Eerste overwinning voor tweede viertal

Maandagavond 3 december. Thuis. Uitslag: 2½-1½ gewonnen. In een nieuwe zaal zowaar. In Arcadia, het Griekse woord voor harmonie.

Onze tegenstanders konden het vinden. En wij ook. Na een gemiddelde vierdaagse afstand lopen konden we de zaal bewonderen. En die zag er prima uit. En met een bar om drinken te halen. Met heuse consumptiebonnen.

Bord 4 waar ik (Victor Hooftman) zat verloor. De hele avond aanvallen en niet kijken op een pionnetjes meer of minder brak me op. Ik snap dat niet. Als Henk Ochtman het doet gaat het wel goed … Nou ja, soms. Omdat ik zeer intensief bezig was kon ik de andere borden nauwelijks volgen.

Ik zag wel dat Jeroen Landsheer er aardig voorstond. Hij vertelt hierover: “In mijn partij aan bord 3 won ik al vrij snel na de opening een pion in het centrum (Wit speelde Ph4, maar mijn loper dekte dat veld door mijn paard heen, dus ik speelde Pxe4) Vervolgens ging wit in de aanval met zijn dame en moest ik nog wel even uitkijken voor een loperoffer op h6. Even later speelde wit f3, daardoor had de dame weinig velden meer over, zo kon ik de dame opsluiten en wit dwingen om een stuk te geven. Daarna was het relatief simpel afruilen en wit gaf op.” Goed gedaan!

Bord 2 begon wel goed, maar er leek geen winst te komen. Het verslag van Peter Aarnoudse. “De opening was een (uitgesteld) Aangenomen Damegambiet, waarin mijn tegenstander met zwart enigszins krampachtig kwam te staan. Waarschijnlijk was ik bij de overgang naar het middenspel niet doortastend genoeg, waardoor zwart zich met de op het eerste gezicht anti-positionele zet f5 los kon werken. Er ontstond een gelijkstaand middenspel dat overging in een dito eindspel. Dit eindspel werd vermoedelijk door zowel mijn tegenstander als mijzelf in tijdnood mishandeld. Zwart maakte uiteindelijk een standaardfout, waarna de partij direct afgelopen was.” Prima resultaat!

Bord 1 begon ook goed maar moest knokken voor remise na een foutje. Maar het bracht de winst voor het team keurig binnen met het halfje. Hier zijn verslag van Hans Brobbel: “Het werd een Engelse opening. Ik had daar net dit weekend nog even goed naar gekeken. Ik kwam dan ook goed uit de opening. Ik zette mijn tegenstander steeds verder onder druk. Wit offerde een pion om zich te bevrijden. Dat lukte maar gedeeltelijk.

Ik wilde afwikkelde naar een eindspel waarbij ik een pion meer had maar maakte een enorme blunder en verloor twee pionnen. Ik dacht dat wit nog een pion kon winnen en dan had ik zeker verloren gestaan. Uiteindelijk bleef er een eindspel over met een pion minder. Wit had een paard tegen zwart een loper. Uiteindelijk wist ik het nog net remise te houden. Opluchting. Genoeg voor de teamwinst.”

En zo was de einduitslag 2½-1½. De eerste winst is binnen! Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van het tweede viertal in de RSB-competitie.

Victor Hooftman