Kwartet kabbelend naar gelijkspel

De start van de nieuwe RSB-viertallencompetitie kende voor Erasmus (thuis) en De IJssel een bijna slaapverwekkend verloop. De aan elkaar gewaagde teams finishten op 2-2 zonder veel memorabele momenten.

Alleen de huishoudelijke mededeling dat twee auto’s zich ophielden voor de uitgang van de ambulance was de bekende rimpel in de spiegelgladde vijver. We houden het er maar op dat de beide combattanten hun kruit voor het restant in de hoogste divisie droog wilden houden.

Het vervolg lijkt boeiend te worden, aangezien in de openingsronde slechts één kwartet won. Dat was het tweede van Charlois Europoort dat het ‘eigen’ eerste team onderdrukte.

Typerend voor het kabbelend wedstrijdverloop in (nu nog) onze speelzaal was de eerste uitslag. Klokslag 22.00 uur accepteerde Leo de Jager een remisebod en dat was geen surprise. Onze man probeerde in een positionele pot het initiatief naar zich toe te trekken, maar toen dat niet lukte klonk het gelaten: “Er zit echt niets meer in.”

Een kwartier later kreeg ook Henk een remiseaanbod om over na denken. “Wat laf allemaal,” sprak eerdergenoemde Leo meesmuilend. Henk gaf er de voorkeur aan om het ‘nog even te proberen’ met het oog op de slechte loper van zijn tegenstander, maar na nauwkeurig verdedigen kwam om 22.35 uur de puntendeling alsnog tot stand. Bij de ‘nazit’ werd overigens duidelijk dat de Erasmiaan ‘ergens’ kwaliteitswinst over het hoofd had gezien.

Vijf minuten later incasseerde Davin grijnzend een vol punt. Zijn partijen verlopen vaak raadselachtig en daarvoor heeft hij zelf de volgende verklaring: “Iedereen heeft wel openingskennis en dat heb ik niet. Daarom krijg je rare potten, waarin ik regelmatig al bluffend op winst kan spelen.” Ook ditmaal dus, waarvoor hulde.

Bij de 2-1 voorsprong ging de aandacht uit naar het kopbord, waar Leo Verhoeven uit alle macht probeerde om onder langdurige druk uit te komen. De IJsselspeler slaagde er echter in om de ijzeren greep vast te houden en de eindstand in evenwicht te brengen.

En dat leidde tot de volgende gedetailleerde uitslag:

  Erasmus V1       1847 - De IJssel V1     1871 2 - 2
1. Leo Verhoeven     1916 - Leon Jacobse     1964 0 - 1
2. Davin Mostert     1815 - Frank Visser     1873 1 - 0
3. Leo de Jager      1867 - Justin Jacobse    1849 ½ - ½
4. Henk de Kleijnen    1790 - Frank van de Pavoordt 1799 ½ - ½

Kijk hier voor de stand in Divisie 1A van de viertallencompetitie.

Henk de Kleijnen