Hersenkrakers op tweede avond zomerschaak

Op maandag 23 juli was al weer de tweede avond van het zomerschaak bij Erasmus.

Frank van Zutphen nam de aanwezigen mee naar de vroege geschiedenis van het schaakspel. Verschillende partijen uit de 17e, 18e en de 19e eeuw passeerden de revue.

Eerst werden twee partijen integraal besproken om wat gevoel te krijgen bij de spelopvattingen van destijds (alles op de aanval). Daarna kregen de aanwezigen zes pittige stellingen voor hun kiezen. De opgaven van het zomerschaak ‘Oude Meesters’ zijn hier te downloaden. Het is interessant om deze eerst rustig te bekijken, voordat je naar de antwoorden hieronder bekijkt.

De aanwezigen vonden overigens regelmatig een verbetering ten opzichte van de gespeelde partijen. Dat belooft wat voor het volgende seizoen!

Gioachino Greco – NN

Thomas Bowdler - Henry Seymour Conway

Adolf Anderssen - Lionel Adalbert Bagration Felix Kieseritzky

Paul Morphy - Duke Karl / Count Isouard

F Alexander Hoffmann - Alexander Petrov

Adolf Anderssen - Jean Dufresne

Wilhelm Steinitz - Augustus Mongredien

Alexander McDonnell - Louis Charles Mahe De La Bourdonnais

Bij de selectie van de partijen heb ik dankbaar gebruik gemaakt van een lijst van de meest bijzondere schaakpartijen op Wikipedia. Een aanrader om eens te bekijken.

Op maandag 6 augustus is er weer zomerschaak en dan komt er een gastspreker! FM David van Kerkhof geeft dan een workshop mentale vaardigheden! De aankondiging volgt op korte termijn.

Frank van Zutphen