdagavond 15 mei 2018. Het tweede viertal van Erasmus ging op weg naar het tweede viertal van Dordrecht, mijn oude kluppie.

We werden ontvangen door een non-playing gastheer die – omdat er intern rapid werd gespeeld – speciaal voor de externen een gezellig zaaltje had ingericht met vier tafels en acht pompeuze lage rieten stoelen van waaruit de onderkanten van de stukken duidelijk te zien waren, maar van waaruit het overzicht ontbrak. Ook hing er een mooie oude klok, die elk half uur met zwaar donker geluid het zaaltje vulde.

De wedstrijden lieten zien, dat de rating (van Dordrecht 1436 en van ons 1280) niet altijd de doorslag geeft. Harry Nefkens joeg op bord 4 de rijk met ratingpunten bedeelde tegenstander in korte tijd over de rijen, velden en lijnen van het bord. Tussenstand 0-1.

Ik speelde een mooie partij , die ik – in al zijn schoonheid – verloor. Tussenstand 1-1.

Dan de partij van Jan Bruinsma op bord 2. Hij speelde een defensieve partij, waarvan de uitkomst voorspelbaar was: remise. Het leidde tot een tussenstand van 1½ – 1½. In de auto op de terugweg vertelde hij dat Trump jaloers zou zijn geweest op de muur van hem.

Over de partij van Peter Ruimschoot was niet veel te vertellen, zoals de laatste tijd gebruikelijk is bij hem. Hij kwam, zag en overwon; meesterlijk. En zo was de einduitslag 2½ – 1½ in ons voordeel.

Helaas bleek bij de afterparty dat Peter één keer te vaak was ingevallen (vier keer waar drie keer het maximum is), waardoor deze partij eindigde in een reglementaire nul, waardoor er uiteindelijk een 1½ – 2½ nederlaag resulteerde. Helaas!

Kijk hier voor alle uitslagen en voor de eindstand van het tweede viertal van Erasmus.

Anton van Bokhoven