Gesloten stellingen, herinneringen aan de Fles Express en torenkriebels

Maandag een uur of zeven bij Borgsate. Een serene rust. Niet wat we gewend zijn. Normaal gesproken is het dan een drukte van belang, maar het is natuurlijk herfstvakantie. Leo Verhoeven is al begonnen met de voorbereidingen voor de speelavond.

“Hmm, we hebben een klein probleempje. De koelkastjes zitten nog op slot…” En nu draait een schaker zijn hand natuurlijk niet om voor een gesloten stelling of halfgesloten opening, maar dit is andere koek. Dit zijn de koelkasten waar het fris en het bier in zit. Ik zie het al voor me. Er zijn revoluties voor minder gestart.

Snel gaan de gedachten naar het studentenhuis in mijn studententijd. Wij hielden wel van een biertje, maar waren minder gecharmeerd van het sjouwen met kratjes. Gelukkig was er een oplossing in de vorm van de Fles Express. Snel even googelen; dat bedrijf bleek niet meer te bestaan. Dat begreep ik wel, het zullen barre tijden zijn geweest na ons afstuderen… Dan maar een ander bedrijf vinden, die snel gekoelde frisdrank en bier konden bezorgen.

Dat bleek toch ook wel weer erg ingewikkeld te zijn. Dus naar Rotterdam om zelf wat te halen. Bij de avondwinkel en slijterij op de Straatweg te Rotterdam snaaide ik de complete voorraad gekoelde dranken mee. En snel weer terug naar Laurens Borgsate. Daar aangekomen bleek de revolutie gelukkig afgewend, iedereen was al rustig aan het schaken.

Inzendingen van de spelers

En ook deze week weer een mooie verzamelingen van verslagen van de leden. Lees, speel na en geniet van de weer mooie pareltjes!

Pieter Sturm – Wim Westerveld

Pieter Sturm speelde een heel erg knappe partij tegen Wim Westerveld, van een afstandje was lang onduidelijk wie er nu beter stond, maar Pieter speelde het erg sterk en won van Wim. Pieter gaat hierdoor na acht ronden alleen aan de leiding!

Pieter Sturm – Wim Westerveld

Alek Dabrowski - Henk de Kleijnen

Alek doet verslag: Ik speelde tegen Henk de Kleijnen. Met wit mocht ik vanaf de opening vol op de aanval gaan. We waren na een paar zetten uit de theorie. Ik had gerokeerd, bij zwart stonden de stukken op de koningsvleugel nog op stal.

Op zet 16 speelde ik het paard naar e5. Zwart speelde de dame naar e7. Na afruil op e6 plantte ik mijn paard op f7 en de stelling van zwart was kapot. Zwart had hier ook De6 kunnen doen.

Dan had ik toch doorgeslagen. Mocht zwart het paard pakken op e5 dan volgt het schaak op f7. Ik neem een paard terug. Ook dan staat zwart verloren.

Leo Verhoeven - Wim Posthumus

Wim schrijft: Tegen Leo Verhoeven met zwart deed ik een mindere zet in de opening. Pionverlies, maar ik bleek voldoende compensatie te krijgen. Een paard aan de rand van wit, een wat ongelukkige positie van de witte dame en voorsprong in de ontwikkeling. In het verdere verloop speelde Leo wat passief. Daarna ontstond tegen de tijdnoodfase een stelling met een lelijke dreiging voor zwart. Die bleek moeilijk te pareren met stukwinst als gevolg. Leo gaf daarna direct op.

Dick Straathof - Rogier Verkaik

Dick deelt zijn verhaal via de mail: Ik speelde met wit tegen Rogier Verkaik. Vanuit de opening kwam ik redelijk goed te staan. De d-lijn was voor mij en het lukte me om een paard op d6 te posteren met allerlei dreigingen. Maar zwart kon alles verdedigen.

Het paard op d6 kwam zelfs in de problemen omdat het door een toren op d8 gepend werd. Gelukkig voor mij was er een afwikkeling mogelijk naar een eindspel waarin mijn stukken beter stonden. Dat leverde pionwinst op en toen zwart een stuk weggaf was het niet meer te houden voor hem.

Amon Alemyar - Karel de Neef

Amon schrijft: Het was een spannende partij. Na 16. ..-e6 zag ik een mogelijkheid om in een voor mij gunstige positie te komen. Het resultaat was precies zoals ik voor ogen had. In plaats van 18. ..-f4 had volgens de computer (en volgens ons bij de nabespreking van de partij) was 18. ..-Tbd8 een sterkere zet. Dan had Karel het inderdaad heel erg moeilijk voor mij gemaakt. De partij verliep echter anders, en de zege was ditmaal voor mij. Tbd8 geeft mij echter nog steeds de kriebels! Als dat was gespeeld, weet ik niet of ik de partij had kunnen winnen.

Amon Alemyar - Karel de Neef

Peter Ruimschoot – Leo de Rooij

Leo schrijft: Waarschijnlijk had het te maken met de rommelige start. Ons bordnummer was in eerste instantie onvindbaar (en bleek nog op de jurytafel te liggen). Vervolgens scheen het licht boven ons speelbord toch wel erg slecht, dus schuiven met die tafel. En ook maar andere stukken gepakt, met een betere uitstraling. Afijn, eindelijk dan toch schaken. Zegt Peter na twee zetten dat mijn loper en paard verwisseld staan. Sorry, had ik natuurlijk moeten zien en controleren! Twee zetten later is het mijn beurt: die van jou staan anders ook verwisseld...

Of het daardoor kwam valt niet te zeggen, maar de partij ontwikkelde zich vervolgens traag en voorzichtig. Het leek wel of we beiden zaten te wachten op een fout van de ander in plaats van het initiatief te pakken. Voor mijzelf sprekend: ik had werkelijk geen idee wat nu de beste manier was om in deze gelijkwaardige stelling de aanval te zoeken (later leerde de computeranalyse overigens dat wit wel degelijk steeds iets beter stond!).

Uiteindelijk wist zwart met dame, paard en loper toch iets van een aanval op het witte bolwerk in te zetten. Niet veel aan de hand volgens de computer, totdat Peter met een afgrijselijke blunder in twee zetten mat kwam te staan.

Dat was het weer voor deze week. Dank weer aan de inzenders Pieter, Alek, Wim P., Dick, Amon en Leo de R. voor hun bijdrage!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na de achtste ronde van de voorronde van de interne competitie.

Frank van Zutphen