Zeer interessante workshop door FM David van Kerkhof

Op de derde avond van het zomerschaak mocht Erasmus een gastspreker verwelkomen.

FM David van Kerkhof gaf een workshop over het belang van mentale vaardigheden voor het winnen én niet verliezen van partijen en hoe deze vaardigheden te verbeteren!

David heeft zich gespecialiseerd in de mentale vaardigheden en de (schaak)psychologische onderwerpen.

Tijdens de workshop kregen de ongeveer 20 aanwezigen handvatten hoe te werken aan hun zwakke en sterke punten. Het leidde tot een levendige discussie en veel concrete tips waar de aanwezigen direct mee aan de slag konden!

In het tweede deel werd ingegaan op aandacht en concentratie en hoe deze te verbeteren. Het herkennen van de redenen van afleiding maakt het al beter mogelijk om goed te kunnen focussen op de ’taak’ achter het schaakbord (het vinden van een goede zet).

Daarna werd ingegaan op de relatie tussen de gevoelde spanning en de prestatie. Voor de optimale prestatie moet de spanning niet te hoog zijn, maar ook niet te laag. Tijdens de workshop werden verschillende suggesties gegeven hoe deze gevoelde spanning te verhogen en hoe deze te verlagen!

David heeft op zijn website nog een paar hand-outs met geheugensteuntjes opgenomen van deze workshop. Tevens zijn hier verschillende interessante links om je nog verder te verdiepen in de verschillende onderwerpen. Deze informatie is te vinden op de website Schaakcoaching David van Kerkhof.

Behalve lezingen geeft David ook individuele coaching. Hierbij ondersteunt hij je bij vragen over bijvoorbeeld het stellen van doelen en de plaats van schaken in je leven. Kijk voor meer informatie op www.schaakcoaching.nl.

Frank van Zutphen