Hoe een riant vooruitzicht omsloeg in een bittere nederlaag

Het weerzien van veel oude schaakmakkers was het begin van een mooie strijd.

Murdoch Mac Lean speelde tegen good old Ben Riksen. Ze speelden beiden snel. Toen het materiaal was uitgedund tot een toren en aan allebei de kanten 3 pionnen werd tot remise besloten.

Wim Posthumus was aan bord 8 met zwart niet goed uit de opening gekomen. Op dat moment was het beeld positief voor Erasmus. Geen reden het remiseaanbod te weigeren.

Aan bord 1 bereikte Paul Wilhelm een knappe remise tegen de sterke Guido Blankenstein.

Cander Flanders had wel het betere van het spel. Loper tegen paard bij een zwakkere koningsstelling van de tegenstander. Maar Cander had niet veel tijd meer. Ook remise.

Dan het bord ernaast. Ook hier een materiaalverhouding van loper voor Davin Mostert tegen een paard voor de tegenstander. Davin drong uiteindelijk met zijn koning de vijandige stelling binnen. Hierop stortte de stelling Bas van Driel van Fianchetto in. Magistraal gespeeld van Davin. Tussenstand 2-3 in ons voordeel.

Toch donkere wolken boven het team van Erasmus. Alle 3 resterende partijen bleken tenslotte verloren. Jan Hoek van Dijke, invaller van het laatste uur, moest het opnemen tegen Cees Sio. Jan werd het slachtoffer van een stukoffer waardoor zijn koning helemaal in zijn eentje op de koningsvleugel kwam te staan. Verlies voor Jan.

Ruurd Ouwehand kreeg een aanval over zich heen. Alleen door zijn dame te geven voor toren en loper kon hij direct verlies afwenden.

In het verdere verloop omzeilde zijn tegenstander alle valkuilen. Verlies voor Ruurd.

Bij Arno van Houten aan bord 2 tegen Erik Smeekes een onoverzichtelijk middenspel. Op het eerste gezicht bood het kansen voor Arno. Ergens ging het niet goed.

In het scherpe spelverloop werd Arno in het nauw gedrukt en moest berusten in een eindspel met 2 pionnen en later 3 pionnen minder. Ook Arno verloor. Na afloop stortten de analytici zich op de stelling. In de hoop een verbetering voor Arno te vinden. Ik weet niet of dat is gelukt.

Al met al bleek Fianchetto met 5-3 een maatje te groot voor ons. Wij gingen naar huis met het gevoel dat er meer had ingezeten. Voor alle uitslagen en standen zie de RSB-site.

Wim Posthumus