Landsheer vloert geweldenaar, een theorieleek ontwijkt Benoni en diep gepeins na g4.

Pikantjes (aan schaaknieuws gerelateerd nieuws met een knipoog)

Deze week ging mijn aandacht vooral uit naar de aanstaande geboorte van een kleinkind. Felix zag vrijdagochtend het licht.

Mijn pikantjes (knipoogjes) haal ik normaliter uit de krant, verander wat, jok er zo nodig wat bij en fantaseer de wereld een schaakzaal.

Tachtigjarige Oorlog is terug! Lees ik op een voorpagina. Dat is schrikken. Het belangrijkste schaakstuk bij de Nederlandse Opstand (1568-1648) was overigens … de stad Groningen! Wist u dat er in de 80-jarige oorlog al veel werd geschaakt? En dat er ook al theorieboeken bestonden? Hieronder een kleine passage uit de Wikisage (Wikipedia), waar melding gemaakt wordt van het boek ‘Geschiedenis van het schaakspel’. (Voor dat artikel is de volgende bron gebruikt: R. Finkenzeller, W. Ziehr & E. Bührer – ‘2000 jaar geschiedenis van het spel en de meesters’).

Het eerste Europese schaakleerboek komt van de Spanjaard Luis Ramirez de Lucena (1497. ‘Repeticion de Amores e Arte de Axedres’), en hierin staan vele bekende openingen, 150 probleemcomposities, en zowel oude als nieuwe spelregels.

In de 16e eeuw zette de rokade zich door in Italië en Spanje in ongeveer de huidige vorm. In de 17e eeuw bestond al in heel Europa een levendige schaakcultuur met wedstrijden, toernooien, verenigingen, dure vedettes, blindspelers, beroepsschakers, en verzamelingen genoteerde partijen.

Actie stukken sorteren (vervolg)

Verzoek: Wilt u aanstaande maandag na afloop van uw partij de stukken in de beginopstelling zetten? Dus niet zoals te doen gebruikelijk in de doos doen en al vast opruimen. Noem het maar een serieuze poging de grootte van de schaakstukken op elkaar af te stemmen.

Verrassingen

Davin Mostert is de man in vorm. Wars van eigendunk rijgt hij de volle punten als vanzelf aaneen. Zijn korte verslag zegt genoeg. Geen omhaal van woorden. Maar wie zou niet trots zijn op een tegen Alek Dabrowski met succes gecounterde (of uitgevoerde? – geen idee, dat kan ik niet opmaken uit zijn bescheiden rapportage) pionnenstorm, een kwaliteitswinst en een geslaagd torenoffer resulterend in mat?

Dat Paul Wilhelm van Pieter Sturm verliest is op zich geen verrassing. Maar wel het feit dat Paul dus ook kennelijk een keertje kan verliezen. Paul is al jaren een achttienhonderdspeler (mag ik dat zo zeggen, Paul?), maar als je een jaar lang niet verliest, en wel regelmatig van de sterksten weet te winnen, dan stijgt je rating geruisloos boven de 1900. Totdat er een Sturm opsteekt en je weer weet wat verliezen is. Want dat gevoel was je vergeten.

Jeroen Landsheer velt clubkampioen! Een partij met een verrassende uitslag. Henk Ochtman moest het in het eindspel opnemen tegen Jeroen Landsheer. Henk speelde met een loper tegen een toren en een stuk of twee pionnen. Zelfs Henk wist deze keer niet met een schwindelremise weg te komen!

Ruurd Ouwehand speelde een nette remise tegen schaakcoryfee Wim Westerveld. Lees Ruurds beschouwingen over deze partij, of op z’n Bruinsma’s, over deze pot.

Fred de Heer moet het voorlopig nog even doen met een schamel halfje. In deze ronde trakteerde Jan Bruinsma hem op een nul. Heeft Freds mooie remise tegen sterspeler Leo Verhoeven in ronde 1 hem overmoedig gemaakt? Kom op, Fred, ik weet dat de puntjes wel weer gaan komen. Het is ook niet eenvoudig om na vele jaren het genadeloze wedstrijdschaak weer op te pakken.

Welkom

John Janssen wordt lid van Erasmus! John speelt ook bij Onésimus en was in september aspirant-lid van onze vereniging. Dat houdt in dat hij zich 4 weken vrijblijvend kon oriënteren en sfeer kon proeven. John voelt zich goed thuis bij Erasmus, heeft inmiddels vier officiële wedstrijden achter de rug en heeft nu besloten ook lid te worden. Welkom John!

De inzendingen voor deze ronde

Ze komen van: Davin Mostert, Jan Smit, Ruurd Ouwehand, André Boon, Peter Aarnoudse, Anton van Bokhoven en Carel Keller. Dank daarvoor! Mij viel op dat diverse inzenders flink reflecteren op het vorige partij tegen dezelfde tegenstander! Erg mooi om te lezen. En, het loont dus als je gespeelde partijen goed analyseert en je afvraagt wat er beter had gekund! Lees hun ervaringen. André en Jan, want die bedoel ik, geven duidelijk aan wat er mis ging en hoe ze het nu beter deden en zichzelf ermee beloonden.

Davin Mostert – Alek Dabrowski

Davin memoreert, kort en krachtig: Na een koningsaanval met een pionnenstorm vanuit de opening leek Alek iets minder te staan. Hij dacht een goede tussenzet te vinden, maar dit kostte hem een kwaliteit en een pion. Daarna sloeg de aanval door en met een aangenomen torenoffer liep mijn tegenstander in het mat.

Jan Smit – Cander Flanders

Jan doet uitgebreid verslag: In de vierde ronde mochten Cander en ik de degens kruisen. Ik speelde met wit en herinnerde mij nog goed de vorige witpartij die ik tegen hem speelde. Ik bood remise aan, Cander wilde doorspelen en ik gaf meteen mijn dame en een (half) punt weg. Dat moest beter! Na 12 zetten zag ik een redelijk vergelijkbare stelling op het bord, wit richt zich op de zwarte koning, zwart zoekt complicaties op de damevleugel:

Jan Smit – Cander Flanders

Ruurd Ouwehand – Wim Westerveld

Ruurd zette dit voor ons op papier: Als beloning voor leuke resultaten in de eerdere ronden, mocht ik nu aantreden tegen Wim Westerveld. Wim beoogde een Ben-Oni op het bord te krijgen, die ik (als theorie-leek) uit de weg ging met een enigszins passieve door Wim benoemde ´beton-variant´: 1. d4 - c5 2. e3.

Na zet 11. .. - Db6 reageerde ik met 12. De2 om na 12. .. - Lh6 te reageren met 13. Kf2. Zwart voerde met actief spel de druk op de pionnen e3 en d4 verder op. Wim gebruikte veel tijd om zijn optisch voordeel te kunnen verzilveren. De vlam sloeg in de pan na 18. .. - e5.

Ik antwoorde met het actieve 19. d5. Wim zette zijn doorbraak door met 19. .. - f5. Er volgde 20. dxc6 - f4. Ik pareerde met het sterke 21. Pd5. Na 21. .. - fxe3 volgde 22. Kg1 en zwart gaf de kwaliteit om het gevaarlijke paard uit te schakelen 22. .. - Txd5 23. Txd5.

Na 29. Txf8 dwong wit met het teruggeven van de kwaliteit remise door zetherhaling af: Een lange avond nauwkeurig verdedigen leverde voor mij het beoogde resultaat op.

Ruurd Ouwehand - Wim Westerveld

André Boon – Jaap van Meerkerk

André onthult hierover: Mijn partij met Jaap begon evenals de vorige, ongeveer 2 jaar geleden, met een Grünfeld-Indische opening. Toen had ik een ernstige fout gemaakt die door een Grünfeld-kenner als Jaap onmiddellijk werd afgestraft, ik kon het destijds nog maar ternauwernood op remise houden. Destijds had ik thuis gekeken wat ik beter had kunnen spelen (Tc1), hierdoor kwam ik deze keer beter uit de opening.

Lang ging het gelijk op, totdat Jaap wat al te optimistisch de breekzet f5 speelde, die had hij eerder moeten spelen toen het wel sterk was. Hij had een schaakje op e7 over het hoofd gezien, waardoor ik simpel een pion won en een super hengst op f5 kreeg. Nadat ik zijn gevaarlijkste pion onschadelijk had gemaakt kon ik rustig mijn stelling uitbouwen. Na 37 zetten gaf Jaap op, mat kon alleen even vertraagd worden door een kwaliteit te geven, maar uiteindelijk zou zijn koning moeten sneven.

Peter Aarnoudse - Marcel Tillemans

Peter vertelt over zijn partij: In mijn partij met Marcel Tillemans (zwart) kwam na zetverwisseling de Grünfeld-Indische verdediging op het bord en wel de klassieke ruilvariant. Marcel speelde daarin Lg4 om het witte paard op f3 te pennen en daarmee de druk op d4 te vergroten. Hij deed dat echter in een stelling waarin het klassieke loperoffer op f7 mogelijk was. Omdat ik de zet Lg4 in de bewuste stelling niet kende, dacht ik nog even dat er sprake zou kunnen zijn van een valstrik, maar die kon ik niet vinden en was er ook niet.

Het offer op f7, dat door zwart geweigerd werd, leverde een gezonde pluspion op. Verder bleef zwart zitten met zwakke witte velden, en zoals het in de partij ging, ook met een ingesloten toren op h8. In de afwikkeling was ik op een gegeven moment nog even slordig, maar de sterke vrijpion op d6 (een pluspion) en de onveilige positie van de zwarte koning waren royaal voldoende voor de winst.

Leo de Rooij - Anton van Bokhoven

Na een uurtje les met de jeugd heb ik mijn (onze) tafel nr. 14 opgezocht. Leo had daar al plaats genomen en voor een spel gezorgd met gelijke stukken en natuurlijk de klok. Na het praatje van Jaap en het opstarten van ons vierde team tegen de Penning verstomde het geroezemoes en werd het prettig stil in de zaal. Leo opende met 1. d4 - d6. 2.Pf3 - Pd7 een door mij graag gespeelde opening de Zwarte Leeuw.

Tot aan het middenspel verliep de partij gelijk op, totdat Leo de dames ruilde met als gevolg dat mijn opgesloten zwarte loper een zee van vrijheid kreeg en met de volgende zet een pion kon veroveren. Ondanks dit bleef de partij spannend. De koningspionnen van Leo waren ver opgerukt en de ongelijke lopers beheersten de velden.

Totdat een foutje de partij besliste. Een paardzet van Leo kostte hem de partij… Hij verloor zijn loper met schaak en op de volgende zet zijn paard. Het was weer een fijne avond met een sportieve partij.

Peter Ruimschoot – Carel Keller

Bijgaand mijn partij tegen Peter. Niet briljant, maar er gebeurt wel het een en ander. Peter (met wit) kwam in het voordeel, maar verspeelde dat door een misrekening op de 21e zet en gaf een stuk weg. Daar na keerden de kansen, alhoewel het nog lastig was en wit niet geheel kansloos was. Op de 25e zet werd het toch remise, alhoewel zwart met een stuk voor tegen een pion in het voordeel leek.

Peter Ruimschoot - Carel Keller

Dat was het weer voor deze ronde!

Zie hier voor de actuele standen in de interne competitie.

Veel succes allemaal, aanstaande maandag, als ronde 5 ons wacht!

Jaap van Meerkerk