Eerste avond rapidkampioenschap

Maandag 11 juni. Tijd voor het snelle werk. De eerste avond van het Erasmus rapidkampioenschap.

En even na achten was ik er klaar voor. De speech van mijn leven. Een week lang voorbereid. Een combinatie tussen “I have a dream”, “Ich bin ein Berliner”, “Yes we can” en “One small step for man”. Maar toen…

Tik, tak, mep, slag, klap, tok. Huh, wat gebeurde er nou? Waren de Erasmianen nu echt zo gedrild door onze onvolprezen wedstrijdleider Jaap van Meerkerk om exact om acht uur te beginnen?

Want terwijl ik mijn keel nog aan het schrapen was voor een welkomstwoordje, was iedereen al begonnen met schaken. Maar het startsein was nog helemaal niet gegeven? Een valse start? Maar kan dat eigenlijk wel bij het schaken? Wat staat daarover eigenlijk in de FIDE-reglementen?

Was dit dan wel het moment voor een speech waarvan zelfs de wijlen Fidel Castro onder de indruk zou zijn van de duur van de speech? Of was ik dan de schakers aan het afleiden? Wat dan natuurlijk ook weer niet mag volgens de reglementen… Dilemma’s, dilemma’s, dilemma’s…

Want ik had natuurlijk een aantal nieuwkomers van harte welkom willen heten. Daan Gijsbertse had al meegedaan met het Spindler Makelaars Watertorentoernooi en heeft de smaak te pakken. Hij begon met een overwinning op Murdoch Mac Lean in de eerste ronde! En behaalde 1,06 punten meer dan wij vooraf op basis van zijn ingeschatte rating verwacht zouden hebben!

En Fred de Heer kwam na 30 (!) jaar weer eens kijken hoe het spelletje ook al weer ging, hij maakte het in de eerste ronde Paul Wilhelm heel erg lastig en in de tweede ronde ging onze jeugdleider (de man in vorm!) Peter Ruimschoot onderuit tegen Fred.

Ook Martin Rensen speelde voor het eerst mee, hij wordt volgend jaar dubbellid bij Erasmus! En met een score van 2½ uit 4 en overwinningen op Murdoch Mac Lean en Leo Verhoeven gaf hij ook meteen zijn visitekaartje af!

Maar het was vooral ook verheugend om na een wat langere afwezigheid Pim Kleinjan en Ruud Dröge weer te verwelkomen op onze clubavond. En later op de avond kwam ook John Helstone nog een kijkje nemen!

Maar ja, die mooie speech ging dus niet door, want iedereen was al aan het schaken… 42 man waren al druk de strijd aangegaan om het rapidkampioenschap van Erasmus.

En hoe het verloop van de avond dan ging? Het was vooral mooi om te zien hoe goed verschillende spelers het deden. Vincent Smol speelde de sterren van de hemel! Na vier ronden heeft hij een TPR van 1759 en met 2½ uit 4 een plusscore van 1,48 behaald. En daar had zelfs nog meer ingezeten, want hij had ook hele goede remisekansen tegen Marvin Dekker, maar verloor die partij nipt!

Ook André Boon deed het heel goed met onder meer overwinningen op Henk Ochtman en Andrzej Pietrow. Een plusscore van 1,45 staat er achter zijn naam en met 3 uit 4 speelt hij nadrukkelijk mee om de prijzen!

Of wat te denken van Bernhard Ruimschoot. Hij staat gedeeld vierde met 3 uit 4 na overwinningen op onder meer Henk Ochtman en Jan Smit! Een TPR van 1959 en een plusscore van 1,27 zijn mooie rapportcijfers om mee thuis te komen!

Toen na vier ronden de stofwolken waren opgetrokken was er nog één speler met 4 uit 4 (ondergetekende), drie spelers met 3½ uit 4 en acht spelers met 3 uit 4. Alles is dus nog mogelijk op de tweede avond van het rapidkampioenschap, dat gaat nog heel spannend worden!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na de eerste vier ronden van het Erasmus rapidkampioenschap.

Frank van Zutphen