Over barruis, rozemarijnthee en een onweerstaanbaar loperpaar

Ontdek je plekje

Twee teams maar liefst! Ze (CSV 2 en Charlois Europoort V2) konden vlekkeloos de nieuwe locatie vinden.

De 12 gasten namen tijdig en dus voor achten plaats achter de in de speelzaal opgestelde borden.

Ik had me de kop reeds diverse keren gebroken over de beste opstelling in onze speelzaal. “Joh, ga toch gewoon ergens zitten”, en “we zien wel”, kreeg ik van tevoren te horen. Maar nee, dat past niet zo bij mij. Ik blijf liever dichtbij mezelf (brrr) en krijg in dergelijke situaties neigingen wild om me heen te slaan. Teams moeten in alle rust kunnen spelen, niet hoorndol worden van geleuter aan de bar. Ze moeten goed door scheids en squinchende clubleden bekeken kunnen worden. Met twee externe teams wordt het pas echt prangend en spannend. Je wilt externe wedstrijden niet als clubschaakbreidel gaan ervaren.

Wim Posthumus had – behulpzaam als hij is – zich voor zijn V1-team stilletjes een mooi plekje middenin de zaal toegedacht. En nadat het ei der ronde-indeling voor de interne was gelegd en opgehangen zag ik mezelf plots draconisch met borden en stukken laveren, richting de gereserveerde ruimte voor de externe. Wim trok wat wenkbrauwen op en hobbelde schouderophalend met zijn team er maar achteraan. Sorry Wim. Deze lomperik had het even kunnen overleggen.

Om een al te lang verhaal af te sluiten: de opstelling voor externe teams beviel goed. Beide teams over de lengte opgesteld en voorin de zaal, dichtbij de tafels van de wedstrijdleiding, ver weg van barruis en ook zoveel mogelijk weg van de interne competitie.

Oud in Italië, droom of werkelijkheid?

Dat wil ik ook. Nee, ik heb het niet over een bezoekje aan de naburige Intratuin, waar onafzienbare rijen kerstballen in meeneemdozen metershoog liggen opgestapeld, waar je kunstsneeuwboompjes en verlichte droomhuisjes aantreft, en waar treintjes door besneeuwde en door ijsberen bewoonde berglandschappen tuffen. Kerstsfeer heet dat. En wordt dus te koop aangeboden. Wij overwegen die dit jaar via een bezorgservice thuis te krijgen.

Ik kan de neiging mijn kleinzoon tijdens zo’n bezoekje veel uit te leggen niet weerstaan. Niets van die sprookjeswereld herkent hij. Sneeuw? Bergen? Charles Dickenshuisjes, merkwaardig bewegende ijsberen en sprookjestreintjes. Bij ons in de polder op weg naar De Blijde Wei – een kinderboerderij – ziet hij slechts eenden, berken en beuken, te midden van moddersloten, blubber, slik, en verregende rietkragen.

In Sir Edmund, de zaterdagbijlage van mijn papierenversiekrant, werd wel mijn begeerte opgewekt. Van het eeuwige leven. Nou eeuwig. Ergens ver weg in het paradijs Italië, worden de mensen van de dorpjes Acciaroli, Pioppi en Erasmi kerngezond heel oud. Ik wil dat ook. Ik las over hun geheimen en dagelijkse bezigheden.

Zorgeloos schaken of – voor de dammers en andere niet-wetenden – puzzeltjes oplossen en zo de hersentjes fit houden. Lekker samen met de andere lokale gepensioneerden op het schaduwrijk pleintje, genieten van vers fruit, olijven en zonovergoten tomaten, van zonneschijn en rozemarijn. Daar gaat ziek zijn niet lukken, ziekenhuis en de dokter zijn er ook nog eens gratis.

De meeste jongeren uit Acciaroli hebben echter gemeend dit paradijs van serene rust en gezonde ontspanning de rug te moeten toekeren.

Toen werd het geboren. Het idee reclame te gaan maken voor onze club Erasmi, waar in ontspannen sfeer tomaten, vis, fruit, olijven en verse rozemarijnthee worden geserveerd.

Kruiden met een inmiddels bekend stofje dat je geheugen, mocht je daarover nog beschikken, op peil houdt.

Dat alles wil ik ook.

Opmerkelijk

Ook in de vijftiende ronde een aantal opmerkelijke uitslagen. Anton van Berkel speelde een hele goede partij tegen de sterke Dick Straathof (vorig jaar nog finalist in de A-groep) en won in een hele fraaie aanval door het centrum. Hiermee klopt Van Berkel nadrukkelijk op de deur van de B-finale!

Jeroen Landsheer won in 15 zetjes tegen de sterke Marcel Tillemans door al snel een stuk te winnen.

Peter de Boer hield zijn hoofd koel nadat Fred de Heer een toren offerde voor een gevaarlijke koningsaanval. Peter verdedigde zich heel erg secuur en wist de aanval af te slaan, waarna het gaan probleem meer was om het punt binnen te halen. Een hele mooie prestatie!

Peter Ruimschoot behaalde een niet onverdienstelijke remise tegen Karel de Neef!

De stand na 15 ronden

Nog twee ronden te gaan. Koplopers Wim Westerveld en Pieter Sturm wonnen beiden en gaan met 11 uit 15 aan de leiding.

Op koers voor de A-groep zijn: Henk Ochtman, Cander Flanders, Frank van Zutphen, Wim Posthumus, Kees van Toor en Murdoch Mac Lean.

En op basis van de huidige stand zouden de nummers 9 tot en met 16 zich plaatsen voor de B-groep! Daar staan op dit moment Henk de Kleijnen, Gerard Kastelein, Anton van Berkel, Pim Kleinjan, Arno van Houten, Martin Rensen, Leo Verhoeven en Paul Wilhelm.

Maar met nog twee ronden te gaan is er nog veel mogelijk, omdat Jan Smit als nummer 31 slechts een punt achter staat op een plek in de B-finale. Wie kan er nog de beslissende eindsprint uithalen?

Persoonlijke bijdragen van onze leden

Een unicum. Er was niemand die iets te melden had. Geen nood, u heeft zelf de belangrijkste bijdrage geleverd aan deze ronde, namelijk door mee te doen. Was er dan niets het vermelden waard?

Henk Ochtman – Jaap van Meerkerk

Bijvoorbeeld dat Henk Ochtman zei: “Ik heb na vele eindelijk weer eens een normale partij gespeeld.” Nou normaal… Ik vond zijn 1. Pf3 normaal, maar 2. h3 op zijn minst opmerkelijk. Om vervolgens 2 pionnen in de aanbieding te doen. De meewarige blikken van passerende clubgenoten die een glimp van mijn stelling tegen Henk opvingen vertelden (schaak) boekdelen. Uiteindelijk kon ik na veel moeite mijn stelling met pluspion bevrijden (dat deed ik dus goed) om vervolgens toch de mist in te gaan. En nou zit ik dus zelf een partij-impressie aan te leveren.

Henk won het eindspel. Maar ja, ik ben ook nog niet klaar met het leerzame eindspelboek van John Nunn, 100 eindspelen heet dat, geloof ik. Overigens, ik wist niet dat een loperpaar, mits loepzuiver in stelling gebracht, zoooo onweerstaanbaar sterk kon zijn. Henk, netjes gespeeld hoor!

Volgende levert u weer wat partijverslagen in, nietwaar? Want zonder is het wel wat magertjes. En, wist u, in Spijkenisse wordt gretig genoten van onze rondeverslagen, vertelde Jaap Brokaar me tijdens het onlangs gehouden Open Schaakkampioenschap van Spijkenisse.

Tot maandag, als we gaan genieten van een speciaal feestprogramma dat Leo Verhoeven voor ons heeft bedacht! In het nieuwe jaar staat ronde 16, de voorlaatste ronde ons op te wachten!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand na de 15e ronde van de interne competitie.

Jaap van Meerkerk