Goede overwinning voor eerste team

Zaterdag 6 oktober waren 8 Erasmianen op een missie naar het mooie Leiden om het daar op te nemen tegen LSG 5. De missie: de matchpunten mee terug naar Rotterdam nemen!

In het Denksportcentrum Leiden troffen we een prachtige ambiance aan met zeven thuisspelende LSG-teams, waaronder de huidige landskampioen LSG IntelliMagic 1, die het opnam tegen de Kennemer Combinatie met onder meer Liam Vrolijk in de gelederen.

Wij waren enigszins ‘verzwakt’, omdat Olivier Vrolijk en Pieter Sturm vanwege een begrafenis helaas niet mee konden spelen. Maar gelukkig hadden wij twee sterke invallers in de persoon van Henk Ochtman en Cander Flanders!

En dan zal de oplettende lezer wellicht denken “Beste webmasters, jullie hebben de verkeerde foto aan het begin van het bericht geplaatst! Ik wil liever foto’s van het schaken zien en wat jullie verder in je vrije tijd doen, prima, maar val mij daar niet mee lastig.”

Wat wil echter het geval. Het is slechts toegestaan om gedurende de eerste 10 minuten van de wedstrijd foto’s te maken en daarbij levert het direct een 0 op als een speler na de start van de wedstrijd met een telefoon in de hand staat! Maar toch speciaal voor de liefhebbers van schaakfoto’s, hier nog een kleine sfeerimpressie van de laatste voorbereidingen van de Erasmianen.

LSG 5 was – op papier althans – onze grootste concurrent met een gemiddelde rating van iets meer dan 1900 met hun basisopstelling. En daarnaast speelde het merendeel van de spelers vorig jaar nog in de derde klasse van de KNSB. Een team om rekening mee te houden dus.

De middag verliep echter zeer voorspoedig en zo rond een uur of 15.00 maakte ik me als teamcaptain al geen zorgen meer over de teamoverwinning. Wellicht was dat op dat moment nog iets te optimistisch, maar het scoreverloop zag er goed uit.

Zelf speelde ik op bord 1 met wit en ik kwam goed uit de opening. Een belangrijk thematisch vraagstuk was of zwart Pc6-d4 zou kunnen spelen gegeven enige druk op het paard op c6. Om de een of andere reden speelde zwart echter 14. Pc6-b8 en dat zorgde ervoor dat ik simpel een pion kon winnen en dat de zwarte stelling in elkaar viel. Mijn stukken werkten goed samen en daarna was het niet heel lastig meer om het eerste punt binnen te halen. Een snelle 1-0 voorsprong iets na half vier.

Tijdens het analyseren van mijn partij viel de volgende beslissing. Cander Flanders speelde op bord 7 met wit en in eerste instantie zag de stelling er wat lastig uit. Dit nadeel werd weggewerkt na een grote stukkenruil, waarna Flanders zelfs nog een stuk won. Er werd nog wat tegengesparteld, maar dit zou Flanders niet meer uit handen geven en soeverein werd het tweede punt binnengehaald. Een 2-0 voorsprong!

Het derde resultaat kwam van Eric Hoogenes met wit op bord 3. De strijd concentreerde zich vooral op de damevleugel en dat deed Hoogenes net wat handiger dan zijn tegenstander, want hij snoepte ergens een belangrijk pionnetje op. Er resteerde een toreneindspel met een pion extra dat met strakke hand in een vol punt werd omgezet! De witte stoomtrein van Erasmus deed zijn werk: 3-0 voor!

Het vierde resultaat kwam van Arno van Houten (bord 6 met zwart). Hij schrijft: “De tweede ronde in de KNSB competitie. Met zwart tegen Wybe Evenhuis. Een goede bekende van onze vereniging, Wybe werd tweede in het afgelopen Watertorentoernooi. In de derde ronde van dat toernooi speelde hij met zwart remise tegen FM Gert Timmerman. Een tegenstander van formaat dus. Via zetverwisseling kwamen we terecht in een variant van het Konings-Indisch. Wit had druk op de damevleugel, zwart op de koningsvleugel.

Een kritiek moment in de partij was mijn 22e zet. Met deze zet offerde ik een pion in ruil voor de half open g-lijn. Vervolgens kon ik met twee tempo zetten mijn paard en loper naar de witte koningsstelling spelen. In de slotstelling is zwart aan zet. Sportief van mijn tegenstander dat hij mij de matcombinatie liet uitvoeren. Stand in de wedstrijd: 4-0 voor Erasmus.”

Ik was ondertussen nog steeds verdiept in de analyse achteraf met mijn tegenstander toen Leo de Jager (bord 4 met zwart) langskwam, omdat hij een remiseaanbod aan gekregen. Er stond een gesloten stelling op het bord, waarbij De Jager wel een voorsprong van een kwaliteit had. Ik gaf aan dat hij zelf kon bepalen wat te doen, omdat ik op dat moment een ruime overwinning verwachtte; ook ik ben Nostradamus niet. De Jager probeerde het nog even, maar besloot niet heel veel later om met een remise de teamoverwinning zeker te stellen. Een tussenstand van 4½-½ en de matchpunten waren binnen!

Niet veel later kwam het volgende resultaat binnen. Peter Torczynski speelde op bord 5 met wit tegen zijn oude leermeester, die hem vroeger het schaakspel had geleerd. Torczynski overzag in het vroege middenspel een combinatie en verloor daardoor een kleine kwaliteit (twee lichte stukken tegen een toren), maar hij bleef wel wat druk houden op de stelling. Niet lang nadat de remise aan bord 4 getekend werd, werd ook hier tot remise besloten. Een 5-1 tussenstand.

Nog strijd op twee borden. Henk Ochtman speelde met zwart op bord 2 en daar maakten ze er weer een fantastisch schaakspektakel van! Na een wat onorthodoxe opening stond er na een zet of 10 een witte dame op a8. En die dame zou er nooit meer uit gaan komen. Ochtman won een dame tegen een toren en loper, maar dat voordeel moest nog wel even uitgebouwd gaan worden.

Tegen het einde van de eerste tijdcontrole had Ochtman een gevaarlijke koningsaanval met dame en loper, maar zijn tegenstander ook met twee torens en een loper. En dat pakte helaas niet goed uit voor Ochtman, want zijn tegenstander wist knap een matnet in de stelling te vlechten. Een tegenvaller en daarmee stond er een 5-2 tussenstand op de borden.

Als laatste was Leo Verhoeven met zwart nog bezig aan bord 8. Hij kwam lastig uit de opening en stond erg gedrukt. Hij offerde een pionnetje om uit de ergste druk uit te komen en ik had op dat moment nog wel de hoop dat hij er uit zou gaan komen, omdat de stelling contouren begon te vertonen van een toreneindspel met ongelijke lopers. Ergens onderweg werd echter nog een pionnetje opgepeuzeld. Ondanks stug verzet van Verhoeven en dankzij goed spel van zijn tegenstander bleek het toch niet houdbaar. Een tweede nederlaag, waarmee een 5-3 eindstand op het bord stond.

Alles bij elkaar een heel goed resultaat tegen een hele sterke en gevaarlijke tegenstander! De volgende ronde op zaterdag 3 november spelen wij tegen Rijswijk 2.

Naderhand gingen we met een aantal nog gezellig een hapje eten in de binnenstad van Leiden om de overwinning te vieren.

Kijk hier voor alle uitslagen en de standen in klasse 4H van de KNSB. Of kijk hier voor het verslag ‘Van de invallers is misschien nog wat te leren‘ op de website van LSG Leiden.

Frank van Zutphen