Over saaie schakers, het genot van een paardmat en een toevalligheidje

Nieuwe zaal van Arcadia

Direct al een druk programma op de eerste avond in onze nieuwe speelzaal: lesactiviteiten voor jeugd, een externe wedstrijd van het tweede viertal en 23 wedstrijden voor de interne competitie!

Ik was dus extra vroeg present en wilde graag kijken of alles was zoals we vooraf hadden afgesproken. Met Sinterklaas voor de boeg, hou ik toch niet van verrassingen op zo’n eerste avond. Beheerder Jan Pierweijer stelde me voor aan Tineke, één van de vrijwilligsters. Ze gaf mij een ezelsbruggetje om haar naam niet te vergeten. Ik ben (of zei ze ik scoor, dat is me ontgaan) een tien en heet Tieneke.

Aan het einde van de avond polste ik haar: “En hoe vond je het, Tinene?” vroeg ik. “Mag ik het eerlijk zeggen?” reageerde ze. “Ja, natuurlijk, graag zelfs!” Ik liet mijn onzekerheid niet merken en was benieuwd wat ze te melden had. Je weet maar nooit. “Saaaai”, vond ze en dacht me een beetje pijn te doen. “Dat doet me plezier!” zie ik, “dat is precies de bedoeling.” Hadden we niet tevoren met onverholen trots lopen opscheppen over het keurige gedrag van schakers?

Opgelucht dat mijn reactie in goede aarde viel, verlieten we ruim op tijd de uitstekende speelzaal van Arcadia. En dit voelde ook gelijk als een eerste test waarvoor we voorlopig voor deze eerste avond glansrijk slaagden. Volgens afspraak moeten wij namelijk om 23.30 uur gaan opruimen ten einde om 24.00 uur buiten te kunnen staan. Leo Verhoeven, die normaliter wel van een feestje na afloop houdt, gebaarde mij reeds om 23.20 uur voort te maken.

Terwijl ik net bezig was mijn overtollige adrenaline weg te spoelen, opgedaan tijdens een enerverende slotfase in mijn gevecht tegen niemand minder dan Wim Posthumus, en ook nog eens krapjes ik de tijd. “Rustig aan, Leo”, zei ik, “We hebben tijd zat.” We hoeven immers geen flesjes meer uit de zaal te vissen, met meubilair te schuiven, en de kas op te maken. Onze taak is de materialen weer netjes in de bergruimte te plaatsen en de nieuwe stand te uploaden. En dat lukte dus ruim op tijd! Houden zo, hield ik me voor.

De stand aan de top

Spanning alom aan de top. Frank van Zutphen zakt door zijn verlies tegen Wim Westerveld een plaatsje en staat nu derde. Wim rukt daardoor gestaag op en voert inmiddels samen met Pieter Sturm de ranglijst aan. Pieter moest genoegen nemen met een remise tegen de in vorm verkerende Murdoch Mac Lean, die twee plaatsen op de ranglijst is gestegen en nu achtste staat. Murdoch speelde na een remiseaanbod van Pieter stug door in de hoop op meer, om zo zijn gewenste finale A-plek vroegtijdig veilig te kunnen stellen. Murdoch zal dus nog even zijn best moeten doen.

Henk Ochtman speelde remise tegen Cander Flanders waarmee beide heren hun top-tienplek handhaafden. Zij bezetten respectievelijk de vierde en zesde plaats. Kees van Toor nam een bye op en blijft veelbelovend op de vijfde plaats staan.

Wim Posthumus kon zich na een aantal weken gelukkig weer tussen zijn clubgenoten begeven en speelde tegen Jaap van Meerkerk geen gemakkelijke remise. Na aanvankelijk gewonnen te hebben gestaan ging het na wat complicaties verkeerd en dreigde hij kopje onder te gaan. Ondergetekende kwam te kort en gaf natuurlijk de klok de schuld. Wim handhaaft keurig zijn zevende plaats.

Henk de Kleijnen nam een bye op en blijft op de negende plaats staan. Pim Kleinjan gaat van 15 naar 10 en dendert de top tien binnen door een knappe zege op Ruurd Ouwehand, die naar eigen zeggen tot nu toe teleurstellend presteert.

Surprises en zo meer

Als Bram de Knegt (1551) – als oud kampioen van SV Schiebroek – remise speelt tegen Leo Koster (1771) mag dat niet echt verrassend wezen. Maar Bram heeft de laatste jaren flink wat ratingpunten als sneeuw voor de zon laten verdwijnen, al merk ik daar als ik tegen hem speel nooit iets van. Goed resultaat dus, Bram.

Rens Hesselmans (1328) speelt een knappe remise tegen Henry Pijpers (1680).

Jan Bruinsma (1114) wint van Fred de Wild (1422) en speelde ongetwijfeld “een mooie pot”, zoals Jan dan pleegt te zeggen. Overigens, dat zegt hij ook na een verliespartij. Nu ik erover nadenk … Ik zie Jan altijd (!) opgewekt en zou van die eigenschap ook wel een staartje willen meepikken. Wist u dat Jan zich als uitstekende teamleider heeft ontwikkeld?

Jan Hoek van Dijke speelde de merkwaardigste Grünfeld ooit, want zijn f8-loper bereikte na het kloeke 3. d5 g7 niet. Of zat er een diepere gedachte achter? Volgens Paul Wilhelm, die hem vervolgens vloerde, niet.

Leo Verhoeven stijgt. Geen verrassing natuurlijk, maar toch. Hij stond na ronde 12 nog op een te bescheiden 31e plek, maar na zijn benauwde winst op Jeroen Landsheer en nette op Arno van Houten komt Leo op plek 14.

Karel de Neef krijgt er zichtbaar steeds meer zin in. Na zijn winst op ons nieuwe lid Jannieko Scheele in ronde 12, wint nu van Harrie Jansen en staat inmiddels op 4½ punt, goed voor plek 57.

Jannieko Scheele scoort zijn eerste punt door van Wim Witvliet te winnen. Wim moest duidelijk weer even wennen aan het wedstrijdschaken na lange afwezigheid. Tja, druk druk, net met pensioen, hè.

Carel Keller liet Emil Verhoef geen keus en liet hem vroegtijdig surprises in ontvangst nemen.

Persoonlijke bijdragen van onze leden

Deze week met dank aan: Wim Westerveld, Henk Ochtman, Pim Kleinjan, Leo Verhoeven en Gerard Kastelein.

Wim Westerveld – Frank van Zutphen

Wim doet verslag: “Ik vermoed dat ik Franks voorbereiding doorkruiste, want hij leek me niet helemaal op zijn gemak in de opening. Niettemin stond het rond zet 18 min of meer gelijk. Maar toen begon Frank een beetje vreemd te spelen, verrekende zich en verloor een pion. De pion werd een vrijpion, de vrijpion een gedekte vrijpion en in het dame-eindspel kon zwart alleen maar afwachten hoe wit zou toeslaan. De afwerking was niet moeilijk meer voor wit, voor mij dus.”

Cander Flanders – Henk Ochtman

Henk stuurde zijn partij met commentaar in, onder vermelding van “Er zijn wel wat kansen gemist in deze pot.” De partij tegen Cander is hieronder na te spelen!

Cander Flanders – Henk Ochtman

Pim Kleinjan - Ruurd Ouwehand

Hier verslagje van mijn partij met wit tegen Ruurd Ouwehand. Nadat ik in het middenspel zijn dame kon opjagen ontstond op de 32e zet de volgende stelling met wit aan zet.

Ik speel 32. Pc6 waarna allerlei dreigingen ontstaan die Ruurd boven het hoofd gaan groeien. Er dreigt nu in de eerste plaats Pe5 met kwaliteitswinst.

Ruurd speelt nu 32. ..-Db7 (beter is maar gelijk de toren tegen het sterke paard ruilen met Txc6, het paard is veel te sterk). Ik speel nu 33. Lxh6?! (zwart kan de loper niet nemen wegens mat op h8. Dit ziet er allemaal leuk uit maar beter is nog Pe5, waarna een kwal en een pion verloren gaan).

Er volgt: 33. ..-f6?? (dit is natuurlijk niet goed en het is gelijk uit). 34. Dxf6+ Ke8 (Op 34. ..-Df7 volgt Dd8 De8 Lxg7 Kf7 Pe5 en de dame gaat verloren). Maar nu volgt 35. Dd8+ Kf7 36. Pe5#. Ik vind het altijd leuk om met een paard mat te kunnen geven, eindelijk weer eens.

Leo Verhoeven - Arno van Houten

Leo vertelt: Leo Verhoeven en Arno van Houten begonnen aan een rustige partij. Na dameruil al op de vierde zet stond het gelijk met voor beide partijen nauwelijks kans om actief te worden. We komen erin na de 18e zet van wit (18. Lg4).

Zwart heeft het niet zo gelukkig gespeeld, maar er is nog steeds niets aan de hand. Gewoon de a-toren naar d8 en wit heeft alleen een minimaal plusje. Maar zwart deed 18. ..-Pb6 om slachtoffer te worden van een toevalligheid in de stelling. Je hebt van die avonden...

Wit speelde 19. c5. (Lxc5 gaat dan niet goed, wit doet Pb5+ en wint het materiaal terug, waarna zwart ingeblikt staat). Arno speelde 19. ..-Pc8 om na Td7+ met de koning naar b8 te gaan. Ook een stelling zonder perspectief. Er volgde: 20. Pxg6 hxg6 21. b4 (Tcd1 was nauwkeuriger geweest) f5 22. Le2 Pg5 (een fatale verzwakking) 23. Pb5 (maakt gebruik van de ongedekte e-pion, Pd5 had dat overtuigender gedaan) Lf6 24. Pc7 (wint de kwaliteit). Daarna kwam de damevleugel open en sloeg de witte aanval gemakkelijk door.

Gerard Kastelein - Lucian Mihailescu

Gerard vertelt: Ik speelde een leuke partij. Na 1. Pc3 e5 2. Pf3 Pc6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 - Pf6 5. Lg5 kreeg ik initiatief en ruimtelijk voordeel. Zwart stelde daar het bezit van een half open lijn tegenover, maar kon zich moeilijk ontwikkelen. Dat werd hem uiteindelijk fataal: 1-0

Zo dat was het weer, op naar ronde 15! Veel schaakplezier tijdens de laatste drie ongetwijfeld spannende ronden! Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na ronde 14 van de interne competitie.

Jaap van Meerkerk