Donze, Dabrowski en Tillemans ook groepswinnaars

Maandag 25 juni stond op de laatste avond van het seizoen het toetje op het programma.

Het snelschaakkampioenschap van Erasmus!

Met 29 spelers werd gestart met een voorronde van vier groepen van 8 spelers. Aan de hand van de uitslagen uit de voorronde werden vervolgens vier finalegroepen ingedeeld.

Finalegroep A

In de eerste finalegroep stond het kampioenschap van Erasmus op het programma. Aan het begin van de avond kwam een heuse FM onze speelzaal binnenlopen met de vraag of hij een avondje mee kon spelen. David van Kerkhof! Natuurlijk was dat mogelijk (uiteraard wel buiten mededinging voor de kampioenstitel). Met een rating van 2357 was hij natuurlijk ook meteen de man to beat.

Pas in de derde ronde lukt het Frank van Zutphen om Van Kerkhof een half puntje af te snoepen. En ook Henk de Kleijnen hield Van Kerkhof knap op remise, waardoor Van Kerkhof met 6 uit 7 ongeslagen eerste werd.

De strijd om het kampioenschap van Erasmus was spannender: Frank van Zutphen had een prima start met 4½ uit 5, maar in de zesde ronde viel zijn vlag een fractie eerder dan de vlag van Andrzej Pietrow. En daarmee zou de beslissing in de laatste ronde gaan vallen, want Pietrow had op dat moment 4 punten bij elkaar gespeeld.

Met een overwinning op Leo Verhoeven in ronde 7 verzekerde Van Zutphen zich met 5½ uit 7 van de prolongatie van zijn snelschaaktitel! Direct daarachter waren er podiumplekken voor Andrzej Pietrow met 4½ uit 7 en Henk Ochtman met 4 uit 7.

Finalegroep B

De finalegroep B was dit jaar ook vreselijk sterk, eigenlijk met veel gerenommeerde snelschakers die je normaal gesproken gewoon in de eerste finalegroep zou verwachten, zoals bv. Murdoch Mac Lean (de snelschaak kampioen van twee jaar geleden). Maar dit jaar kon Mac Lean zich in deze ijzersterke B-groep zelfs niet eens in de strijd om de groepswinst mengen.

Het werd een tweestrijd tussen Marvin Dekker en Gilles Donze, waarbij Donze uiteindelijk met 4½ uit 6 heel knap de groep won en net een halfje meer overhield dan Marvin Dekker. Op een gedeelde derde plaats eindigden Martin Rensen en Peter Tcorzynski met 3½ uit 6!

Finalegroep C

Finalegroep C was een duidelijke prooi voor Alek Dabrowski. Met een score van 6 uit 6 in de finale liet hij er geen twijfel over bestaan wie deze groep zou moeten winnen.

Op een gepaste afstand eindigden Paul Wilhelm en Jan Smit met 4 uit 6 op een gedeeld tweede plaats.

Finalegroep D

En ook in finalegroep D was er een duidelijk winnaar! Marcel Tillemans scoorde 6 uit 6 en won daarmee groep D. Al hadden we Marcel natuurlijk eigenlijk minimaal in groep B of C verwacht.

Een hele knappe prestatie was de tweede plaats voor Peter Ruimschoot; met 3½ uit 6 legde hij beslag op de tweede plaats. Drie mensen eindigden op een gedeeld derde plaats met 3 uit 6, nieuwkomer Daan Gijsbertse, Peter de Boer en Cor van As!

Kijk hier voor alle uitslagen en standen van het snelschaakkampioenschap.

Zomerschaak

Hiermee is het seizoen 2017-2018 al weer afgelopen. In de zomermaanden is er geen regulier schaken, maar is er iedere twee weken zomerschaak bij Erasmus. Eén van de sterkere schakers van Erasmus bereidt dan een mooie training of presentatie voor (over bv. openingen, eindspelen, verdedigen, aanvallen, etc.) en daarna is er de mogelijkheid om vrij te spelen.

De eerste keer is op maandag 9 juli vanaf 20.00 uur en die wordt verzorgd door Andrzej Pietrow. Kom dus vooral langs of hou de website in de gaten voor meer informatie