Koude douche voor eerste kwartet

Een mooie, ruime en goed verlichte speelzaal in Arcadia. Bijna alles dik voor elkaar, maar die temperatuur… “Bejaardenwarm”, bedacht Wim Westerveld. “Loeiheet”, maak ik er minder poëtisch van.

Tegen het tweede viertal van Charlois Europoort (dat curieus genoeg sterker is dan het officiële eerste) kwamen de Erasmianen figuurlijk op de blaren te zitten. Zegge en schrijve één remise was de oogst van een avond ploeteren. Toch een koude douche dus eigenlijk.

Gemiddeld brachten de bezoekers zo’n 270 elopunten méér op de mat. Vooraf mocht daarom niet op een succes van de thuisspelers worden gerekend. Toch duurde het lang voordat de balans in het duel verloren ging. Na tweeëneenhalf uur incasseerde Ruurd een nul. Daaraan ging heftig verzet vooraf, waarin onze man een kwaliteit won. Dat leek mooier dan het was, want in het verlengde kreeg hij een waterval aan stukken over zich heen. Er was geen ontsnappen meer aan voor de zwarte koning.

Kort daarop staakte ook kopman Davin Mostert de strijd. Zijn stukken kwamen ongelukkig te staan en daar wist de geroutineerde John Leer wel raad mee. Hij forceerde een doorbraak die tot het onvermijdelijke einde voor Davin leidde (0-2).

Aan de resterende twee borden werd fel gestreden. Uw verslaggever was met enig optimisme van start gegaan. Vorig jaar nog speelde hij remise tegen de twee sterkste spelers van de oppositie (John Leer, KNSB, en Henk van der Velde, Watertorentoernooi). Een puntendeling tegen de degelijke Cor de Wit leek lang binnen bereik, maar een treiterige vrije a-pion zorgde voor hoofdbrekens. Een vertwijfelde koningsopmars zette mijn tegenstander langdurig aan het denken, maar dat proces leidde wel tot succes (0-3).

Kort daarop, net vóór het opruimen van borden en stukken, werd aan het tweede bord de vrede getekend. Wim Posthumus, die zijn vorm weer helemaal lijkt te hebben gevonden, speelde een prima partij waarin het evenwicht geen moment ontbrak. Chapeau!

In de wetenschap dat we de sterkste tegenstander uit poule 1A nu hebben gehad, kijken we vol vertrouwen naar het competitierestant uit. Klik hier voor alle uitslagen in poule 1A.

Gedetailleerde uitslag:

  Erasmus V1       1772 - Charlois Europoort V2 2044 ½ - 3½
1. Davin Mostert     1815 - John Leer       2106 0 - 1
2. Wim Posthumus     1740 - Henk van der Velde   2019 ½ - ½
3. Ruurd Ouwehand     1744 - Hans Uitenbroek    2025 0 - 1
4. Henk de Kleijnen    1790 - Cor de Wit       2027 0 - 1

Henk de Kleijnen