Verslag eerste avond zomerschaak

Tijdens de zomermaanden is er altijd zomerschaak bij Erasmus.

Op maandag 9 juli nam Andrzej Pietrow de ongeveer 20 aanwezigen mee in de zogenaamde ‘Tragicomedy in the Endgame’ van Mark Dvoretsky met als fraaie ondertitel ‘Instructive Mistakes of the Masters’.

Eerst werden een paar interessante toreneindspelen behandeld, waarbij één tempo of tussenschaakje het verschil bepaalden tussen winst en remise. Zeer instructief!

Hieronder zijn de drie voorbeelden na te spelen. Maar probeer de stelling vooral eerst zelf met een bord te doorgronden!

Frank James Marshall – Oldrich Duras

Hichem Hamdouchi - Veselin Topalov

Mato Damjanovic - Robert Eugene Byrne

Daarna werden er nog twee interessante partijen van Mikhail Botvinnik besproken. Eerst een fraaie partij tegen Smyslov, waarbij kleine beslissingen grote impact hadden op het resultaat. En op hetzelfde toernooi in Groningen in 1946 werd ook de beroemde partij tussen Botvinnik en Euwe gesproken, een eindspel dat door Botvinnik nipt remise werd gehouden.

Mikhail Botvinnik - Vasily Smyslov

Mikhail Botvinnik - Max Euwe

Op maandag 23 juli is er vanaf 20.00 uur weer zomerschaak. Frank van Zutphen zal de aanwezigen dan meenemen in de geschiedenis van het schaakspel en de lessen die wij van de geschiedenis kunnen leren.

Andrzej Pietrow