Bekeravontuur van korte duur

Donderdag 18 oktober trad het Erasmus bekerteam aan in het KNSB bekertoernooi tegen Botwinnik uit Zoetermeer. Wij traden aan met een sterke delegatie met Henk Ochtman, Frank van Zutphen, Pieter Sturm en Davin Mostert.

Het mocht helaas niet baten, na een gelijkspel in de reguliere tijd verloren wij met 3-1 bij het snelschaken.
Davin Mostert was als eerste klaar tegen Wilco Kort (1840). Hij kwam wat lastig uit de opening en er kwam een stelling met tegenovergestelde rokades op bord, waarbij beiden vol voor de aanval gingen. De aanval van Wilco was echter sterker en zo kwamen wij met 0-1 achter.

Het eerste Erasmiaanse punt kwam van Pieter Sturm met zwart op bord 3. Met actief spel overspeelde hij zijn tegenstander Arno Middelkoop (1782). Na een heel fraai paardoffer knalde hij vol door de koningsstelling van Arno heen, won een dame en zette zijn tegenstander snel mat. Een prima gespeelde partij van Pieter! En een tussenstand van 1-1.

Henk Ochtman koos voor een – voor zijn doen – relatief bescheiden opzet tegen Thom Beeren (2074). Het was echter mooi om te zien, dat de stukken van Henk steeds beter kwamen te staan, waardoor wit toch wel wat probleempjes kreeg. Thom koos er op een gegeven moment voor om vast te houden aan een pion, maar dat ging wel ten koste van zijn koningsstelling. Met vaste hand werd de witte koning daarna door Henk uitgerookt en werd het punt binnengehaald. Ook prima gedaan! En zo stonden we met 2-1 voor.

Op bord 2 kreeg ondergetekende de Zwarte Leeuw van Rogier Zoun (2069) te bestrijden. Ik kwam heel goed uit de opening, maar gaf dat voordeel in een zetje helemaal weg (van +1,5 naar – 1,5). Daarna werd het een soort van blunderparade (van beide spelers overigens). Het was niet mijn avond, zullen we – om eens een understatement te gebruiken – maar zeggen. Zo stond het weer gelijk en mochten we gaan snelschaken. Een gelijkspel zou daar voor ons voldoende zijn.

Bij het snelschaken ging het bij mij weer heel snel mis, maar trok Pieter de stand weer gelijk. Vanaf dat moment kon het alle kanten op gaan (zeker gegeven het speeltempo van 3 minuten met 2 seconden extra). Henk en Davin stonden allebei gewonnen, maar toch lukte het niet om nog een punt binnen te halen. In het secondenspel gingen beiden helaas toch onderuit. En zo lagen we er na de eerste ronde al weer uit en gaat Botwinnik door naar de volgende ronde.

Kijk hier voor alle uitslagen en de ontwikkelingen in de KNSB-beker. Het goede nieuws is dat we ons nu weer helemaal kunnen focussen op de KNSB-competitie!

Frank van Zutphen