Over een opvallend trekje, een liefdesverklaring en een kreupele Slaaf

Eerst … de verrassingen van deze ronde:

Deze keer betreft het twee overwinningen op tegenstanders met een ratingvoorsprong van 300 punten.

Gerard 1675 Kastelein wint in 10 zetten van niemand minder dan Alek 1974 Dabrowski. Nu is Gerard jarenlang een achttienhonderdspeler geweest en wil niets liever dan een vlotte terugkeer naar deze categorie. Dus zo verrassend is de uitslag ook weer niet. Hoewel, een winst in 10 zetten is dat wel.

Een opvallend trekje van onze Kastelein: hij wil binnen de kortste keren het spel ingewikkeld maken (vooral ook voor zichzelf?). Als hij binnen 6 zetten niet kan offeren, doet ie het toch. Tenslotte een derde nuancering: Gerard is dit jaar met zijn teams twee keer kampioen geworden. Kortom, voor verrassingen moeten we dit seizoen bij Gerard wezen.

Alek 1527 Tchavelachvili (ik schrijf zijn naam inmiddels zonder te spieken) wint van Arend 1832 Bongers.

Tenslotte zijn de remises van Rogier 1621 Verkaik aan bord 20 tegen Arnout 1845 van Kempen en die van Willem 1530 van Randwijk tegen Richard 1703 Koopman aan bord 26 heel verdienstelijk.

Doordenkertjes

Wie bij Erasmus schaakt, verdiept zich ongetwijfeld af en toe in filosofisch getinte uitspraken. Vooruit, doordenkertjes, meer niet. Voor de afwisseling zocht ik wat op. En vond:

“Schaken is het snelste spel van de wereld omdat men met elke seconde duizenden gedachten moet ordenen.” Zei Albert Einstein.

En wat vindt u van deze: “Schaken is alles: kunst, wetenschap en sport.” Die is van een schaker, een zekere Anatoly.

Diepzeedenker Jan Hein verzint dit: “Alles is met schaken te vergelijken. Schaken met niets.”

Tenslotte de leukste van een Duits acteur: “Een liefdesverklaring is als de openingszet bij het schaken: de consequenties zijn niet te overzien.”

1. Nathanaël Spaan – Henk Ochtman

Nathanaël zegt over deze partij aan bord 1: In deze ronde had ik de wind mee, er kwam een stelling op het bord die ik ooit in de computer had gestopt. In de Aljechin met vier pionnenaanval kwam er een scherpe stelling op het bord die Henk niet optimaal speelde. Scherp spelen tegen één van de scherpste spelers van het toernooi kan goed uitpakken zolang het initiatief maar behouden blijft. Het slot van de partij was aardig, niet moeilijk te vinden maar wel leuk. Het ruimen van de diagonaal.

Nathanaël Spaan – Henk Ochtman

2. Elnathan Ghebreab – Andrzej Pietrow

Ik verwijs heel graag naar de door Andrzej ingeleverde bijdrage over het eindspel, een leerzaam stukje over eindspeltechniek. Speel maar na!

Elnathan Ghebreab - Andrzej Pietrow

4. Paul Wilhelm – Henk van der Velde

Paul doet verslag: Wit speelde een kreupele variant van het Slavisch, een structureel nadeeltje op de damevleugel voor lief nemend. Zwart week al vlug af van de hoofdlijn met h6 en parkeerde zijn witte loper op h7. Wit kwam niet veel verder dan dreigen met een offer op h6. Dat kostte zwart echter wel veel tijd en het offer kwam toch, met remise door herhaling als optie voor zwart.

Na doorspelen kreeg wit veel initiatief met een na een combinatoire dameruil verkregen gewonnen eindspel. Door te veel mee te gaan met de tijdnood van Henk verprutste ik een paar goede winstkansen in een stuk met toreneindspel. Nadat de beoogde doorbraak van zwart naar dame-halen niet meer mogelijk bleek kon wit zijn twee vrijpionnen wel laten oprukken. In ultieme tijdnood (maar ik had nog 9 minuten!) deed ik nog een slechte maar Henk profiteerde niet en moest na damepromotie de koning omleggen.

5. Wybe Evenhuis – Pieter Sturm

Wybe meldt hierover het volgende: Mijn partij in de 4e ronde leek gelijk al voorspoedig te verlopen en mijn tegenstander besloot al snel een kwaliteit te offeren voor wat mijns inziens niet meer dan rommelkansen hadden moeten zijn.

Gelukkig kreeg hij assistentie van mijn vage blundergevoelige hoofd. Nadat ik Dxe6?????? presteerde, werd het toch nog een leuke partij. Toen ik zijn aanval overleefd had ten koste van 1 pion, wist ik het eindspel net aan te winnen.

10. Alek Dabrowski – Gerard Kastelein

Gerard onthult over deze, zoals hij dat noemt, tienzetter, die vooral door wat missers van Alek tot stand kwam:

Alek Dabrowski - Gerard Kastelein

14. Murdoch Mac Lean – Davin Mostert

Uw verslaggever kreeg deze partij ingeleverd voor de “Spektakelprijs!” Dus speelde ik, nieuwsgierig als ik ben, de partij meteen na. En inderdaad, een partij met diverse offers, een pionnenstorm, zowel positioneel als tactisch, kortom best aardig wat spektakel. Het begon met een Londen-opzetje van wit, door zwart tegengespeeld met 3 .. Lf5. Wellicht had Davin zijn rokade 10 .. 0-0 een zetje moeten uitstellen, want nu liet Murdoch Davin met 11 g4 geen moment in twijfel over zijn bedoelingen: een ware pionnenstorm richting zwarte koning. Wit dwong vervolgens knap een verzwakking van de zwarte rokadestelling af, en met 21 Pxe4 offerde Big Mac daarna een paard voor twee centrumpionnen.

Zwart moest op zet 23 zijn paard op f6 terug offeren om erger te voorkomen, maar maakte met 25 .. Kf8 een beslissende fout. Hij had volgens mij zelfs verrassend met een schijnoffer (Dxb3!) een gelijke stelling kunnen afdwingen. Mac deed daarna alleen maar heel sterke zetten, al dacht Davin wellicht nog even met een “magneet-combinatie” te kunnen counteren, maar Mac dekte veld d2 met rustig tussenschaakje 35 Dg5+ en Davin gaf op.

Murdoch MacLean - Davin Mostert

25. Henk de Kleijnen – Henry Pijpers

Henk zegt over zijn partij: ‘Voorafgaand aan mijn partij tegen Henry Pijpers sprak Frank van Zutphen de verwachting uit dat er een ‘spektakelstuk’ op het bord zou komen. Dat werd ingegeven door de agressieve manier van opereren die het spel van Henry doorgaans kenmerkt. De praktijk was weerbarstig, want mijn rustige – gesloten – opzet paste zoals verwacht niet in het straatje van de zwartspeler. Ik mikte op ongeduld van zijn kant en jawel hoor: de beoogde centrumopstoot kwam te vroeg. De eenvoudige parade leverde een stuk op, gevolgd door groter materiaalverlies. Na drie kwartier en 17 zetten berustte Henry in zijn nederlaag.’

Zo, dat was het weer voor deze keer. Met dank voor de ingezonden bijdragen voor dit verslag.

Klik hier voor alle uitslagen en standen. Tot maandag bij ronde 5!

Jaap van Meerkerk