Met een score van 7½ uit 8!

Op maandag 18 juni werd het tweede deel van het rapidkampioenschap van Erasmus verspeeld.

Na de eerste avond waren er nog verschillende kanshebbers op de titel. Na de tweede avond was er één duidelijke winnaar: Leo de Jager!

Meteen in ronde 5 stond de belangrijke partij tussen Leo de Jager en Frank van Zutphen op het programma. Het werd een hele lange partij met wisselende kansen, waarin De Jager uiteindelijk aan het langste eind trok.

De – op dat moment – medekoploper Paul Wilhelm verloor in ronde 6 eerst een halfje aan Ruud Dröge en later een vol punt aan Van Zutphen en raakte daarmee de aansluiting kwijt. Ondertussen bleef De Jager winnen van Marvin Dekker en van de sterk spelende Jan Hoek van Dijke.

Het bleef dus spannend tot de laatste ronde, De Jager moest een voorsprong van een halfje verdedigen ten André Boon en achtervolger Van Zutphen moest het opnemen tegen Henk Ochtman.

In ronde 8 was de spanning echter al snel verdwenen, binnen ongeveer 5 minuten na de start van de ronde liep De Jager met een grote glimlach al door de speelzaal. Huh? Dat is wel een hele snelle remise? Maar ik had het verkeerd. De Jager had al gewonnen van Boon! En zo was Leo de Jager met een score van 7½ uit 8 de nieuwe rapidkampioen van Erasmus geworden. Een fantastische score met een TPR van maarliefst 2220 en een plusscore van 2,65 punten!

Op gepaste afstand eindigden op een gedeeld tweede plaats met 6 uit 8 Frank van Zutphen, Andrzej Pietrow en Henk Ochtman.

Naast het podium waren er ook nog enkele eervolle vermeldingen voor spelers die zeer goed presteerden ten opzichte van hun rating. Carel Keller haalde met een score van 4 uit 8 en overwinningen op Marcel Tillemans en Pim Kleinjan een plusscore van 2,14 punten ten opzichte van zijn verwachte score en een TPR van 1647!

En ook Wim Posthumus (plusscore van 1,94) en André Boon (plusscore van 1,93) deden het erg goed ten opzichte van hun huidige rating. Al is hun huidige rating natuurlijk ook veel lager dan hun werkelijke schaaksterkte.

En tot slot deed Cor van As het met een plusscore van 1,56 punten meer dan verwacht met onder meer fraaie overwinningen op Marcel Tillemans, Pim Kleinjan en Davin Mostert!

Het einde van de avond bood ook nog een heel mooi spektakel. De partij tussen Marvin Dekker en Bernhard Ruimschoot. Twee van die avontuurlijke spelers die vooral aandacht hebben voor de koning van de tegenstander.

Op een goed moment kwam de volgende stelling op het bord. Echt een fantastische stelling, waar ontzettend echt heel veel in zit. Tip van de dag: voer de stelling in op de analysepagina van Chess.com en probeer daar eens verschillende zetten uit om de stelling goed te doorgronden!

Marvin Dekker – Bernhard Ruimschoot

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand van het rapidkampioenschap.

Frank van Zutphen