Voor de meest spectaculaire partij

Ook dit jaar was er weer de Spindler Makelaars Spektakelprijs (SMS-prijs) voor de meest spectaculaire partij gespeeld tijdens het Spindler Makelaars Watertorentoernooi.

Acht prachtige inzendingen waren ingestuurd, die allen zeer de moeite waard zijn om na te spelen.

Hieronder zijn de bevindingen van de jury na te lezen.

Marcel Tillemans – Andrzej Pietrow: 0-1

Een prachtpartij met alle ingrediënten, die het schaakspel zo mooi maken. Een gevaarlijke aanval van met een nog gevaarlijkere tegenaanval. Tillemans offert maar liefst twee stukken, maar de aanval wordt overgenomen door Pietrow. Na een paardpromotie staan er drie zwarte paarden op het bord en begint de jacht op de koning, die op het midden van het bord mat wordt gezet. Een waar spektakel van beide spelers! Zo ziet de jury het graag!

Henk Ochtman – Dick Straathof: 1-0

Het is geen toeval dat de naam van Ochtman drie keer voorkomt bij de inzendingen voor de SMS-prijs. Onorthodox spel, een offer hier en daar voor het initiatief, spektakel is de middle name van Henk. En we kennen natuurlijk nog het prachtige gevecht tussen Ochtman en Straathof eerder dit seizoen in de finales van de interne competitie. Dus dat zou wat gaan beloven!

Ook deze keer weer een aantrekkelijke partij met een wederzijdse koningsaanval. Geen grof (offer)geweld dit keer, maar de subtiele pionnendoorbraak door het centrum, waarmee Ochtman belangrijk ruimtevoordeel krijgt, spreekt tot de verbeelding. Op een fraaie manier wordt dit voordeel vervolgens omgezet naar een gewonnen eindspel.

Anton van Bokhoven – Leo de Rooij: 1-0

Wat een heerlijke aanvalspartij van Van Bokhoven! Alle witte stukken staan na een gedegen opbouw gericht op de zwarte koningsstelling. Met een heel fraai paardoffer wordt de zwarte koningsstelling opengereten en is mat onvermijdelijk. Na 22 zetten moet De Rooij opgeven. Een prestatie om trots op te zijn!

Nathanaël Spaan – Henk Ochtman: 1-0

Wit staat beter, maar hoe het uit te maken? Een paar zetten later wordt een fraai motief duidelijk, waarbij Spaan met een ruimingsoffer ruimte creëert voor een ondekbaar mat met de loper. Een fraaie combinatie en vooral heel leerzaam als thema van de samenwerking tussen loper en toren!

Alek Dabrowski – Gerard Kastelein: 0-1

Wat een partij! Nu kennen we zowel Dabrowski en Kastelein als twee spelers die het spektakel niet schuwen, maar wat er in deze partij gebeurt… Kastelein zet een val en Dabrowski stapt er vol in. Je moet natuurlijk ook altijd waakzaam zijn tegen Kastelein! Na twee fouten van Dabrowski maakt Kastelein het heel snel af met zijn paarden. Een miniatuurtje van 10 zetten, dat zie je niet heel vaak!

Murdoch Mac Lean – Davin Mostert: 1-0

Wat een heerlijke partij weer van beide heren. Tegengestelde rokades en twee spelers die vooral oog hebben voor de koning van de tegenstander. Mostert lijkt de zaken goed op orde te hebben na 20. … – e4, maar Mac Lean knalt er gewoon een paard tegenaan met 21. Pxe4 voor lange termijn kansen op de aanval.

Mostert moet al snel een paard terug offeren en als Mostert niet de beste verdediging kiest, gaan witte zware stukken dwars door de zwarte koningsstelling heen. Een hele goede partij van Mac Lean!

Marcel van der Linden – Henk Ochtman: 1-0

Zoals Marcel het zelf schreef: “Bijgevoegd mijn laatste winstpartij. Deze komt wat mij betreft niet in aanmerking voor de spektakelprijs, maar een verschil van 400 elo-punten in winst omzetten is op zich ook wel weer spectaculair.”

Er komt een positionele partij op het bord. En waar Ochtman normaal gesproken altijd wel kansen weet te scheppen, worden de kansen steeds de kop ingedrukt voordat ze reëel worden. Wellicht dan niet zo spectaculair op het eerste gezicht, maar desalniettemin een zeer fraaie en strakke partij van Van der Linden.

Anton van Berkel – Davin Mostert: 0-1

Wit speelt de opening minder goed en dan is Mostert er als de kippen bij om een ijzersterke koningsaanval op te zetten! Mostert maakt optimaal gebruik van de zwaktes in de witte stelling, waarbij alle zwarte stukken meedoen aan de aanval. Knap en kordaat benut! Een fraaie aanvalspartij!

Eindoordeel jury

Ook dit jaar was het weer niet eenvoudig voor de jury. Acht hele mooie kandidaten, waaruit maar weer eens blijkt dat de schaaksport toch wel een toeschouwerssport is! Na lang beraad heeft de jury Andrzej Pietrow gekozen als de meest spectaculaire partij van 2018, waarmee hij de SMS-prijs van 2018 van € 50 en natuurlijk de eeuwige roem heeft gewonnen. Voor een belangrijk deel ook te danken aan de inzet van Marcel Tillemans, waardoor er van beide kanten een waar spektakelstuk op het bord kwam!

Kijk hier nog eens terug om alle ingezonden partijen voor de SMS-prijs 2018 na te spelen.

Arie de Jong, Jaap van Meerkerk & Frank van Zutphen