Vrolijk avondje

Vandaag is het erop of eronder voor het eerste team in de RSB-competitie. Als we verliezen spelen we de rest voor het seizoen voor Jan Klaassen. Tot de tanden gewapend verschijnen we aan de start.

Dat Frank van Zutphen zijn vakantie niet gecanceld heeft zit me natuurlijk niet lekker, volgens mij valt het gewoon onder de annuleringsverzekering, maar in Henk Ochtman hebben we een waardige vervanger.

Om half negen is het echter nog geen Vrolijke boel want ons derde bord is nog leeg. Gelukkig mag ik van de wedstrijdleider de telefoon gebruiken en dan blijkt dat de communicatiemiddelen in deze tijd nog steeds niet perfect zijn, mails kunnen kennelijk onderweg vervormen. Ik weet dat Olivier Vrolijk liever wit heeft, maar deze manier van protesteren vind ik toch wat overdreven. Gelukkig mag ik van de wedstrijdleider de telefoon gebruiken en dan blijkt Olivier zich een week vergist te hebben.

Op zoek naar een vervanger. Eerst Murdoch, die is vaak al lang klaar om deze tijd, maar niet vandaag. Dan een gouden tip, ik ben helaas vergeten van wie, dus de beloning gaat helaas niet door. Vanavond is het kennelijk Nederland – Frankrijk (voetballen) en de vraag aan Ruurd Ouwehand en Davin Mostert of ze bezwaar hebben tegen remise is kennelijk zeer welkom. Ruurd is al onderweg naar de televisie en de mosterd is deze keer niet na de maaltijd. Onverschrokken gaat Davin met zwart en drie kwartier achterstand op de klok zitten tegenover de topper van Moerkapelle, Gerard van Ommeren (2030).

Terug gekeerd bij mijn bord zie ik (Leo de Jager) de Catalaan weer terug waar ik een witte pion op e5 toegelaten heb. Ik speel aangevallen paard a tempo, en een dik kwartier bedenktijd naar de krultang, naar ‘mijn’ standaardveld om me dan pas te realiseren dat dit een ietwat ongebruikelijke variant van wit was en het paard nu bepaald ongelukkig staat. Daarna gaat het van kwaad tot erger, ik speel veel te snel op winst en nog voor de twintigste zet vind ik mezelf minder staan (+3.50 volgens het beest). Gelukkig mist wit de directe winst en lijkt zich alleen maar zorgen te maken over mijn controle van de c-lijn. En dan doe ik mijn beste zet van de avond, remise aanbieden. En na twintig minuten accepteert hij gelukkig, ik was nog steeds niet blij.

Zo ben ik als eerste klaar en mag eindelijk het verslag schrijven. Naast me op bord zes heeft Alek Dabrowski, met wit, weer eens aangetoond dat je nooit op b2 mag slaan, zelfs als het goed is. Zwart heeft net 15. ..-Pge7 gespeeld om grappen op c6 te neutraliseren. Allemaal leuk en aardig natuurlijk maar de loper op b5 had meer in gedachten dan c6. Na 16. Tc2 begreep zwart dat ook en leverde zijn dame in na 16. ..-a6 17. Lc1. De rest is spartelen.

De overige borden staan gelijk tot beter, al ben ik van Henk Ochtman’s stelling niet zo zeker, of eigenlijk, ik begrijp er niets van.

De volgende die klaar is Leo Verhoeven die aan bord acht met wit de bekende Watertoren participant Arno Luinenburg treft. Leo heeft ergens een pion gewonnen, maar het zwarte gerommel brengt hem van de wijs en in tijdnood. Hij geeft zijn pion terug en biedt remise aan en krijgt het: 2-1.

Henk de Kleijnen is als vierde klaar aan bord zeven. Hij lijkt een leuke avond te hebben, niet alleen geeft zijn tegenstander af en toe een kwinkslag weg, hetzelfde doet hij met zijn pionnen. Nadat Henk wat hout, geen grappen, terug gegeven heeft staat de witte koning wel heel erg onbeschut in het centrum wat zoveel tijd kost dat de Moerkapellenaar door zijn vlag gaat. 3-1.

Dit is Pieter Sturm (met wit) zijn stelling na het uiterst dubieuze 13. ..-b6. Je moet maar durven met de loper op g2.

Pieter maakt onmiddellijk misbruik van de situatie: 14. Pg5 f5 15. e4 h6 16. Ph3 Lb7 17. Pf4 Tae8 18. exf5 exf5 19. Ld5 Kh7 20. Pe6 kassa en nog heel wat van het gebruikelijke gespartel een punt. Zo staan we tegen half twaalf met 4-1 voor.

Maar de drie overige borden geven geen garantie voor het noodzakelijke halfje. Over Henk hebben we het al gehad, Davin lijkt verzeild in een hopeloos pionneneindspel en Marvin Dekker staat weliswaar beter, maar met nog 56 seconden op de klok en een tegenstander met meer dan tien minuten en een loperpaar, weliswaar nog slapend, maar toch.

Daarom heb ik hier maar mijn enige recht gebruikt en dat is dat ik mijn spelers ongevraagd mag adviseren remise aan te bieden.

We beginnen bij bord 1 waar Henk Ochtman met zwart de volgende stelling op het bord heeft. Het resumé is van Henk zelf: “De analyse bevestigt wat ik en mijn tegenstander al dachten. Na een dubieuze opening, geheel per ongeluk ditmaal, was mijn stelling wrakhout. Op het dieptepunt berekent Fritz een score van plus drie voor mijn tegenstander.

In de slotstelling was dit allang achter de rug en stond ik zelfs een tikje beter! Ook gezien mijn tijdsvoorsprong had ik in een individuele partij gewoon doorgespeeld. In het teambelang remise geaccepteerd.” Voor het laatste namens het team grote dank. De stand is nu 4½-1½ waarmee de eerste, zuurverdiende matchpunten binnen zijn.

Marvin, met wit aan vier, heeft intussen na een complexe partij de volgende stelling bereikt. Marvin zelf: “Mijn tegenstander speelde met zwart mijn favoriete Benoni. Ik koos voor een variant dat ik zelf altijd irritant vind om met zwart tegen te spelen. Dit pakte goed uit!

Ik had de hele partij duidelijk een plusje en mijn tegenstander zei achteraf dat als hij had geweten dat ik dit zou spelen hij wel een andere opening had gekozen. Zwart besloot uiteindelijk ten koste van een pion zijn toren actief te maken om zo wat tegenstand te kunnen bieden met irritante schaakjes. Opvallend is dat de paarden van wit veel sterker zijn dan het loperpaar van zwart.

Na de diagram stelling volgde: 32. ..-Te1 33. Kf3 f5 misschien te forcerend. Er ontstaan nog meer mooie velden voor mijn paarden! 34. Pg5?! Beter was 34. gxf5 gxf5 35. Pc5! en de d-pion is niet te stoppen. 35. ..-Lxe5 36. fxe5 Txe5 37. Kf4 gevolgd door d6 en d7 en waarschijnlijk de winst. 34. ..-fxg4 35. hxg4 Lxe5 36. fxe5 Txe5 37. Kf4 Te2 38. Te3? Tf2? Tijdnood… Afruilen was simpelweg remise. 39. Ke5 Txb2 40. Pxh7+ Ke7

Op dit moment werd er in mijn oor gefluisterd dat remise voldoende was voor de winst. Ik keek om me heen en naar het scorebord en telde 4 winstpunten en speelde toen 41. d6+ en bood remise aan wetende dat ik eigenlijk gewonnen sta. Mijn tegenstander keek nog om zich heen zuchtend totdat zijn teamgenoot op bord 1 ook een remise aanbod deed en het lot van de avond een feit was nam hij mijn aanbod van harte aan. Of de eindstelling daadwerkelijk geforceerd gewonnen is laat ik aan de eindspel-goden/liefhebbers over.”

Als laatste is Davin dan nog bezig met zwart op bord 3. Davin heeft stevig oppositie geboden en maakt daarmee ook nog eens knap remise. Na een stugge verdediging heeft hij zojuist de oppositie genomen met 56. ..-Kd6. Speciaal voor onze jeugdleden laten we hier nog even zien hoe je een pionneneindspel met een pion minder (soms) remise kan houden. Na wat peinzen en piekeren ziet wit af van 57. Kc4 wegens 57. ..-Ke5 en zwart houdt de pionnen simpel tegen: 57. Ke4 Ke6 58. Kf4 Kf6 en zwart moet toch een keer 59. g5 hxg5 60. hxg5 doen en dan houdt zwart simpel remise met 60. ..-Kg6.

Wit koos daarom in arren moede een andere variant om zich in het onvermijdelijke te schikken: 57. g5 hxg5 58. hxg5 Ke6 59. Ke4 Kf7 60. Kf5 Kg7 61. g6 Kg8 (Nog een laatste keer opletten 61. ..-Kf8?? 62. Kf6 Kg8 63. g7 Kh7 64. Kf7 en wit haalt dame) 62. Kf6 Kf8 63. g7 Kg8 64. Kg6 pat.

Zo halen we dankzij twee invallers twee dure matchpunten binnen en wordt het toch nog een vrolijke avond en hebben we weer aansluiting bij de staart. De volgende wedstrijd is uit tegen mede hekkensluiter Shah Mata. Weer heel cruciaal dus.

Met dank aan de teamleden voor hun schaak- en journalistieke bijdragen.

  Erasmus 1        1901 - Moerkapelle 1      1898 5½ - 2½
1. Henk Ochtman      2073 - Wouter Vroegindeweij  1884 ½ - ½
2. Pieter Sturm      1937 - Hugo van Elteren    1948 1 - 0
3. Davin Mostert      1815 - Gerard van Ommeren   2024 ½ - ½
4. Marvin Dekker      1906 - Jesse van Elteren    1941 ½ - ½
5. Leo de Jager      1867 - Maarten Vroegindeweij  1891 ½ - ½
6. Alek Dabrowski     1906 - Andre Nieuwlaat     1868 1 - 0
7. Henk de Kleijnen    1790 - Marcel de Haan     1777 1 - 0
8. Leo Verhoeven      1916 - Arno Luinenburg     1848 ½ - ½

Lees hier het verslag ‘Eerste team verliest kansloos tegen hekkensluiter‘ op de website van schaakvereniging Moerkapelle. Of kijk hier voor de uitslagen en de stand in de hoofdklasse van de RSB-competitie.

Leo de Jager